Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Opomena ili Božja kazna
/Astromedicina/ Religozni snovi
Piše Jasminka Holclajtner
San sa religioznim sadržajem okreće snevača ka duhovnosti, ali ako se pogrešno protumači može da ga uvede u verski fantizam, ili da navede na potpuno pogrešne odluke. Većina to smatra opomenom, ili nagoveštajem da sledi Božja kazna.

Za svakog od nas je jedan od najupečatljivijih snova san o svecu, ili susretu, sa njim! U tom slučaju snevač po pravilu smatra da dobija poruku iz sveta najviše duhovnosti, pa i samog Boga. Većina se zbog toga uplaši, jer to smatra opomenom, ili nagoveštajem da će da usledi Božja kazna. Bilo kako bilo, san sa religioznim sadržajem uglavnom okreće snevača ka duhovnosti, ali ako se pogrešno protumači može da ga uvede u verski fantizam, ili da navede na potpuno pogrešne odluke.

Tako je jedna poznata i na svim poljima uspešna Beograđanka usnila vrlo upečatljiv san nekoliko meseci posle smrti oca za koga je bila izuzetno vezana. San je protumačila pogrešno i upala u još veću psihičku krizu.

Sanjala je da ide Ruzveltovom ulicom, koja vodi ka Novom groblju, gde joj je otac sahranjen. Išla je levom stranom ulice, što je simbol nesvesnog, ali i destruktivnog, pogrešnog puta, ili izbora. Došla je do jedne zgrade, koja inače ne postoji na tom mestu, i naišla na nevelik zid. Na njemu se, neznano kako, našla i njena poznanica, poznata spisateljica i veselo skakutala. Žena koja je sanjala je u jednom trenutku odlučila da uđe u zgradu čija su vrata bila širom otvorena i moglo je da se vidi da se radi o crkvi. A, na pročelju je i pisalo “Hram sv. Petra”. U crkvi je bilo mnogo ljudi, uglavnom žena, palile su sveće, a sa desne strane je bilo mesto na kojem se pale sveće za mrtve u obliku telefonske govornice! Snevačica je posmatrala ikone na zidu, jer je osećala da ne sme da izađe dok ne nađe ikonu Belog Anđela. Nije uspela da je vidi i bila je očajna zbog toga!

SAN O ODLASKU U CRKVU
PREKRETNICA U ŽIVOTU

Snovi o svecima uvek imaju jasnu poruku, ali pritom mora da se zna čime su se bavili. Na primer Sveti Petar je bio ribar i zaštitnik je ribara. Pored toga on je simbol nekoga ko je uspeo da shvati poruke Isusa, koji je često predstavljen simbolom ribe.
Od okolnosti (da li se nešto poručuje) i raspoloženja koja preovlađuju u snu (oduševljenje, strah, strahopoštovanje...) zavisi i tumačenje.
Kad se sanja odlazak u crkvu to je nagoveštaj nekog značajnog događaja u životu kome bi trebalo da pristupimo sa odgovornošću, zahvalnošću, sposobnošću za praštanje, ali i nepokolebljivošću. Taj sam može da znači i “iskušenje” - da li smo spremni da sledimo načela crkve, to jest vere kojoj pripadamo.
Snovi o demonima i đavolima uvek su simbol slabosti, ili iskušenja, koje snevač na javi izbegava. Mogu da budu i simboli konkretnih ljudi iz našeg okruženja koje doživljavamo kao demone i đavole, jer nas navode da uradimo nešto što intimno ne želimo.

Bez obzira na to otišla je da upali sveće za mrtve, i dok je to radila prišla joj je starija žena koja je ličila na njenu majku i rekla: “ovo nije crkva u kojoj se često pale sveće za mrtve“. Kad je izašla iz telefonske govornice nastavila je da traži Belog Anđela. U jednom trenutku je stala tačno ispod kupole i osetila neku vrstu blaženstva. Pogledala je uvis i videla da je cela kupola oslikana freskom Belog Anđela raširenih krila.

Probudila se presrećna, pomislila je da je najzad našla utehu i da je našla zaštitu Belog Anđela, ali je, u stvari zapala u još gore psihičko stanje, jer je pogrešno protumačila san.

Kada se probudila prvo što je zaintrigiralo ženu koja je sanjala je da se seti šta se u realnom životu nalazi na mestu gde je ona u snu „locirala“ Hram Svetog Petra. Setila se da se tu nalazi „Auto moto savez“ na kome velikim slovima piše “pomoć - informacije”.

Ovaj san ima vrlo jednostavno značenje, ali s obzirom na to da je reč o ženi sklonoj religioznom i mističnom ona je akcent stavila na crkvu i Belog Anđela. Našla ih je, time se zdovoljila, međutim, zanemarila je ostale aspekte sna.

Hodanje ulicom koja vodi ka groblju pokazuje ne samo da je opterećena tugom za ocem, već da je životni put usmerila ka mrtvima. A, reči žene koja liči na njenu majku i predstavljaju glas razuma ukazuju da crkvu ne poistovećuje samo sa svetom mrtvih, sa tugom i žalošću, već da su crkva i vera pre svega pomoć (pomoć- informacije) i podrška da se život proživi što bolje i kvalitetnije.

Boravak na zidu pored spisateljice je, zapravo, mnogo značajniji nego što je ona u tumačenju uopšte i pokušala da odgonetne. Spisatljica, a ujedno i poznanica je, takođe, vrlo mlada ostala bez oca, ali ne ulazi u crkvu, već veselo skakuće po zidu. Ona je simbol jednog dela prirode snevačice od koga se ona odvaja i, umesto da ostane na ulici koja je simbol životnog toka i životnih događanja, ona ulaskom u crkvu bira povlačenje iz svetovnog i traženje spasa u religioznosti. Da je kojim slučajem ostala na ulici, ili na zidu to bi značilo bi da je odabrala aktivan život. Jer, zid je uzan, ali stabilan. Sa njega može da se padne, ali je u isto vreme i dovoljno stabilan! A, takav je i život - prepun izazova! Poruka veselog skakutanja po zidu je da u životu može da se opstane samo ako mu se pristupi sa radošću.

Snevačicu je najviše mučilo pitanje zašto se radilo o hramu Sv. Petra i o Belom Anđelu? Sveti Petar je očigledno simbol autoritativne figure i zamena za njenog oca, ali zašto baš Beli Anđeo? Kada su Hristova majka Marija i Marija Magdalena došle na Isusov grob i našle ga praznog, Beli Anđeo ih je zapitao zašto traže živog među mrtvima? Ovako jaka simbolika sna je trebalo da bude dovoljna snevačici da se trgne i da shvati da se život ne zaustavlja posle gubitaka voljenih. Poruka je značila da se okrene veri u život, međutim, ona je pomislila da to znači da njen otac nastavlja da živi kroz nju i njenu decu. Greška je bila i u tome što je Belog Anđela shvatila kao simbol Božje milosti, a ne poruke da se okrene ka životu. Ono što je prenebregla u tumačenju je lokacija hrama. Tamo gde bi trebalo da traži pomoć i informacije kako ubuduće da se postavi u životu i da shvati da vozi dalje (vožnja je simbol aktivnog učešća u životu) ona je odabrala samoću i tugu. A, telefonska govornica sa desne strane u crkvi, kao mesto gde se pale sveće za mrtve, ukazuje da je snevačica svesno (desna strana, racionalni deo uma) ušla u fazu kada „komunicira“ samo sa mrtvima, a žive ( poznanica) zanemaruje i odvaja se od njih. Starija žena koja podseća na majku može da bude nagoveštaj da bi trebalo da bude trezvena, kao što je ona bila. I, da se trgne, okrene deci i ostavi mrtve na miru.



SADRŽAJ

Bilje
/Darovi prirode/ Bela mrtva kopriva
Cvetom gasi upalu

/Biljna azbuka/ Božur, božje drvce, breza
Zaustavlja ringišpil u glavi

Zdravlje
TEMA BROJA: SUNCE PRETI ZDRAVLJU
* Ne postoji siguran način da se pocrni
* Vodič za vrele dane
* Od glave do pete s mirisom leta
* Kad se sunča sunce mamino

Zdrav dom, srećni ukućani
Stan nije dom prohujalih generacija

/Alergije/ Bodi pirsing
Igla piše dijagnozu

/Novo/ Lečenje poremećaja sna
“Slip medicina” leči opasnu tišinu