Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Ruši stereotip o plavuši
Zdravstveni bilten poznatih: Hristina Popović - Mijin
Hristina Popović - Mijin

Piše Olivera Bogavac

Ima li ikoga a da ne zna šta podrazumeva apsolutno mizogin stereotip o plavušama? Sumnjam. Ne kažem kako baš nema plavuša koje mu se likom i delom približavaju, ali većina i tako nisu prave, nego maskirane, farbane plavuše. A Hristina je prava, plavuša za koju ni najcrnji zlobnik ne bi mogao ne da kaže, nego ni pomisli kako je “krasi” makar jedna od odlika raširenog stereotipa.

U redakciju je svratila u ranim popodnevnim satima pošto je tog jutra, oko pet, završila snimanje kratkog filma Nemanje Valjarevića, “Žulj na suncu” ,“ pravog osveženja u odnosu na uobičajeni rad u Srbiji, sa vrhunskom mladom ekipom u svakom segmentu, bez ikakve nervoze a s mnogo ljubavi”. A te večeri letela je za Budvu, gde je predstava Tomaža Pandura, “Tesla electric company”, u kojoj igra četiri ženska lika, otvarala Grad teatar. Pa je malo zevala, malo se protezala, često govorila “izvinite baš sam umorna” a još češće se zarazno smejala. Pričala kako je sa Pandur teatrom 1oo dana putovala i igrala po Evropi, od čega 40 dana po Španiji, kako su premijeru imali u Italiji, pa kako je Tomaž Pandur neka vrsta njenog “kosmičkog tate”... Ali da krenemo nekakvim redom.

Kćer izuzetne umetnice, balerine, koreografa, glumice, rediteljke, a možda sam nešto i propustila, Sonje Vukićević, Hristina je, kako se to obično kaže “porasla u pozorištu”. Ipak, interesovanja joj nisu bila baš pozorišna. Mlada žena, kojoj je omiljena strip junakinja Modesti Blejz a najveća želja da vozi motor i odleti u vasionu, još od vremena dok je bila devojčica, stekla je status gradske legende u svom jurcanju za adrenalinom. Neki su mogli po neku vratolomiju, a Hristina sve! O njenoj vožnji rolšua niz gelendere, stepeništa i druga vratolomna mesta ispredale su se gradske bajke a da uopšte nisu bile bajke. Kao što nije bajka ni činjenica da je položila ispit za ronilačkog spasioca, da se pet godina bavila ninđucom, da je skakala, odnosno spuštala se na nerastegljivoj užadi niz najviše beogradske zgrade poput komandosa ili vrhunskog alpiniste, što je, u odnosu na skakanje sa bandži džampa, čista dečija igrarija.

* Šta je to u tvome biću što te tera da “guraš glavu tamo gde drugi ni nogu ne bi stavili”?
- Bavljenje svim tim vratolomijama bilo je neki moj način za rasterivanje strahova, predrasuda, morala nametnutog sistemom i sredinom u kojoj živiš. Ne mogu da živim u stegama. Neophodna mi je sloboda i, u nekim godinama, tražila sam je na taj način. Onda sam upisala Akademiju, počela da se bavim pozorištem i shvatila da je sve pre toga bilo ništa. Detinjarija. Rad na predstavi mnogo je jači adrenalin od bilo čega drugog.Taj rad mnogo lakše razbija sfere svega što te priteže, koči. To je savršen medij za životni rast jer, jednom kad postigneš glumačku koncentraciju, shvatiš kako, odjednom, sve radi za tebe. Kroz glumu shvatiš da si ti sve, da možeš da budeš bilo ko, svako.

Pozorišna “čarolija” dogodila joj se, kaže, uskakanjem u ulogu u “Hazarskom rečniku” u režiji Tomaža Pandura.
- Pera Božović se razboleo pa je Sonja (Hristinina majka) uskočila u njegovu ulogu a ja u njenu. I tada sam shvatila koliko sreće, da ne budem patetična ali uzvišenosti, prave čarolije, može da ti priušti rad.

* Često radiš s majkom. To je podsticaj ili kočnica? Dobro ili loše za svaku od vas?
- To je fantastično! Na raznim projektima radile smo u različitim odnosima. U nekim od predstava u kojima sam igrala Sonja je postavljala pokret, u drugim smo bile koleginice, glumice. Sad je u Nemanjinom filmu igrala moju majku. Inače, krajnje smo vezane, beskrajno bliske pa se u zajedničkom radu ta bliskost produbljuje što obema mnogo znači. Često, zajedno sa nama radi i moj muž Slobodan Mijin, slikar, odnosno “vizualni umetnik” kako on voli da kaže i što je verovatno tačniji opis onoga što jeste.
On je relativno novi član naše “ženske tradicije maratonaca” za koga Sonja kaže “konačno sam upoznala nekog ko je isti ja”. Zajedno su radili izložbu slika i skulptura “Pukotine”, a Slobodan je napravio video rad za predstavu “Cirkus istorije”. Njih troje su različiti ali čvrsto vezani, dobro se razumeju i zajedno teže nekakvoj gustini umetnosti, mada su im razmišljanja različita. Kad radiš s porodicom, kaže, nekako mnogo više učiš jer i na privatnom planu saznaješ više.

“Furam se na zdrav život” objašnjava Hristina svoj stil u ishrani, što šire rečeno, znači:
- Trudim se da jedem sveže i zdravo. Već mesecima maltretiram celu kuću da jedu misu supe, šitaki gljive, a đumbir samo što još u kafu ne stavljamo. U stvari moram da priznam kako obožavam da i kod nas i u svetu preturam po radnjama koje prodaju takvu vrstu hrane i što je ređa neka biljka meni je više stalo da je pronađem. Kad vidim da se nešto upotrebljava 2000 godina, e to je moje! Nisu valjda bili ludi svi tokom svih tih godina . Jedno deset godina nisam jela meso, a za sve to vreme nisam imala ni kijavicu. Nije to bila neka naročito svesna odluka. Prosto jednog dana sam otkrila kako mi ne prija. U suštini, mislim kako bi svako trebalo da sluša sopstveni organizam. U nekom smislu, naša podsvest je često pametnija od nas.

Posle onolike priče o svim sportsko - adrenalinskim postupcima Hristine Popović Mijin, čovek bi očekivao kako je uvek u top formi i izgara po nekim teretanama, a nije. Ima svoje momente kad, kako kaže, “pada u materiju” pa se hrani roštiljima i gleda kako joj na sobnu stazu za trčanje, muževljev poklon, pada prašina.

- Kad radim sa Tomažem, moram, kao i ostali, da budem u fit formi . Ali kad radite s njim, živite u karantinu, sa strogo raspoređenim vremenom i aktivnostima i to vam onda ne pada teško, naročito meni koja sam, dok radim, prvorazredni štreber . E zato kad izađem iz karantina, pa dođem kući, ja se razmazim, pa razlenjim. U stanju sam da ležim po pet sati a da se ne pomaknem. Prosto nedostaje mi neki ustaljeni ritam. A baš na ustaljenost, o čemu god da se radi, ne mogu da se nateram.

Tabloidi, noćna mora različitih javnih ličnosti, nisu se mnogo bavili Hristinom što, imajući u vidu njenu atraktivnost, nije baš očekivano. Neki kažu da je to zato što niko ne bi reskirao da sa Hristinom uleti u fizički obračun, a ona:
- Jedno vreme su pokušali da se nakače na mene ali su brzo odustali. Ima javnih ličnosti i javnih ličnosti. Neki se furaju na popularnost i oni su hrana za tabloide. Ja se furam isključivo na umetnost a to je nešto u šta se ta vrsta štampe uopšte ne razume.



U OVOM BROJU: /Vesti/



Za biser zube
Dobra vest za ljubitelje vina. Italijanski naučnici tvrde da, zahvaljujući antibakterijskim supstancama, redovno uzimanje manje količine belog ili crnog vina, čuva zube i desni. A, na pitanje vinopija da li koja čaša više može da zameni i upotrebu kaladonta odgovorili su negativno. Nekako u isto vreme pojavila se i vest u jednom američkom časopisu da, takođe, manje količine bahusovog napitka pomažu u lečenju upale grla prouzrokovane streptokokom.


Ženski lek
Rezultati studije u kojoj je učestvovalo 177 pacijenata inficiranih bakterijom heliobakter pilori pokazali su da sok brusnice, ako se samo nedelju dana uzima uporedo sa antibioticima, pospešuje njihovo delovanje za 10 %. Na taj način sok plodova jarko crvene boje utiče da se ne dobije gastritis, čir, ali i kancer želuca koje prouzrokuje pomenuta bakterija. Interesantno je da brusnica deluje na ovaj način samo kada su žene u pitanju.


Smiruje stomak
Iako se na našim prostorima ne koristi često, plod mediteranske biljke rogača nije nepoznat lek u narodnoj medicini. Zahvaljujući obilju tanina korišćen je za lečenje stomačnih i crevnih tegoba, a novija laboratorijska istraživanja su potvrdila da spada u namirnice koje preventivno deluju kod osteoporoze.


Lična karta
Cink u 100 g namirnica


- školjke kamenice 70 mg
- semenke budneve 7,5 mg
- koren đumbira 6,8 mg
- orasi 3-4 mg
- teletina 3,2 mg
- integralne žitarice 3,2 mg
- grašak 1,6 mg
- beli luk 0,6 mg
- mleko 0,3-0,4 mg

NAPOMENA: Dnevne potrebe za cinkom su 15 mg za muškarce, 12, mg za žene i 10 mg za decu. Cink, inače, jača reproduktivnu sposobnost, pospešuje pamćenje, deluje protiv upala, reumatskog artritisa i prostatitisa.