Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Horoskop
20.7- 3.8. 2007.
OVAN
Promene koje vam se dešavaju su pre svega posledica izmene kriterijuma vrednovanja. Sada se to možda ne vide sasvim jasno, ali će one veoma brzo transformisati vaš ljubavni život. Do nedavno avanturista, stičete novu potrebu za stabilnim emocijama i stalnim partnerom. Ništa vas neće toliko iznenaditi tokom narednom perioda, koliko promene koje će se odviti na poslovnom nivou. Napredujete brzinom svetlosti, a da ni sami ne znate čime ste to zaslužili. Ne budite suviše skromni. Bez obzira na ogromnu energiju, ni ona nije neiscrpna. Imajte to u vidu, s obzirom da je vaše zdravlje u pitanju.

BIK
Kao što sada i sami vidite, ne isplati se biti neiskren, ponajmanje prema sebi samome. To što ste pokušavali da prevaziđete vezanost i svoje emocije prame osobi za koju mislite da nikako nije za vas, očigledno je bilo samo neuspeo pokušaj. Samo ste potisnuli svoja osećanja, koja su sada duplo snažnija i isplivala su na videlo. Budite hrabriji, možda vaše mišljenje i nije tako objektivno. Možda se samo plašite razočaranja. Pokušajte da svoje obaveze, kojih je trenutno zaista previše, podelite sa saradnicima. Zdravstveno stanje vam je sasvim solidno.

BLIZANCI
Nezadovoljni ste, a da ni sami ne znate zašto. Kako će to tek da zna vaš partner! Trebalo bi da ste do sada naučili da razlikujete sopstvene kaprice i pravo nezadovoljstvo i da na vreme korigujete svoje ponašanje. Vi bukvalno ne možete da dignete glavu od posla. Koliko god da vam je teško, imajte na umu rezultate. Vaša očekivanja neće biti izneverena, naprotiv. Poznato je da je blizancima potrebno više sna nego drugima. Poštujte ovo pravilo, u suprotnom ćete biti napeti, dekoncentrisani i nepromišljeni.

RAK
Zatvorili ste se u svoj oklop i počeli da činite korak napred, dva u nazad. Trenutno vam odgovara ovakav način funkcionisanja, s obzirom da vam je mir neophodan. A ovo je vaš način samoodbrane. Ipak, dopustite partneru da bar stekne uvid u vaše stanje, jer ćete mu tako dati do znanja da u njega imate poverenja. Na poslovnom planu ste bili veoma angažovani i uspeli ste da opravdate poverenje koje vam je ukazano. Sada je vreme da se odmorite i da otputujete negde. Lakše tegobe sa varenjem posledica su nervoze.

LAV
Sigurni ste da ste konačno našli partnera sa kojim sve možete da podelite. Očigledno je da ćete uskoro poželeti i da sa njim zaplovite u bračne vode. Sačekajte da ta odluka potpuno sazri u vama i uživajte u trenutcima lepih emocija. Na poslovnom planu vam ne cvetaju ruže. Vaš osećaj odgovornosti i preterana brižnost, samo koče i onako ne naročito povoljne okolnosti. Pokušajte da se opustite i prihvatite da ne zavisi sve od vas. U top formi ste. Održavajte i dalje svoju kondiciju i čuvajte zdravlje.

DEVICA
Ukoliko zaista smatrate da vaša veza ne vodi ničemu, krajnje je vreme da raščistite odnose sa partnerom. Samo ćete produžiti agoniju, a i sami znate da se vremenom sve više vezujete, što će pogoršati stvari. Za vama je prilično težak period na poslovnom planu, što ne znači da sada možete da se opustite. Naprotiv, kulminativna faza je tu, što znači da dobar deo vaše buduće karijere zavisi upravo od toga šta ćete sada preduzeti. Potrudite se da ne paničite i pokušajte da budete što opušteniji. S obzirom da ste pod stresom, imunitet vam slabi.

VAGA
Suviše kalkulišete u odnosima sa partnerom. On to i te kako oseća, tako da je sasvim logično što se pita šta je sa emocijama. Možda bi i vi mogli isto da se zapitate. Ukoliko nastavite sa ovakvim ponašanjem, izneverećite poverenje izabranika. Na posalovnom planu ispoljavate svu svoju kreativnost. Ideja imate na pretek, samo još da pronađete mogućnost i da ih realizujete. Uspećete, ali budite strpljivi. Koristite svoj šarm, zato vam je dat! Vitalnost vam je na zavidnom nivou, mada ne bi bilo loše da obratite pažnju na ishranu.

ŠKORPION
Očekuje vas izuzetno prijatno iznenađenje od strane partnera. Vaša veza je duboko emotivna i erotična. Jedino što bi trebalo da držite pod kontrolom je vaša posesivnosti. Shvatite konačno da ne možete zadržati bilo koga, samo svojom voljmo. Posebno ne u ovom periodu. Borite se za sebe, što vam i nije tako strano. Ovakva situacija je za vas izazov, a vi iz nje obično izlazite kao pobednik. Uložite maksimum, a svi znaju da on nije zanemarujući. Ne predstoje vam bilo kakve zdravstvene teškoće.

STRELAC
Svojim duhom šarmirate sve oko sebe, pa vam ne može da odol ni suprotni pol. Uživajte u ovom emotivnom blagostanju, ali povedite računa da na taj način ne privučete i osobe čije društvo vam ne bi prijalo. Kod vas je situacija na poslovnom planu takva, da je najbolje da se za sada primirite. Svaka vaša reč i delo se vrlo lako mogu protumačiti pogrešno i okrenuti protiv vas. Licemerni saradnici, čak i mnogi od onih u koje imate poverenja, veoma vam mogu naškoditi. Kontrolišite krvni pritisak.

JARAC
Vašem partneru potrebna je podrška, a vi se uporno držite po strani. To što se osećate razočaranim, zapravo je samo vaš problem. U vašem odnosu ovog puta zakazala je komunikacija. Ne budite gordi, pokažite svoje emocije. Vi ste poslovično oprezni u finansijama, ali u ovom trenutku ne zavisi sve od vas. Stoga budite još pažljiviji, jer u novi poslovni projekat koji dugo planirate, nećete moći da uđete ukoliko vam finansijska situacija ne bude zadovoljavajuća. Moguće su lakše tegobe sa kičmom.

VODOLIJA
Većina rođenih u ovom vazdušnom sazvežđu, tokom naredne dve nedelje upoznaće osobu koja će izuzetno privući njihovu pažnju. Zapravo, će biti prisutna na javi i u snu. Što duže budete čekali, što se više budete dvoumili i predomišljali, sve su veće šanse da ostane samo u vašim snovima. Budite otvoreni i šarmantni, priđite joj nonšalantno, kao što samo vi umete. Promene na poslovnom planu su upravo ono što ste priželjkivali. Sada možete pokazati šta sve umete i znate. Iskoristite ovu šansu, nećete je uskoro imati. Snažni ste, vitalni i zdravi.

RIBE
Taman kada ste pomislili da izlaza nema, odnekud se ipak pojavio. To što partner ne može da prati vaš tempo i što vas najčešće ne sledi u svim vašim idejama, ne znači da nemate dodirnih tačaka. Naprotiv, vaš odnos izlazi iz krize, jer je i vama i partneru veoma stalo do veze. Odlično se snalazite u ne baš zavidnoj situaciji na poslovnom planu. Ne posebno snažan znak, bar ne u uobičajenom smislu, riba crpi energiju na njoj specifičan način i veoma dobro pliva i u mutnim vodama. Moguće su lakše alergijske reakcije.U OVOM BROJU: /Vesti/Za biser zube
Dobra vest za ljubitelje vina. Italijanski naučnici tvrde da, zahvaljujući antibakterijskim supstancama, redovno uzimanje manje količine belog ili crnog vina, čuva zube i desni. A, na pitanje vinopija da li koja čaša više može da zameni i upotrebu kaladonta odgovorili su negativno. Nekako u isto vreme pojavila se i vest u jednom američkom časopisu da, takođe, manje količine bahusovog napitka pomažu u lečenju upale grla prouzrokovane streptokokom.


Ženski lek
Rezultati studije u kojoj je učestvovalo 177 pacijenata inficiranih bakterijom heliobakter pilori pokazali su da sok brusnice, ako se samo nedelju dana uzima uporedo sa antibioticima, pospešuje njihovo delovanje za 10 %. Na taj način sok plodova jarko crvene boje utiče da se ne dobije gastritis, čir, ali i kancer želuca koje prouzrokuje pomenuta bakterija. Interesantno je da brusnica deluje na ovaj način samo kada su žene u pitanju.


Smiruje stomak
Iako se na našim prostorima ne koristi često, plod mediteranske biljke rogača nije nepoznat lek u narodnoj medicini. Zahvaljujući obilju tanina korišćen je za lečenje stomačnih i crevnih tegoba, a novija laboratorijska istraživanja su potvrdila da spada u namirnice koje preventivno deluju kod osteoporoze.


Lična karta
Cink u 100 g namirnica


- školjke kamenice 70 mg
- semenke budneve 7,5 mg
- koren đumbira 6,8 mg
- orasi 3-4 mg
- teletina 3,2 mg
- integralne žitarice 3,2 mg
- grašak 1,6 mg
- beli luk 0,6 mg
- mleko 0,3-0,4 mg

NAPOMENA: Dnevne potrebe za cinkom su 15 mg za muškarce, 12, mg za žene i 10 mg za decu. Cink, inače, jača reproduktivnu sposobnost, pospešuje pamćenje, deluje protiv upala, reumatskog artritisa i prostatitisa.