Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Čarobna vrteška na vodi!
/Ekstremni sportovi/ Vejkbord
Piše Sanja Lazić

Mada poznatija svetu nego komšijama, mlada beograđanka svojim akrobatskim skijaškim figurama na vodi, svakodnevno zaustavlja dah šetačima na Adi Ciganiji

Ovaj ekstremni sport iziskuje mnogo veštine i snage, ali u blažim varijantama nije sasvim nedostupan ni okretnijim rekreativcima


Sa nepunih dvadeset i pet godina beograđanka Milica Gluvajić svetsko je ime na rang listama takmičara u vejkbordu, atraktivnoj disciplini akrobatskog skijanja na vodi. Reč je o vrsti ekstremnog sporta koji iziskuje mnogo veštine i snage, ali i hrabrosti. Mada se njime, u blažim varijantama, mogu da bave i okretniji rekreativci.

Vejkbording je najsličniji skijanju na vodi, samo što se koristi daska slična onoj za snoubord. Umesto glisera, sportiste vuče specijalna vodena žičara. Dok se kao na ogromnom ringišpilu velikom brzinom vrte u krug po glatkoj vodenoj površini, oni izvode najraznovrsnije figure. Od vratolomnih skokova, do složenih okreta i naglih promena pravca.

DASKA O KLIN
DUH CARUJE!
- Došlo je vreme da razmišljam i o povlačenju sa takmičarskih staza, a volela bih pre toga da vidim da imam naslednicu u ovom ekstremnom ali plemenitom sportu. Ja se dogodine verovatno neću više boriti za medalje, ali ću u ovom sportu ostati sve dok budem imala snage da mu dajem. Budućnost je u mladima. Više ću se posvetiti jogi, jer s godinama caruje duh.

Milica je pravi majstor, što je dokazala i na brojnim evropskim i svetskim takmičenjima, odakle je donela mnoge medalje. Počela je još kao devojčica, prvo je punih deset godina aktivno trenirala plivanje, potom se bavila podvodnim hokejom, neobičnim sportom u kojem je sa našom reprezentacijom osvojila i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Italiji, a onda je otišla i u padobrance!

- Daska za skijanje me je privukla tek kasnije, ali sam se u nju naprosto zaljubila na prvi pogled – seća se Milica. - Oprobala sam se najpre u snoubodringu, iz čiste radoznalosti, a onda sam otkrila i skijanje na vodi, disciplinu koja mi definitivno najviše odgovara. Volim leto i slobodu koju ono donosi. I naravno, uzbuđenja ovog sporta. Ada Ciganlija mi je u komšiluku, pa mogu da treniram svaki dan. To je prava blagodet.

Potrebno je mnogo snage, pa je uz redovan trening, za uspeh veoma važna i pravilna ishrana. Kaže da se hrani raznovrsno i da uglavnom jede po proverenim maminim recepturama domaće kuhinje.

- Za pravilno izvođenje akrobacija i zadatih figura, potrebno je mnogo snage i koncentracije. Zato treba dobro jesti i sačuvati hladnu glavu, jer ovaj sport ne trpi greške. Mada to možda i ne izgleda tako, svaki pad u vodu pri velikim brzinama, može da bude veoma neugodan, čak i da dovede do ozbiljnih povreda. Posebno ako niste dovoljno fizički pripremljeni. Kao i u mnogim drugim sportovima, važna je snaga mišića ali i uma.

MOJ RECEPT
SPORTSKI MIKS

(količina sastojaka po ukusu)
• mlevena plazma
• mleko
• banana
• kakao u prahu
Sve sastojke kratko izmešati u blenderu i jesti više puta tokom dana.

Roditeljima u početku nije bilo drago što se Milica odlučila za ovaj ekstemni sport i pitali su šta će joj taj nepotreban rizik, ali su popustili kada su shvatili da je odlučna da se tome maksimalno i profesionalno posveti. Time je rizik uveliko umanjen. Zaštitna kaciga, prsluk i vezovi, obavezni su rekviziti. Daska se menja bar jednom godišnje, a košta od 250 do 500 evra.

U potrazi za ravnotežom tela i duha, posle silnih uzbuđenja na vodi, Milica se predaje jogi, uglavnom vežbama za opuštanje koje je ispunjavaju vitalnošću i novom energijom. Planira da se okrene i vegetarijanstvu, jer je ubeđena da to može da doprinese duhovnom razvoju, a da meso u svakodnevnoj ishrani oduzima mentalnu snagu.




SADRŽAJ:


Bilje


Kruška
Plod bogova jača srce

Biljna azbuka
Krajputaš za bolno oko

Ljubivoje Ršumović
Saga o travi ivi

Prirodna depilacija
Šećer umesto brijača


Zdravlje

/Ekstremni sportovi/ Vejkbord
Čarobna vrteška na vodi

Naočari za sunce
Šampanj boja čuva oči

Prof. dr Savo Perović
Čarobnjak u belom mantilu