Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Sveta voćka obara holesterol
/Darovi prirode/ Smokva
Pise D.Z.

U staroj Grčkoj je bila jedna od glavnih namirnica u ishrani, dok su je u Rimu smatrali svetim voćem. Sveže i suve smokve obiluju rastvorljivim vlaknima koja snižavaju nivo holesterola.

SMOKVA
I ZAMENA ZA KAFU

Smokva ulazi u sastav grudnih čajeva, a pržena se, zbog prijatnog mirisa i ukusa, koristi kao zamena za kafu ili njen dodatak.
(Dr Jovan Tucakov, “Lečenje biljem”.

Stari Grci su izuzetno cenili smokve tako da su zakonom zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta, a rimska legenda kaže da se vučica, koja je hranila Romula i Rema, odmarala ispod smokvinog drveta. U to vreme je već postojalo 29 vrsta smokve, a danas ima 600 različitih tipova ovog voća.
Smokve (Ficus carica) se pominju u Bibliji i drugim starim spisima, veruje se da potiču iz Egipta odakle su stigle na Krit, a oko 9. veka p.n.e., u staru Grčku. Tu je postala jedna od glavnih namirnica u ishrani, dok su je u Rimu smatrali svetim voćem.

LIČNA KARTA
(u 100 g)

- 74 kalorije
- 3,3 g hranljivih vlakana
- 232 mg kalijuma
- 0,128 mg mangana
- 35 mg kalcijuma
- 17 mg magnezijuma
- 0,370 mg gvožđa
- 14 mg fosfora
- 0,6 mcg selena
- 142 IU vitamina A
- 2 mg vitamina C
- 0,890 mg vitamina E
- 0,113 mg vitamina B6
- 6 mcg folata

SASTAV I DEJSTVO:
* Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.
* Pet smokava obezbeđuje više od 20% preporučene dnevne količine vlakana. Zato smokve efikasno pomažu organima za varenje.
* Čaj od lišća smokve se preporučuje dijabetičarima jer reguliše (smanjuje) nivo insulina.
* Smokve su dobar izvor kalcijuma, minerala koji između ostalog utiče na gustinu kostiju.
* Istraživanja na životinjama su pokazala da smokve snižavaju nivo triglicerida u krvi.
* Smokve koče rast nekih tipova ćelija raka, ali istraživači još nisu odredili koje supstance u ovoj voćki imaju te osobine.
* Suve smokve imaju visok procenat šećera, 60%, brojne vitamine pa se pretpostavlja se da je zato Platon savetovao grčkim atletičarima da jedu smokve.
* Lateks, beli sok iz stabla smokve koristi se kao lek protiv neplodnosti, ali i kao pomoć dojiljama (“podstiče mleko”).
* Sveže i suve smokve obiluju rastvorljivim vlaknima koji utiču na snižavanje holesterola.
* Smokva ima i laksativne osobine, pa se preporučuje pacijentima koje pate od hronične konstipacije.
* Preporučuju se i protiv nesanice (sadrže triptofan) i pomažu mozgu da bolje iskoristi glukozu.
* Smokve sadrže i do 80% vode (blagotvorno deluju na kožu), a istovremeno su voće sa najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, brže razmišljanje i bolje pamćenje.
* Visoke koncentracije glukoze i fruktoze u smokvi predstavljaju zdraviju zamenu za beli (industrijski) šećer.

OPREZ!

Kada se smokve industrijski suše koriste se sumpor dioksid i slufiti da im se produži rok trajanja. Procenjuje se da sulfiti izazivaju ozbiljne alergijske reakcije kod 1 od 100 ljudi, pa Američka uprava za hranu i lekove procenjuje da 5% astmatičara može burno da reaguje na sulfite.

SAVET PLUS: Dodajte smokve isečene na četvrtine u salatu od morača, rukole i struganog parmezana.
Sveže smokve punjenje kozjim sirom i bademom mogu da budu ukusno i zdravo predjelo ili dezert.

RECEPTI
SA MEDOM

- 400-500 g krupnih smokava
- 3 kašike meda
- 100 g putera
- 70 g badema
- malo ruma

Propržite prepolovljene smokve na zagrejanom puteru sa svih strana, pa prelijte medom promešanim s rumom. Kratko prokuvajte na laganoj vatri, pospite listićima prepečenog jezgra badema i servirajte toplo.

Savijača

- 500 g tankih kora
- 1 kg smokava
- 50 g šećera
- 2 dl kisele pavlake
- 40 g putera
- kašičica cimeta
- prezle

Smokve izgnječite i promešajte sa šećerom i cimetom. Kore ređajte jednu na drugu po četiri i premazujte ih kiselom pavlakom. Četvrtu koru pospite prezlama, premažite smokvama i urolajte. Kad sve poređate u podmazan pleh, poprskajte rastopljenim maslacem i ispecite. Ohlađenu savijaču pospite prah šećerom.

Slatko sa đumbirom

- 1,25 kg očišćenih smokava
- 3 kg šećera
- 2 limuna
- šipka vanile
- 3 štapića đumbira dužine 4 cm

Smokve pažljivo oljuštite, odsecite oba vrha, svaku probodite iglom na dva mesta, nalijte hladnom vodom i sačekajte da proključa. Vodu bacite, dolijte vruću (da skratite postupak!) i ponovite 6 - 7 puta s tim da u poslednju sipate na kockice isečen đumbir i sok od 1 linuna. Ostavite da se ocede 1sat. Šećer prelijte vodom da ogrezne, napravite redak sirup, spustite smokve i đumbir i kuvajte. Pred kraj dodajte limun sečen na kolutove i šipku vanile. Skinite penu, pokrijte vlažnom salvetom i, kad se ohladi, sipajte u tegle.





SADRŽAJ:


Bilje


Kruška
Plod bogova jača srce

Biljna azbuka
Krajputaš za bolno oko

Ljubivoje Ršumović
Saga o travi ivi

Prirodna depilacija
Šećer umesto brijača


Zdravlje

/Ekstremni sportovi/ Vejkbord
Čarobna vrteška na vodi

Naočari za sunce
Šampanj boja čuva oči

Prof. dr Savo Perović
Čarobnjak u belom mantilu