Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
More sve leči
/Aktuelno/Zdravstveni bilten poznatih - Milena Vasić-Ražnatović
Milena Vasić-Ražnatović

Piše Mateja Vučković

Nikad me ne drži samo jedan sport. Moram da se “razbacam” Ipak ništa ne ostavljam trajno. Idem u teretanu, pa pređem na biciklizam, pa na ples, pa opet u teretanu. Samo plibanja se nikad ne odričem

Za ulogu Miline u filmu “ Konji Vrani”, Ljubiše Samardžića, svom filmskom prvencu, nagrađena je sa čak tri priznanja:Na festivalu u Novom Sadu, na Festivalu u Nišu i od časopisa “Film”

Rođena Beograđanka, veći deo svog detinjstva, bar dok nije pošla u školu, a i kasnije, tokom letnjih ferija, provela je kod ujaka na moru, u Cavtatu. Taj period odrastanja, nesputane radoznalosti, sticanja prvih navika, zauvek je ostavio pečat na Milenin život. Bosonogo trčanje po pesku i šljunku, plivanje za „dobro jutro“, plivanje za „laku noć“, a i između, kad „usija zvezda“, zatim, ronjenje, igranje vaterpola... Sve to i danas ispunjava svaki Milenin damar. Voda, bilo da pliva ili se samo tušira posle naporne probe, najbolje opušta mladu glumicu.

Morska voda je povremeno bila i Milenin najbolji lek. Mama, striktni poštovalac fundamentalne medicine, koja na prvo kijanje decu vodi lekaru, tokom boravka u Cavtatu nije mogla da sprovodi uobičajeni tretman. Ujak je imao bolji lek.

- Kad bi neko od nas dece dobio temperaturu, makar ona bila i 39, 40 C stepeni, znalo se – ujak bi nas odnosio na barku, potapao u more i kući vraćao – bez temperature – priseća se mlada glumica, članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, koju ljubitelji ove umetnosti mogu da vide u predstavama „Brod za lutke“ i „Dragi tata“, dok u Pozorištu na Terazijama mogu da uživaju ne samo u njenoj glumi, već i pesmi i igri u mjuziklu „Cigani lete u nebo“. Ovih dana, glumi ali i igra orijentali ples, u predstavi pod radnim naslovom „Kafe Kosovo“ ili „Amelsfeld“, kojoj će moći da se dive gledaoci BITEF-a.

PAPRIKAŠ S LIGNJAMA

Posebno obarite krompir i ostavite sa strane. Zasebno, kratko obarite lignje, izvadite ih i ocedite od vode. U posebnoj posudi zagrejte maslinovo ulje, ubacite lignje, krompir, seckan beli luk, seckan peršun, začinite solju i biberom, nalijte belim vinom i dinstajte. Nemojte da mešate paprikaš, već ga samo protresite. Kad je gotov, servirajte ga toplog, sa zelenom salatom. Odličan je.

Oni koji, pak, više vole filmove, mogli su da je vide u odlično odigranoj ulozi Miline u filmu „Konji vrani“, njenom filmskom prvencu, za koji je dobila tri nagrade – u Novom Sadu na prvom Nacionalnom filmskom festivalu, i u Nišu , na tradicionalnim „Glumačkim susretima“ , žiri joj je dodelio nagrade za najbolje odigranu žensku epizodnu ulogu, dok joj je časopis „Film“ dao priznanje za najboljeg debitanta na filmu.

Pojmove “zdrav život” i “zdrava ishrana”, Mileni je usadila majka preko obavezne domaće supe, čajeva, voća, povrća i crnog hleba. Tog jelovnika, Milena, sad majka dvogodišnje Lane i šestogodišnjeg Nikole, pridržava se pripremajući obroke svojoj porodici.

- Volim i kuvam klasičnu domaću hranu, kako sam naučila od mame, s tim što se neprestano trudim da što maštovitije pripremam povrće – govori mlada umetnica. – Sveže, obareno, na roštilju ili teflonu, u kombinacijama s drugim povrćem, neiscrpne su kombinacije. Recimo, špagete s pastom od mladih tikvica, obožavamo i deca i suprug i ja. Zatim razne pite i testa. Potrebno je samo da se malo više uključi mašta i dobra volja kad se kuva. A ja ih uvek imam kad kuvam za svoje najmilije. Svi u kući volimo da jedemo ribu i često nam je na jelovniku. U Beogradu jedemo rečnu, a kad smo na moru, s obzirom da je moj muž s mora, sami idemo na pecanje. To je pravo zadovoljstvo. Moj paprikaš s lignjama svi obožavaju.

Izgleda da je kuvanje porodični talenat. Jer, priča Milena, najbolju pitu bundevaru pravi njen deda, kome su 92 godine. I nije mu teško da i sada, sam pripremi ovaj porodični specijalitet.

Zdrava u detinjstvu, zdrava u mladosti, glumica je i sada mlada zdrava žena. Ali, veoma vodi računa o tome. Recimo, svi u porodici imaju bicikle (osim najmlađe Lane) i svaki slobodni trenutak „društvo biciklista“, kako su sami sebe prozvali, kreće u šetnju dvotočkašima. Košutnjak, Ada, Ušće... destinacije znane i bliske.

ISTAMBULSKA SALATA

Nedavno je Milena, boraveći u Istambulu, otkrila zanimljivu kombinaciju povrća za salatu. Recept daje i našim čitaocima.
Narendajte šargarepu, dodajte joj seckanu ili nacepkanu zelenu salatu, na rebarca sečen crveni luk, obaren crveni pasulj, maslinovo ulje, so i limunov sok po ukusu, sve izmešajte i servirajte.

- Mene, međutim, nikad ne „drži“ samo jedan sport ili jedno angažovanje. Uvek moram da sam „razbacana“ na više strana – iskreno će Milena. – Doduše, nikada nešto ne ostavljam zauvek, već samo povremeno menjam. Tako sam često u teretani, zatim na bazenu, pa u plesnoj dvorani, jer obožavam ples, tango posebno. Sada sam, zbog potreba predstave, naučila orijentalni trbušni ples. Vrlo je zanimljiv.

Ples, smatra Milena, najbolji je način za oblikovanje tela, posebno ženskog. Kaže da joj je, dok igra, uključen ceo organizam, da joj ples pokreće i telo i duh, pomaže da na najbolji način iskaže emocije.

Za održavanje zdravog duha i tela, ponekad se pobrinu i mnogobrojni čajevi, kojih u Mileninoj „kućnoj apoteci“ ima u neograničenim količinama. I piju ih ne samo kada su bolesni. Često i goste posluže ukusnim mešavinama domaćih čajeva. Na imanju, u selu Veliševac, kraj banje Vrujci, Milenini roditelji od kad su pehnzioneri gaje voće, povrće, prave med, sir, kajmak, beru lekovite trave za čajeve... Kuća njihove kćeri puna je zdravih domaćih proizvoda.

- Neki put pomešam sve travke po malo i napravim fantastičan čaj, drugi put pijem samo čaj od kantariona. Deci dajem čaj od lipe ili kamilice, jer su veoma blagi. Volim da popijem i zeleni čaj. I moj muž uživa u čajevima – objašnjava Milena. – I, hvala Bogu, dobrog smo zdravlja. Kuc- kuc, u drvo da ne ureknemo.



VESTI:


Rudnik energije
Krompir je bogat glicidima, supstancama koje organizmu brzo obezbeđuju energiju, pa se preporučuje sportistima da tri sata pre treninga jedu krompir da bi izbegli hipoglikemiju i podigli nivo šećera u krvi u vreme povećanog fizičkog napora. Krompir sadrži i 22 minerala, pre svega kalijum, važan za pravilnu kontrakciju mišića i rad srca, gvožđe i magnezijum, čiji nedostatak izaziva osećaj umora, a nije zanemarljiv ni sadržaj celuloze koja pospešuje rad creva.


Crno za jače srce
Crno grožde bi trebalo često da se nađe na trpezi pre svega zbog obilja kalijuma, vitamina C, B1 i B6 i minerala mangana. Pored toga sadrži flavonoide koji usporavaju zgrušavanje krvi, snižavaju loš holesterol i na taj način smanjuju rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje pokazalo je da crno grožđe povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san, a visoka koncentracija rezervatola u njegovoj ljusci pozitivno utice na motorne i mentalne funkcije mozga, smanjuje rizik od moždanog udara i pomaže fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišica. Neka istraživanja su pokazala da ova supstanca ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da može da ubrza uništavanje već postojećih ćelija raka.

Čuvar prostate
Jedite karfiol i sačuvate prostatu! To je savet američkih i kanadskih naučnika koji su došli do saznjanja da ova namirnica bolje štiti ovaj organ od svih drugih vrsta povrća! U prilog ovoj tvrdnji i podatak da se posle ispitivanja na 1300 pacijenata pokazalo da oni koji jednom nedeljno na trpezi imaju karfiol za 45-52% smanjuju rizik da obole od raka prostate.

Za bolje varenje
Iako je poznat kao začinska biljka korijander ima i lekovite osobine. Seme ove začinske biljke koristi se kao alkoholni ekstrakt, prah ili čaj, a blagotvorno deluje na varenje, otvara apetit i olakšava iskašljavanje. U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo protiv želudačnih i crevnih tegoba, a protiv kašlja preporučuje se da se pomeša sa medom. Ali, ako se neumereno koristi može da ima i narkotično dejstvo.
* 1 kašičicu semena korijandera poparite šoljom vrele vode i pijte posle jela.

Lična karta
Đumbir

u 100 g svežeg korena
- 80 kalorija
- 78,89 g vode
- 17,7 g ugljenih hidrata
- 2 g biljnih vlakana
- 415 mg kalijuma
- 43 mg
- 34 mg fosfora
- 16 mg kalcijuma
- 13 mg natrijuma
- 5 mg vitamina C