Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Bosonoga kroz život
/Na čaju sa/ Jelena Blečić
Jelena Blečić

Piše S. Radovanović
Jeleni je u dubokom sećanju ostala rodna kućica sa dvorištem u Zemunu, bašte u komšiluku, bosonogo gacanje po baricama posle kiše... Kaže da bi i dan danas najradije stalno išla bosa!


- Po pravilu slikam popodne i uveče, pa me u šali zovu slikarka iz druge i treće šihte. Ideje najčešće dobijem pred odlazak na počinak, tada mi na um padne više stvari, ali pravu odaberem tek ujutro uz jutarnju kaficu

O slikarki Jeleni Blečić smo mnogo toga saznali i pre nego što smo se sreli! Jer, brojne njene slike krasile su domove i radne prostore naših sagovornika i njihovi vlasnici su listom komentarisali da su ih Jeleninim umetničkim delima privukle optimizam i vedrina.

A, sa Jelenom smo se sreli jednog divnog letnjeg podneva u zemunskoj kafani “Šaran”. Zašto baš tu?
- Zemun je grad mog detinjstva! Izuzetno sam vezana za njega. Roditelji su tu imali kuću, koja je bila spomenik kulture, pa nisu mogli da je prošire kako bi u nju stala naša petočlana porodica. Zbog toga smo se preselili u novobeogradski blok 70, međutim, ja sam, i pored toga, ostala vezana za Zemun - priča Jelena dok nam šefica restorana donosi osveženje i, kao sa starom poznanicom, sa slikarkom razmeni nekoliko reči.

- Tetka Dragica me zna još iz vremena kad sam bila petogodišnja klinka - objašnjava nam naša sagovornica i nastavlja priču o svom detinjstvu.

ZDRAVLJE
Šest puta meri, jednom seci

- Skijam od pete godine i to radim dobro, ali sam svojevremeno povredila unutrašnje ligamente levog kolena. Posle prvog pregleda lekar mi je rekao da je operacija obavezna. Pomislila sam da bi bilo dobro da se konsultujem još sa nekim. Dijagnoza je bila drugačija, ali je i taj lekar predlagao da idem pod nož. Meni je i pored toga intuicija ukazivala da ne žurim sa odlukom. Samo jedan od šest lekara preporučio je fizikalnu terapiju, ja sam baš njega poslušala i do sada se pokazalo da sam bila u pravu.

- Moram da priznam da i odrastanje u soliteru ima nekih prednosti. Pre svega zbog toga što u velikim zgradama uvek živi buljuk dece tako da nikad ne nedostaje društvo za igru. Sa zadovoljstvom se sećam tih brzbrižnih dana kada smo do besvesti igrali, “lastiš”, “neka bije, neka bije”, kasnije basket...

Ali, ipak, je Jeleni u dubokom sećanju ostala kućica sa dvorištem u Zemunu, bašte u komšiluku, bosonogo gacanje po baricama posle kiše...

- I dan danas bih najradije stalno išla bosa! Čak i po gradu kad bi to bilo moguće!

Zbog toga kad god poželi da se odmori pobegne negde u prirodu. Često zbriše na Frušku Goru, Avalu, ili Adu Ciganliju. Vozi bicikl, rolere, pliva... Smatra da život mora da se živi punim plućima, ali i da se uživa u malim stvarima, neplaniranim susretima i događajima.

TOP LISTA
Omiljeni napici

1. voda
2. prirodno ceđeni sokovi
3. kafa
4. bermet
5. slatka vina
6. slatki likeri
7. pivo (samo leti)

To, ipak, ne znači da sve prepušta slučaju! Kada je u jednom trenutku bila preopterećena poslom, a poslodavci su joj, zbog rokova, duvali za vrat, pa je bila blizu pucanja, testirala je svoje fizičke sposobnosti. Rekli su joj da ima kondiciju sportiste, ali i preporučili umerenost u svemu - jelu, sportu, pa i radu, bez obzira što je osvedočena radoholičarka.

- Umem da preteram, ali je olakšavajuća okolnost to što mi je nizak pritisak - kaže i dodaje da bez duple nes kafe ne počinjem dan. Nju svakog jutra, oko devet, srkne sa dečkom Srđanom sa kojim je već sedam godina i, kaže, da joj, uz roditelje i prijatelje, on velika podrška u svemu što radi. Srđan je uveo u njihov dom i naviku da se nikud ne kreće dok se nešto ne “ubaci u kljun”. To su najčešće žitarice, banane, čokoladni musli, mleko...

Atelje Jelene Blečić je, a gde bi drugde, nego u Zemunu.
- Po pravilu slikam popodne i uveče, pa me u šali zovu slikarka iz druge i treće šihte. Ideje najčešće dobijem pred sam odlazak na počinak, tada mi na um padne više stvari, ali pravu odaberem tek ujutro uz jutarnju kaficu.

Oni koji su, kao i mi, prvo upoznali Jelenin rad, pa tek onda nju, primećuju da je to što radi potpuno u skladu sa njenom ličnošću. Delimo takvo mišljenje, jer, iako je tek pregurala tridesetu, izgledom i ponašanjem liči na tinejdžerku. Prirodna je, spontana, zrači pozitivnom energijom.

- Pre godinu dana sam počela dva puta nedeljno da idem na relaks masažu celog tela, ali posebnu pažnju posvećujem vratu i ramenima jer su mi, dok slikam, oni najopterećeniji. Šta ćete i to je deo “lepote” ovog poziva. A, da bi imala što lepšu kožu od pre dve godine koristim mezoterapiju.



VESTI:


Rudnik energije
Krompir je bogat glicidima, supstancama koje organizmu brzo obezbeđuju energiju, pa se preporučuje sportistima da tri sata pre treninga jedu krompir da bi izbegli hipoglikemiju i podigli nivo šećera u krvi u vreme povećanog fizičkog napora. Krompir sadrži i 22 minerala, pre svega kalijum, važan za pravilnu kontrakciju mišića i rad srca, gvožđe i magnezijum, čiji nedostatak izaziva osećaj umora, a nije zanemarljiv ni sadržaj celuloze koja pospešuje rad creva.


Crno za jače srce
Crno grožde bi trebalo često da se nađe na trpezi pre svega zbog obilja kalijuma, vitamina C, B1 i B6 i minerala mangana. Pored toga sadrži flavonoide koji usporavaju zgrušavanje krvi, snižavaju loš holesterol i na taj način smanjuju rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje pokazalo je da crno grožđe povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san, a visoka koncentracija rezervatola u njegovoj ljusci pozitivno utice na motorne i mentalne funkcije mozga, smanjuje rizik od moždanog udara i pomaže fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišica. Neka istraživanja su pokazala da ova supstanca ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da može da ubrza uništavanje već postojećih ćelija raka.

Čuvar prostate
Jedite karfiol i sačuvate prostatu! To je savet američkih i kanadskih naučnika koji su došli do saznjanja da ova namirnica bolje štiti ovaj organ od svih drugih vrsta povrća! U prilog ovoj tvrdnji i podatak da se posle ispitivanja na 1300 pacijenata pokazalo da oni koji jednom nedeljno na trpezi imaju karfiol za 45-52% smanjuju rizik da obole od raka prostate.

Za bolje varenje
Iako je poznat kao začinska biljka korijander ima i lekovite osobine. Seme ove začinske biljke koristi se kao alkoholni ekstrakt, prah ili čaj, a blagotvorno deluje na varenje, otvara apetit i olakšava iskašljavanje. U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo protiv želudačnih i crevnih tegoba, a protiv kašlja preporučuje se da se pomeša sa medom. Ali, ako se neumereno koristi može da ima i narkotično dejstvo.
* 1 kašičicu semena korijandera poparite šoljom vrele vode i pijte posle jela.

Lična karta
Đumbir

u 100 g svežeg korena
- 80 kalorija
- 78,89 g vode
- 17,7 g ugljenih hidrata
- 2 g biljnih vlakana
- 415 mg kalijuma
- 43 mg
- 34 mg fosfora
- 16 mg kalcijuma
- 13 mg natrijuma
- 5 mg vitamina C