Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Noćna promenada nerava!
/Zdravlje/ Nemirne noge
Neugodni trnci, tup bol, svrab, težina, hladnoća, žarenje i nervoza, mogu da nateraju svačije noge u bolesni nemir koji tera san i ruši zdravlje

Iako opis sindroma takozvanih nemirnih nogu potiče još iz 17. veka, u savremenoj medicinskoj literaturi ova tegoba je uglavnom zanemarena.

Mada najčešće zahvata noge, ovaj poremećaj može da se javi i na rukama, čak i u telu. Uzroci su manje-više nejasni, mada su tegobe više nego prepoznatljive.

PAŽNJA

Alkohol i kofein pogoršavaju simptome bolesti, a na isti način mogu da deluju i neki lekovi iz grupe antidepresiva, neuroleptika i beta blokatora.

Bolesnici se žale na osećaj nemira, obično u večernjim časovima dok sede, a progoni ih neizdrživ poriv za hodanjem. Osećaju peckanje i tup bol, svrab, pritisak, težinu, hladnoću ili žarenje, nelagodu, nervozu... Masiranjem i pokretima ove tegobe se delomično smanjuju, pa se ovi pacijenti zbog stalnog kretanja u literaturi nazivaju i `noćnim šetačima`.

S obzirom da nema vitalnog ugrožavanja, ne čudi Što lekari nemirnim nogama ne posvećuju veću pažnju. Tek zadnjih petnaestak godina, prepoznata je važnost lečenja ove tegobe, jer je ustanovljeno da poremećen san može ozbiljno da ugrozi redovne životne aktivnosti.

Bolest se veoma retko javlja pre tridesete, a mnogo je češća kod starijih od 50 godina. Uočeno je da ponekad može da bude i nasledna. Simptomi se vremenom pogoršavaju, a faze ponavljanja skraćuju.

Dijagnoza se postavlja prema četiri međunarodno ustanovljena kriterijuma:
* Neizdrživ nagon za kretanje nogu i neugodan osećaj u tkivu
* Privremeno olakšanje s pomeranjem nogu
* Nastanak ili pogoršanje tegoba tokom mirovanja
* Pogoršanje ili nastup tegoba uveče i u toku noći

PRIRODNI LEKOVI
Čaj za umirenje

Napraviti čajnu mešavinu od jednakih delova korena odoljena (Valeriane radix), cveta gorke pomorandže (Aurantii flos), lista matičnjaka (Melissae folium) i ljute metvice (Menthae piperitae folium). Čaj za smirenje priprema se tako da se 1 kašičica ove mešavine prelije s 2 dl vrele vode, ostavi da odstoji pola sata, procedi, zasladi i pije pola sata pre odlaska na spavanje.

Pojedina ispitivanja povezuju ga sa Parkinsonovom bolešću, dok druga govore o deficitu gvožđa u mozgu, anemiji, oštećenju bubrežne funkcije, reumatoidnom artritisu, pa čak i o trudnoći. Često se javlja uz proširene vene i degenerativne promene kičme.

Dijagnoza se uspostavlja na osnovu subjektivnih simptoma i laboratorijskih nalaza krvi i urina. Simptomi ponekad mogu pogrešno da budu prepoznati i kao depresija ili nesanica, što nije sasvim slučajno jer su nemirane noge usko vezane sa ovim tegobama.

Uglavnom bi se moglo reći da još ne postoje sasvim određeni lekovi za umirenje ovih tegoba. Kod manjeg broja bolesnika dopamin agonosti, kao što je ropinirol, dovode do poboljšanja stanja, a pokušalo se i sa različitim antidepresivima, antikolvuzivima i drugim lekovima, koji uglavnom nisu doneli značajnija poboljšanja.

Čajna mešavina

* 1 kašika usitnjenog ploda šipurka
* 1 kašika cveta kamilice
* ½ limuna
* 1 kašičica meda
Čajnu mešavinu preliti ključalom vodom, ostavitio da odstoji 15-tak minuta, procediti, dodati lumunov sok i med, pa piti za umirenje više puta tokom dana i neposredno pred spavanje.

Nasuprot medikamentima, fizikalna terapija se pokazala vrlo korisnom, od elektroprocedura koje poboljšavaju cirkulaciju, do dijadinamske struje, elektromagnetoterapije, te galvanizacije koja je vrlo korisna kod oštećenja živaca nogu. Posebno korisnom se pokazala limfna drenaža nogu, posle koje svi bolesnici osećaju ublaženje tegoba.

Lečenje sindroma nemirnih nogu je simptomatsko. Pre uvođenja terapije potrebno je uzeti u obzir uzrast pacijenta, težinu i frekvenciju simptoma. Započinje se najmanjom dozom, obično pre spavanja, koja se prilagođava kliničkoj slici.

Agonisti dopamina smatraju se terapijom prvog izbora, uzima se jedna doza pre spavanja. Efikasnost se uočava veoma brzo, a dejtsvo se zadržava i do godinu dana posle početka lečenja. U težim oblicima bolesti daju se još levodopa i neki antiepileptici, a u najtežim slučajevima i opioidi.

Matičnjak i medovina

* U jednu šolju čaja od matičnjaka umutiti 3 kašičice livadskog meda i piti za umirenje pola sata pred spavanje.

Preporučuje se i takozvana higijena sna, koja podrazumeva odlazak na spavanje uvek u isto vreme, kao i podjednaka dužina sna. Važno je voditi računa i o pravilnoj ishrani s obzirom da određena vrsta namirnica i kasni obroci, mogu negativno da utiču na kvalitet sna.

Moglo bi se reći da je reč o doživotnoj bolesti, za koju potpuno efikasan lek još nije pronađen. Uglavnom lagano napreduje sa starenjem, značajno remeteći spavanje i izazivajući tako umor, dnevnu pospanost i iscrpljenost koja narušava kvalitet života, produktivnost i porodični život.










VESTI:


Rudnik energije
Krompir je bogat glicidima, supstancama koje organizmu brzo obezbeđuju energiju, pa se preporučuje sportistima da tri sata pre treninga jedu krompir da bi izbegli hipoglikemiju i podigli nivo šećera u krvi u vreme povećanog fizičkog napora. Krompir sadrži i 22 minerala, pre svega kalijum, važan za pravilnu kontrakciju mišića i rad srca, gvožđe i magnezijum, čiji nedostatak izaziva osećaj umora, a nije zanemarljiv ni sadržaj celuloze koja pospešuje rad creva.


Crno za jače srce
Crno grožde bi trebalo često da se nađe na trpezi pre svega zbog obilja kalijuma, vitamina C, B1 i B6 i minerala mangana. Pored toga sadrži flavonoide koji usporavaju zgrušavanje krvi, snižavaju loš holesterol i na taj način smanjuju rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje pokazalo je da crno grožđe povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san, a visoka koncentracija rezervatola u njegovoj ljusci pozitivno utice na motorne i mentalne funkcije mozga, smanjuje rizik od moždanog udara i pomaže fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišica. Neka istraživanja su pokazala da ova supstanca ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da može da ubrza uništavanje već postojećih ćelija raka.

Čuvar prostate
Jedite karfiol i sačuvate prostatu! To je savet američkih i kanadskih naučnika koji su došli do saznjanja da ova namirnica bolje štiti ovaj organ od svih drugih vrsta povrća! U prilog ovoj tvrdnji i podatak da se posle ispitivanja na 1300 pacijenata pokazalo da oni koji jednom nedeljno na trpezi imaju karfiol za 45-52% smanjuju rizik da obole od raka prostate.

Za bolje varenje
Iako je poznat kao začinska biljka korijander ima i lekovite osobine. Seme ove začinske biljke koristi se kao alkoholni ekstrakt, prah ili čaj, a blagotvorno deluje na varenje, otvara apetit i olakšava iskašljavanje. U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo protiv želudačnih i crevnih tegoba, a protiv kašlja preporučuje se da se pomeša sa medom. Ali, ako se neumereno koristi može da ima i narkotično dejstvo.
* 1 kašičicu semena korijandera poparite šoljom vrele vode i pijte posle jela.

Lična karta
Đumbir

u 100 g svežeg korena
- 80 kalorija
- 78,89 g vode
- 17,7 g ugljenih hidrata
- 2 g biljnih vlakana
- 415 mg kalijuma
- 43 mg
- 34 mg fosfora
- 16 mg kalcijuma
- 13 mg natrijuma
- 5 mg vitamina C