Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Kraljica u šolji čaja
/Darovi prirode/ Noni, čudotvorna voćka
Noni

Prirodna riznica krije stotine sastojaka koji podmlađuju, štite od malignih oboljenja, ubijaju viruse i bakterije, ublažavaju depresiju, čuvaju srce, smanjuju šećer i leče dijabetes, artritis i reumu

U svetu nazvana kraljicom zdravlja, egzotična voćka poreklom iz Indonezije nazvana noni (Morinda citrifolia), prava je prirodna riznica od čak 155 biološki delotvornih sastojaka i pripada grupi od 80 najdelotvornijih biljki sveta.

Njen plod ima 800 puta više prokseronina nego ananas koji je do sada smatran najbogatijim izvorom ovog vrednog sastojka. Prokseronin i prokseronasa su dva sastojka koja omogućuju stvaranje kseronina, najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u telesnim ćelijama. Sledeći značajan sastavni element nonija je damnakantal, koji ima ulogu svojevrsnog nadzornika deobe ćelija i tkiva i ne dozvoljava da se deoba otrgne kontroli.

Pošto učestvuje u izgrdanji najoptimalnijeg nivoa takozvanih T i B ćelija kao i odbrambenih i limfnih ćelija, olakšava posao imunog sistema. Zahvaljujući sadržaju damnakantala, voćka noni izvenredno štiti od pojave malignih oboljenja i usporava rast već nastalih tumora. Zahvaljujući adaptogenom dejstvu u stanju je da normalizuje ćelije koje nepravilno funkcionišu.

Kseronin i prokseronin imaju izvanredno antidepresivno dejstvo. Ove materije pospešuju lučenje endorfina, čije oslobađanje rezultira razdraganošću i dobrim raspoloženjem. Pored toga umanjuju iscrpljujuće bolove nastale usled upale zglobova, pri čemu ne izazivaju zavisnost. Pored svega toga kseronin pokreće u organizmu mehanizam zaštite od upala, a takođe povećava otpornost na bakterije i viruse. Zbog toga se preporučuje svima koji često oboljevaju od infekcija gornjih disajnih puteva.

Pošto noni potpomaže lučenje sokova za varenje, smanjuje i značajni deo problema digestivnog trakta. U slučaju nezadovoljavajuće potrebe za prokseroninom, proteini nisu u stanju da obavljaju svoju funkciju, a posledica su teške bolesti i tegobe.

Noni sadrži 18 aminokiselina koje pospešuju razvoj mišića i ujedno sprečavaju njihovo razgrađivanje. Ovo dejstvo se višestruko ispoljava prilikom redovnog treniranja. Natrijum, kalijum, gvožđe, mangan, odnosno magnezijum, doprinose zadovoljenju dnevnih potreba organizma za mineralnim materijama. Pored toga sadrži takve specijalne materije koje pospešuju protok materija između ćelija, tako da imaju regenerativno dejstvo.

Skopoletim podržava funkciju štitne žlezde, povećava nivo serotinina i melatonina, sprečavajući promene raspoloženja, odnosno povoljno utiče na sposobnost prilagođavanja dnevnim promenama i reguliše ciklus sna. Noni pospešuje proizvodnju azotnog oksida, koji u sprezi sa skopoletinom omogućava popuštanje arterija i igra značajnu ulogu u smanjenju krvnog pritiska nastalog usled napetosti i stresa.

Azotni oksid učestvuje u poboljšanju prokrvljenosti tkiva, smanjuje sklonost ka nastajanju ugrušaka, čime brani organizam od infarkta i od izliva krvi u mozak. Antioksidativnim dejstvom brani od oksidacije LDL holesterola i ima značajan doprinos u prevenciji.

Noni voće i njegovi preparati mogu da budu korisna dopuna u terapiji raznih bolesti zavisnosti (pušenje, alkoholizam, narkomanija) jer doprinosi smanjuju simptoma odvikavanja.


SADRŽAJ
Prokseronin i prokseronaza
Ove komponente telo koristi za proizvodnju kseronina. Bez njih proces sinteze belančevina počinje koristiti neadekvatne zamene kao što su šećer i kofein. Noni doprinosi da velik broj proteinskih molekula vraća svoju funkciju, a to će pripomoći i napuštanju loših navika. Vraćanjem funkcija proteinskim molekulima kvalitetni procesi ćelijske regeneracije i hormonske ravnoteže će se ponovo uspostaviti.
Scopoletin
Ima intiinflamatorna, antihistaniminska, antibakterijska i antigljivična dejstva, reguliše povišeni krvni pritisak, a u sadejstvu sa serotoninom reguliše san, apetit i telesnu temperaturu.
Antahinon
Kontroliše aktivnost infektivnih bakterija poput zlatnog strafilokoka, ešerihije koli i salmonele.
Damnakantal
Inhibira rast prekanceroznih ćelija.
Terpen
Dovodi do podmlađivanja ćelija, olakšavajući preuzimanje nutritiva i izbacivanje toksina.
Fitonutritivi i selen
Obezbeđuju moćnu antioksidantnu zaštitu. Dijetna vlakna čiste krv od holesterola, vezujući masnoće i stabilizuju nivo šećera. Nerastvorljiva dijetna vlakna korisna su za čišćenje debelog creva.
Aminokiseline
Reč je o gradivnim jedinicama belančevina, bitnim za najveći broj telesnih funkcija. Termin esencijalne aminokiseline se odnosi na one aminokiseline koje se ne sintetizuju u organizmu, već ih moramo radovno unositi hranom. Noni sadrži čak 19 od ukupno 20 osnovnih aminokiselina, uključujući svih 9 esencijalnih.
Masne kiseline
Ovo su gradivne jedinice masti i ulja. Održavaju kvalitet kože, nervnog tkiva, štite srce i krvne sudove, a popravljaju i raspoloženje. Upravo zahvaljujući prisustvu dovoljne količine esencijalnih masnih kiselina, ćelijske membrane mogu efikasno da preuzimaju nutritivne materije i oslobađaju od toksina.
Adaptogeni
Retke supstance koje imaju globalni balansirajući efekat na sve vitalne sisteme organizma. Noni je jedna od onih biljaka koje ih sadrže. Zato olakšava postizanje fiziološkog alkaliteta, neophodnog za očuvanje zdravlja.

DELOVANJE
Rezultati najnovijih istraživanja potvrđuju da je noni jedan od najefikasnijih antioksidanat. Dokazano je njegovo blagotvorno dejstvo na:
- imunološki sistem i opšte zdravlje
- regeneraciju i podmlađivanje
- zaštitu od malignih oboljenja
- antivirusno i antibakterijsko dejstvo
- antidepresivno dejstvo i regulacija sna
- manjak energije i koncentracije
- kardiovaskularna oboljenja
- razvoja mišića
- pospešuje varenje
- leči dijabetes, artritis, reumu, osteoporozu
- ublažava alergije
- leči disajne tegobe i astmu
- u terapiji pušenja, alkoholizma i narkomanije

PRIPREMA
Sušeni plod nonija potopiti u vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Kuvati u istoj vodi na slaboj vatri oko pola sata, procediti, začiniti medom i limunom i piti u toku šest meseci 30 minuta pre svakog obroka. U slučaju ozbiljnijih zdravstvenih problema, dozu pojačati.VESTI:


Rudnik energije
Krompir je bogat glicidima, supstancama koje organizmu brzo obezbeđuju energiju, pa se preporučuje sportistima da tri sata pre treninga jedu krompir da bi izbegli hipoglikemiju i podigli nivo šećera u krvi u vreme povećanog fizičkog napora. Krompir sadrži i 22 minerala, pre svega kalijum, važan za pravilnu kontrakciju mišića i rad srca, gvožđe i magnezijum, čiji nedostatak izaziva osećaj umora, a nije zanemarljiv ni sadržaj celuloze koja pospešuje rad creva.


Crno za jače srce
Crno grožde bi trebalo često da se nađe na trpezi pre svega zbog obilja kalijuma, vitamina C, B1 i B6 i minerala mangana. Pored toga sadrži flavonoide koji usporavaju zgrušavanje krvi, snižavaju loš holesterol i na taj način smanjuju rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje pokazalo je da crno grožđe povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san, a visoka koncentracija rezervatola u njegovoj ljusci pozitivno utice na motorne i mentalne funkcije mozga, smanjuje rizik od moždanog udara i pomaže fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišica. Neka istraživanja su pokazala da ova supstanca ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da može da ubrza uništavanje već postojećih ćelija raka.

Čuvar prostate
Jedite karfiol i sačuvate prostatu! To je savet američkih i kanadskih naučnika koji su došli do saznjanja da ova namirnica bolje štiti ovaj organ od svih drugih vrsta povrća! U prilog ovoj tvrdnji i podatak da se posle ispitivanja na 1300 pacijenata pokazalo da oni koji jednom nedeljno na trpezi imaju karfiol za 45-52% smanjuju rizik da obole od raka prostate.

Za bolje varenje
Iako je poznat kao začinska biljka korijander ima i lekovite osobine. Seme ove začinske biljke koristi se kao alkoholni ekstrakt, prah ili čaj, a blagotvorno deluje na varenje, otvara apetit i olakšava iskašljavanje. U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo protiv želudačnih i crevnih tegoba, a protiv kašlja preporučuje se da se pomeša sa medom. Ali, ako se neumereno koristi može da ima i narkotično dejstvo.
* 1 kašičicu semena korijandera poparite šoljom vrele vode i pijte posle jela.

Lična karta
Đumbir

u 100 g svežeg korena
- 80 kalorija
- 78,89 g vode
- 17,7 g ugljenih hidrata
- 2 g biljnih vlakana
- 415 mg kalijuma
- 43 mg
- 34 mg fosfora
- 16 mg kalcijuma
- 13 mg natrijuma
- 5 mg vitamina C