Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Slano-slatke čarolije u teglama
/Darovi prirode/ Vreme je za zimnicu
Jednostavno i brzo upakujte zdrave i hranljive sastojke koji će da obogate zimsku trpezu donoseći svima radost i uživanje

U mnoštvu receptura po kojima se za zimu priprema crvena paprika, znatno hranljivija i bogatija mineralnim materijama od zelene, svakako se izdvajaju prave kulinarske đakonije - omiljeni ajvari, pindžuri, ljutenice...

Ovi pravi povrćni koncentrati će obogatiti zimske jelovnike, bilo kao samostalne salate ili kao osnove za namaze, čorbe, priloge i druga jela.

Predlažemo vam i par zdravih i hranljivih slatkih namaza i napitaka koji se jednostavno i brzo pripremaju.

Ajvar od kuvanih paprika

- 10 kg očišćenih crvenih paprika
- 500 g soli
- 1 l sirćeta
- 1,5 l ulja

Zagrejte mešavinu od 3 l vode, soli i sirćeta, i pažljivo očišćene paprike probarite kratko dok malo ne omekšaju (spuštajte po nekoliko komada). Ohlađene i oceđene paprike sameljite, prelijte uljem i pržite na jakoj vatri oko 2 sata, što češće mešajući, sipajte u zagrejane tegle i zapecite kratko u rerni. Ovaj ajvar je veoma ukusan i izdašan.

Klasični ajvar

- 7 kg mesnate paprike
- 2 kašike soli
- 2 kašike šećera
- 2 kašike esencije
2,5 dl ulja
- kesica konzervansa

Paprike ispecite u na plotni ili u rerni da malo omekšaju, prohladite, oljuštite i sameljite. Dodajte so, šećer i esenciju i spustite da se prži na vrućem ulju. Kad je ajvar gotov, umešajte konzervans. Deo paprike možete da zamenite pečenim plavim patlidžanom.

Pinđur I

- 2 kg mesnate crvene paprike
- 1 kg plavog patlidžana
- 1 kg paradajza
- 100 g belog luka
- 1 dl ulja
- so

Paprike i patlidžan ispecite, očistite i iseckajte, dodajte oljušten i iseckan paradajz i beli luk i pržite na ulju dok tečnost ne ispari i kratko zapecite u rerni, pa sipajte u tegle.

Pinđur II

- 6 kg paprika
- 5 kg mlevenog paradajza
- 4 šargarepe
- 2 korena peršuna
- 2 glavice belog luka
- 200 g šećera
- 2,5 dl sirćeta
- 4 dl ulja
- 6 kašika soli
- 1 ljuta papričica
- 1 kesica konzervansa

Mleveni paradajz, narendanu šargarepu i peršun, šećer, ulje, beli luk, sirće i so kuvajte oko sat vremena. Paprike ispecite, očistite i sameljite, ljutu papričicu takođe, dodajte u paradajz i kuvajte dalje. Vruć pinđur sipajte u zagrejane tegle i kratko zapecite u rerni.

Ljutenica

- l2 kg mesnatih crvenih paprika
- 6 kg paradajza
- 1 l ulja
- 0,5 l vinskog sirćeta
- 200 g šećera
- ljute papričice
- beli luk
- vezica peršunovog lista
- so
- kesica konzervansa

Paprike i papričice ispecite, oljuštite, iseckajte sitno i ostavite da se ocede. Paradajz poparite, oljuštite, sameljite i kuvajte petnaestak minuta. Dodajte papriku i sirće, pa kuvajte dalje uz mešanje. Kad je gotovo, prohladite, umešajte ulje, izgnječen beli luk, peršun, šećer, so i konzervans, pa sipajte u tegle.


Vodnjika

- 4 kg aromatičnih krušaka
- 50 g borovnice

Zdrave, čiste i na nekoliko mesta izbodene kruške poređajte u burence odgovarajuće veličine, s borovnicama između. Nalijte hladnu vodu da kruške ogreznu i pritisnite. Za dvadesetak dana će biti završena fermentacija kojom ćete dobiti zdrav i osvežavajući napitak.

Džem od zelenog paradajza

- 2 kg zelenog paradajza
- 1 kg šećera
- 2 veća limuna
- šipka vanile
- 1 kašičica karanfilića u prahu

Krupne zelene paradajze stavite u hladnu vodu, zagrejte do vrenja, a onda prelijte hladnom vodom i osušite. Oljuštite paradajz, iseckajte i kuvajte na jačoj vatri sa rasečenom šipkom vanile, postepeno dodajući šećer i sok od limuna. Umešajte karanfilić u prahu, pa kuvan džem sipajte u zagrejane tegle i ostavite otvorene dok se same ne ohlade.

Šarena marmelada

- 1 kg mlade šargarepe
- 1 kg krušaka
- 1 kg jabuka
- 1 kg zrelog paradajza
- 1 kg šljiva
- 1,25 kg šećera

Šargarepu očistite, skuvajte i propasirajte. Jabuke, kruške, šljive i paradajz očistite, sameljite na mašini i kuvajte. Dodajte pasiranu šargarepu, a kad je upola skuvano i šećer. Kad se marmelada zgusne, sipajte je u zagrejane tegle, stavite u toplu rernu da dobije pokoricu, i zatvorite kad se ohladi.

Voćni sok

- 1 kg jabuka
- 1 kg krušaka
- 1 kg dunja
- 1 kg šargarepe
- 5 limuntusa
- 2 kg šećer
- 1 kesica konzervansa
- voda

Očistite voće, isecite na komade i stavite u ekspres lonac da se kuva. Kada je gotovo, propasirajte, premerite pa dodajte vodu do 12 litara, limuntus i šećer. Prokuvajte sve zajedno, umešajte konzervans, sipajte u čiste vruće flaše, zatvorite, pokrijte debljom tkaninom i ostavite ceo dan da se sok ohladi.



VESTI:


Rudnik energije
Krompir je bogat glicidima, supstancama koje organizmu brzo obezbeđuju energiju, pa se preporučuje sportistima da tri sata pre treninga jedu krompir da bi izbegli hipoglikemiju i podigli nivo šećera u krvi u vreme povećanog fizičkog napora. Krompir sadrži i 22 minerala, pre svega kalijum, važan za pravilnu kontrakciju mišića i rad srca, gvožđe i magnezijum, čiji nedostatak izaziva osećaj umora, a nije zanemarljiv ni sadržaj celuloze koja pospešuje rad creva.


Crno za jače srce
Crno grožde bi trebalo često da se nađe na trpezi pre svega zbog obilja kalijuma, vitamina C, B1 i B6 i minerala mangana. Pored toga sadrži flavonoide koji usporavaju zgrušavanje krvi, snižavaju loš holesterol i na taj način smanjuju rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje pokazalo je da crno grožđe povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san, a visoka koncentracija rezervatola u njegovoj ljusci pozitivno utice na motorne i mentalne funkcije mozga, smanjuje rizik od moždanog udara i pomaže fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišica. Neka istraživanja su pokazala da ova supstanca ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da može da ubrza uništavanje već postojećih ćelija raka.

Čuvar prostate
Jedite karfiol i sačuvate prostatu! To je savet američkih i kanadskih naučnika koji su došli do saznjanja da ova namirnica bolje štiti ovaj organ od svih drugih vrsta povrća! U prilog ovoj tvrdnji i podatak da se posle ispitivanja na 1300 pacijenata pokazalo da oni koji jednom nedeljno na trpezi imaju karfiol za 45-52% smanjuju rizik da obole od raka prostate.

Za bolje varenje
Iako je poznat kao začinska biljka korijander ima i lekovite osobine. Seme ove začinske biljke koristi se kao alkoholni ekstrakt, prah ili čaj, a blagotvorno deluje na varenje, otvara apetit i olakšava iskašljavanje. U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo protiv želudačnih i crevnih tegoba, a protiv kašlja preporučuje se da se pomeša sa medom. Ali, ako se neumereno koristi može da ima i narkotično dejstvo.
* 1 kašičicu semena korijandera poparite šoljom vrele vode i pijte posle jela.

Lična karta
Đumbir

u 100 g svežeg korena
- 80 kalorija
- 78,89 g vode
- 17,7 g ugljenih hidrata
- 2 g biljnih vlakana
- 415 mg kalijuma
- 43 mg
- 34 mg fosfora
- 16 mg kalcijuma
- 13 mg natrijuma
- 5 mg vitamina C