Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Zvezde savetuju
14. 9 – 28. 9.2007.
OVAN
U poslednje vreme prilično iritirate partnera svojim ponašanjem. Ono je krajnje nezrelo i razmaženo. Ovo svakako nije ozbiljan problem, ali je situacija takva da biste trebali sa njom da se uhvatite u koštac, umesto što se poigravate. To i nije tipičan način jednog ovna. Na poslovnom planu napredujete, pokazujete izuzetnu inicijativu i borbenost. Upravo ono što se od vas u ovom periodu i očekuje. Uspeli ste da pridobijete poverenje saradnika, što je od velikog značaja za dalji progres. Obratite pažnju, moguće su lakše ozlede ramena ili ruke.

BIK
Vi i partner u poslednje vreme terate jedno drugom inat. U vašim raspravama je očigledno mnogo manje značajno ko je zaista u pravu i šta je istina, a mnogo više ko je glavni. Razmislite oboje kuda vas ovakvo ponašanje zapravo vodi. I na poslovnom planu ulazite u konfliktne situacije, bez obzira na dešavanja oko vas i bez ikakve potrebe. Sve nesuglasice i nesporazume mogli biste veoma lako da rešite samo kada biste bili iole fleksibilniji i tolerantniji. Nervozni ste, a ništa ne činite da ovakvo stanje prevaziđete. Naprotiv, dižete sebi pritisak čak i kada situacija to ne iziskuje.

BLIZANCI
U vašem odnosu sa partnerom je isuviše nedorečenih stvari, da bi se vaša veza mogla okarakterisati kao pozitivna. Ukoliko vam je stalo, morate uložiti mnogo više truda, a ukoliko nije, preispitajte na vreme svoje emocije pre nego što neko bude ozbiljno povređen. Predstoje vam veoma značajne promene na poslovnom planu, koje se za sada ne mogu okarakterisati ni kao pozitivne, ni kao negativne. Reklo bi se da upravo od vas zavisi u kom pravcu će se situacija odvijati. A vi ste svakako orni za nova dešavanja. Vaše zdravstveno stanje je sasvim solidno.

RAK
Ne pridajite suviše pažnje svom trenutnom raspoloženju, jer i sami znate u kojoj ste meri često subjektivn. A znate i da vaš partner zaista ničim nije uslovio vaše neraspoloženje. Već za nekoliko dana bićete veoma svesni u kojoj meri je vaša veza zapravo pozitivna. I bićete više nego zadovoljni! Niste dovoljno koncentrisani na posao. Misli vam lutaju, sve obavljate rutinski i nezainteresovano. Željni ste promena, za koje ste svesni da u ovom trenutnu nisu realne. Ipak na nešto možete da utičete, nešto možete da promenite. To je pre svega vaš stav, a on je i najznačajniji. Lakše glavobolje su proizvod snažne unutarnje napetosti.

LAV
Nije čudo što vaš partner počinje da misli da vam nije stalo do njega, s obzirom da mu u poslednje vreme uglavnom pronalazite mane. Svakako znate i njegove vrline, da ste svesni njegovih dobrih strana, pa bi bilo dobro da mu to konačnoi kažete. Stalnim kritikovanjem, kao što i sami vidite, ne izazivate pozitivne efekte, naprotiv. Na poslovnom planu vam je potrebna dinamičnost, a situacija je prilično pasivna i letargična. To svakako ne znači da treba da se prepustite negativnim strujanjima. Mnogo toga trenutno zavisi od vas, dakle budite i dalje aktivni. Kičma vam je i prilično osetljiva.

DEVICA
Vaša sitna razočarenja u partnera, mogu postati njegova veoma velika razočarenja, ukoliko nastavite da se ispovedate osobama koje uopšte nisu dobronamerne. Veoma rado će mu preneti vaša negodovanja, ali na posebno izvitoperen način. Budite oprezni, oko vas je mnogo ovakvih „prijatelja“. Trenutno posedujete mnogo energije koja, ukoliko je usmerite na posao, postaje izuzetna pokretačka snaga kojom ćete uspeti da ostvarite mnoge vaše svoje ideje. Širite poslovna poznanstva i održavajte već postojeća. Zdravi ste, vitalni i snažni.

VAGA
Pomalo ste melanholični i sentimentalni, a da ni sami niste svesni zbog čega. Potreban vam je neko ko bi vas razumeo, pazio i voleo, a takva osoba trenutno nije u vašoj blizini. Ipak imajte na umu da ćete je upoznati tokom naredne dve sedmice. Verujte, biće bolje i lepše nego u vašoj mašti. Ovo je odličan period, u kome ste spremni za nove radne pobede. Ukoliko posao doživljavate kreativno, predstoji vam izuzetan uspeh i novi projekat. Vaše emocije i racio su u balansu, što znači da ste i u dobroj fizičkoj formi. Potrudite se da tako i ostane.

ŠKORPION
Hteli ili ne, svojom duhovitošću i harizmom privlačite suprotan pol, bez obzira da li ste slobodni ili već imate vezu. Ne može se reći da ovakvo stanje ne prija vašoj sujeti, ali se nemojte čuditi ukoliko vaš partner ispolji ljubomoru. Uostalom, ni vama nisu strane ovakve emocije. Vaši saradnici trenutno nemaju sluha za vaše ideje, a ni sam trenutak nije povoljan za njihovu realizaciju. Koliko god da ste nestrpljivi, moraćete da sačekate svojih pet minuta. U međuvremenu budite oprezni. Neko u koga imate poverenja, radi vam iza leđa. Ne predstoje vam značajnije zdravstvene tegobe.

STRELAC
Istina po svaku cenu, nije primereno pravilo u ovom trenutku. Vodite računa kako ćete i kada izreći tu istinu, s obzirom da je vaš partner vidi malo drugačijim očima. Mogli biste prilično da ga povredite, a to naravno ne biste želeli! Kada je posao u pitanju, potrudite se da sledite intuiciju, a ukoliko niste u mogućnosti da delate u skladu sa njom, bar je imajte na umu. Na taj način postoji najmanja verovatnoća da ćete pogrešiti, a u ovom periodu greške sebi ne biste trebali da dozvolite. U svakom slučaju, značajne odluke su tek pred vama. Moguće su lakše infekcije disajnih puteva.

JARAC
Rešili ste da zaista pokažete svom partneru u kojoj vam je meri stalo do njega. Pravo je vreme za to, s obzirom da se izabranik nalazi u situaciji u kojoj mu je i te kako potrebna vaša pomoć i podrška. Dakle, na vas je red! Predstoji vam veoma značajan uspeh na poslovnom planu, pri čemu je veoma bitno i da ne budete lažno skromni. Pokažite da ste zadovoljni, ispoljite svu svoju pozitivnu energiju i ambicije. To je pravi način da svoje saradnike podstaknete na dalju sradnju, koja je i vama neophodna. Ne zaboravite da vam je pri tom potreban i odmor.

VODOLIJA
Partner će vam priuštiti prilično neprijatno iznenađnje. Ipak se potrudite da budete tolerantni i da mu ne sudite. Na kraju krajeva, svesni ste da ni vaše misli nisu uvek tako čiste i ispravne, kamo li dela. Žudite za promenama na poslovnom planu, a ništa ne preduzimate da do njih dođe. Morate uložiti neuporedivo više truda da biste isplivali iz ovog letargičnog i pasivnog stanja. U suprotnom, vaše nezadovoljstvo će polako prerasti i u frustriranost. Potrebno vam je više fizičkih aktivnosti.

RIBE
Vi definitivno možete da se opustite. Partner vas drži kao malo vode na dlanu, a vi mu svesrdno uzvraćate nežnostima i konačno oslobođenim strastima. To je u vašem slučaju jedini dokaz da se osećate zaista sigurno. Mnoge ribe će tokom narednog perioda početi i da veoma ozbiljno razmišljaju o uplivavanju u bračne vode. Na poslovnom planu ređate uspeh za uspehom. I za sada ništa ne može da spreči vaše dalje napredovanje. Jedino obratite pažnju na takozvanu papirologiju. Zdravstveno stanje vam je stabilno i veoma pozitivno.



VESTI:


Rudnik energije
Krompir je bogat glicidima, supstancama koje organizmu brzo obezbeđuju energiju, pa se preporučuje sportistima da tri sata pre treninga jedu krompir da bi izbegli hipoglikemiju i podigli nivo šećera u krvi u vreme povećanog fizičkog napora. Krompir sadrži i 22 minerala, pre svega kalijum, važan za pravilnu kontrakciju mišića i rad srca, gvožđe i magnezijum, čiji nedostatak izaziva osećaj umora, a nije zanemarljiv ni sadržaj celuloze koja pospešuje rad creva.


Crno za jače srce
Crno grožde bi trebalo često da se nađe na trpezi pre svega zbog obilja kalijuma, vitamina C, B1 i B6 i minerala mangana. Pored toga sadrži flavonoide koji usporavaju zgrušavanje krvi, snižavaju loš holesterol i na taj način smanjuju rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje pokazalo je da crno grožđe povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san, a visoka koncentracija rezervatola u njegovoj ljusci pozitivno utice na motorne i mentalne funkcije mozga, smanjuje rizik od moždanog udara i pomaže fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišica. Neka istraživanja su pokazala da ova supstanca ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da može da ubrza uništavanje već postojećih ćelija raka.

Čuvar prostate
Jedite karfiol i sačuvate prostatu! To je savet američkih i kanadskih naučnika koji su došli do saznjanja da ova namirnica bolje štiti ovaj organ od svih drugih vrsta povrća! U prilog ovoj tvrdnji i podatak da se posle ispitivanja na 1300 pacijenata pokazalo da oni koji jednom nedeljno na trpezi imaju karfiol za 45-52% smanjuju rizik da obole od raka prostate.

Za bolje varenje
Iako je poznat kao začinska biljka korijander ima i lekovite osobine. Seme ove začinske biljke koristi se kao alkoholni ekstrakt, prah ili čaj, a blagotvorno deluje na varenje, otvara apetit i olakšava iskašljavanje. U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo protiv želudačnih i crevnih tegoba, a protiv kašlja preporučuje se da se pomeša sa medom. Ali, ako se neumereno koristi može da ima i narkotično dejstvo.
* 1 kašičicu semena korijandera poparite šoljom vrele vode i pijte posle jela.

Lična karta
Đumbir

u 100 g svežeg korena
- 80 kalorija
- 78,89 g vode
- 17,7 g ugljenih hidrata
- 2 g biljnih vlakana
- 415 mg kalijuma
- 43 mg
- 34 mg fosfora
- 16 mg kalcijuma
- 13 mg natrijuma
- 5 mg vitamina C