Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Reč kao lek
Na čaju sa: dr Zorica Kuburović
Dr Zorica Kuburović

Piše B. Laćarak

Pacijenti je prepoznaju po tome što im uz stručni savet uvek kaže blagu reč utehe i podstreka, a deca po knjigama o vilama, vilenjacima, patuljcima, ali i drugim neverovatnim pričama koje pomažu da se probudi mašta i poleti u neslućene krajeve detinjstva

Kako da se spoje vile i vilenjaci, breskivino lišće, beli manitil, stetoskop i čarobno ogledalo? Na prvi pogled teško, ali to je uspelo lekaru i piscu dr Zorici Kuburović, načelnici ambulantne službe Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd. Pored toga uspelo joj je i da je oni u nevolji prepoznaju po tome što im uz lekarski savet uvek kaže po neku blagu reč utehe i podstreka.
“Makar i tužni ili na smrt bijeni, setite se da se sastojite od istih čestica od kojih se sastoji kamen i stolica i drvo, ali to ste vi, neponovljivo, divno biće kome je Bog udahnuo život, pa osećate, dodirujete, gledate, krećete se. Zdravo je biti živ! Dobro je uživati u hrani, ljubavi, razgovoru, prirodi”. Ovim rečima je bezbroj puta svoje pacijente bodrila dr Kuburović.

Pored onih u nevolji Zoricu vole i deca. S razlogom! Svojim knjigama o vilama, vilenjacima, patuljcima, ali i drugim neverovatnim pričama pomogla im je da probude maštu i polete u neslućene krajeve detinjstva.

BIOGRAFIJA

Rođena je 23.avgusta 1951. godine u Beogradu. Otac je bio kapetan broda i najranije detinjstvo provela je na lađi, gde je i prohodala i sastavila prvu rečenicu. Završila je Osnovnu školu “Starina Novak”, Dvanaestu beogradsku gimnaziju i Medicinski fakultet. Specijalizirala je urgentnu medicinu. Objavila je knjige: “Lek od breskvinog lišća”, “Vilenjaci na Kalemegdanu”, “Škola za vile” (trilogija), “Vilindvor”, “Čarobno ogledalo” , “Nežni i divlji” “Put žene” “I reč i lek”, “Mali roman o svetlosti” i “Očaravanje” .

“Vi ste oduvek rasle kao devojčice i nemate pojma kako je strašno vili kad ostane bez vilinskih moći. U vilinskom svetu niko ne misli na hranu, odeću, obuću. Novac nema vrednost. Čak i kad se nađu među ljudima, vile i vilenjaci mogu da dobiju sve što požele...” stoji u njenom romanu “Škola za vile”.

OČARAVANJE
SUNCE U TEGLAMA

Prijatelje dočekam voćem koje je prvo zrilo do pucanja, a zatim se kuvalo u šećeru i vanili nekoliko prepodnevnih sati dok je sunce blistalo nad Savom. Nikad previše sunca u teglama! Ponudim kafu koja je malo kopnela u bakarnom sudu, uz kap limuna i kap meda. Uspem sok od kupine koja se šunjala brdskim puteljcima. Sačekam da izliju žuč. Pustim da stane vreme.
(odlomak iz knjige kratkih priča “Očaravanje”)

- Prvu knjigu sam napisala kada sam imala dve ćerke, a sin je bio na putu - kaže dr Kuburović. - Ali, čini mi se da pišem od kad sam naučila sva slova! Kao mala izmišljala sam priče, ponekad strašne, ponekad umirujuće, sa fantastičnim likovima i neverovatnim avanturama. Čitala sam mnogo i učila pisanje čitajući. Oduvak sam znala da ću biti lekar i pisac. Nisam ni želela ništa drugo!

Otac joj je često govorio da i najveće mudrosti mogu da se kažu jednostavno, da svako može da ih razume. Usvojila je to pravilo, ali da proveri koliko su njene reči razumljive uvek bi dovodila dve polupismene žene iz komšiluka i čitala im rukopis nove knjige. Kada im padne pažnja, nepogrešivo je znala da je to slabo mesto u knjizi i radila je na tome da ga učini zanimljivim.

Jedine teme o kojima piše, samo na razne načine, su ljubav i sloboda. U svakoj knjizi utkana je i autobiografija pisca, tvrdi ona, samo dublja, ne ona činjenična.

- Pisac vidi sve, kakav je nečiji oblik šake, kakve to ima veze sa kravatom, kako izgleda soba i prašina na klaviru i barica u radničkom predgrađu. - Kod pisca je sve moguće i neočekivano. U svakodnevnom životu on doručkuje, spava, ide na pijacu, javlja se komšijama, pita za zdravlje tetke i strine, a u njemu se za to vreme preispituju odnosi likova, pamte drhtaji vode u smiraj dana, svetlost u granama.

RECEPTI

Rižot
Prodinstajte ½ kg crnog i 3 čena belog luka na maslinovom ulju i puteru. Dodajte jegulju (ili neku drugu vrstu jezerske ili rečne ribe) isečenu na komade, šolju pirinča ili 600 gr krompira, 2-3 iseckane šargarepe, 200 g suvih šljiva, malo nane, bosiljka, začina, so, biber, 3 lovorova lista i sve prodinstajte. Sipajte u posudu za pečenje, nalijte po 2 šolje domaćeg paradajz soka i belog vina i, ako treba, dolivajte dok ne bude pečeno.

Torta doktorka
Napravite 3 kore od 4 belanca umućena sa 100 g šećera, 100 g mlevenih oraha i 1 kašikom brašna. Pecite u tepsiji broj 28.
Prvi fil: skuvajte na pari 12 žumanaca sa 100 g šećera, 1 šoljom mleka i 100 g čokolade. U hladan fil dodajte 250 g putera.
Drugi fil: skuvajte 1/2 litra mleka sa 2 žumanca, 4 kašike šećeta i 3 kašike gustina (može i puding od vanile). Kad se ohladi pomešajte oba fila.
Za grijaž: propržite 200 g lešnika, dok su topli protrljajte da se skine ljuska, i sameljite. Ugrejte šećer dok ne porumeni, dodajte mlevene lešnike, promešajte, sipajte u dobro nauljen pleh, a kad se ohladi masu sameljite i dodajte u fil. Tortu filujte između kora i sa svih strana.

U višedecenijskoj literarnoj karijeri dr Kuburović je pronašla nadahnuća za čak deset knjiga. Najnovija “Očaravanje” tek nedavno je “istekla” iz njenog pera. U njoj je smešteno 130 kratkih priča i nekoliko pesama u prozi. Posvećena je sinu Ozrenu, starija kćerka Vedrana osmislila je inicijale, a za čitanje je knjigu preporučila mlađa Svetlana.

- To su priče o životu u Beogradu, o mojoj deci, pokojnom mužu, prijateljima, o pejzažima, ljudima, hrani, o mom detinjstu, mladosti, ljubavi, ratu. - To je knjiga o razumevanju i radosti života. Pisana je jednostavno, ali pažljivo, kao što se pišu pesme, bez i jedne reči viška.

Ove jeseni dr Kuburović očekuje je još jedan uzbudljiv događaj - premijeru predstave po motivima njene knjige “Lek od breskvinog lišća”. Na sceni pozorišta “Duško Radović” glumci će 23. oktobra da zaigraju scene iz njenog života, odrastanja sa breskvom koju je sama, kao košicu, zasadila.

- Nemam tremu, spremam se samo da uživam - kaže.
Iako ima malo slobodnog vremena naša sagovornica tada najradije pliva, ide na koncerte, dočekuje ili poslužuje prijatelje. Čim ugrabi priliku otputuje u Hercegovinu kod monaha i monahinja. Voli da kuva i obilazi pijace u jesen i uživa u voću toplom od sunca i mirišljavom povrću.

- Kuvam za decu i prijatelje. - Volim da iz bašte uberem perun, celer, majoran, nanu, bosiljak i da začnim običu čorbu od paradajza, pasulj, krompir paprikaš, posna jela koja jedemo sredom i petkom. Volim da spremam rečn i jezersku ribu, lignje i škampe. Volim da uz to pijem malo dobrog vina. Volim vanilu u kolačma, cimet i struganu koru od liuna jer su za mene mirisi važan deo života.



/Zeleni info/


Jača živce i vene
I osvežava i - leči! To slobodno može da se kaže za šljivu! Jer, ova voćka obiluje supstancama koje pre svega neutrališu destruktivne slobodne radikale u organizmu. Dokazano je, takođe, da prunus domestica, kako šljivu zovu botaničari, održava strukturu lipida u organizmu i na taj način čuva moždane membrane, neurone, ali i jača zidove krvnih sudova. Neke studije su pokazale da šljiva pospešuje apsorpciju gvožđa jer obiluje vitaminom C.

Maslina blokira HIV
Za kiselinu koje najviše ima u kožici masline od ranije se zna da je izuzetan antioksidans i antikancerogen i da pomaže u slučaju infekcija prouzrokovanih parazitima. A, novija istraživanja španskih naučnika potvrdila su da to jedinjenje i blokira virus HIV u zaraženoj ćeliji i onemogućava da se proširi telom.

Super seme
Drevne Inke smatrale su da je seme biljke kvinoje (Chenopodium quinoa wild) sveta hrana i da daje snagu i jača izdržljivost ratnika. I, nisu bili daleko od istine, jer su novija istraživanja potvrdila da je reč o namirnici izuzetnih vrednosti. Povoljan odnos masti u ovom semenu je blagotvoran za obolele od srca i krvih sudova, a dodatni aduti su i bogatstvo vlaknima, vitaminom E i magnezijom. Kvinoja obezbeđuje i izuzetnu antioksidativnu zaštitu jer sadrži značajne količine mangana i bakra, dok vitamin B2 može da pomogne onima koje pate od migrena.

Lek iz bašte
Mnogi ne znaju da je na našim prostorima izuzetno popularna baštenska biljka ladolež (Convolvulus soepium) i lekovit. Koristi se kod tegoba sa žučnom kesom, jetrom, reumom, ali i kad zaboli zub.
* 1 kašiku suve biljke poparite sa 3 dl vrele vode, procedite i pijte po potrebi.

LIČNA KARTA
PRAZILUK


u 100 g
- 61 kalorija
- 81 g vode
- 14,1 g ugljenih hidrata
- 1,5 g belančevina
- 180 mg kalijuma
- 59 mg kalcijuma
- 35 mg fosfora
- 28 mg magnezijuma
- 20 mg natrijuma
-12 mg vitamina C
- 2 mg gvožđa