Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Ni dan bez šetnje
Zdravstveni bilten poznatih - Aleksandra Ristić
Aleksandra Ristić

Piše M. Vučković

U stanju je, naročito kada ima neki problem ili dilemu, da pređe brzim korakom i po deset kilometara, a posle toga, potpuno opuštena, lako donosi i najznačajnije životne odluke

Naviku da mnogo vremena provodi u prirodi ponela je iz najranijeg detinjstva kada je imala problema sa štitnom žlezdom i bar dva puta godišnje odlazila na Zlatibor i Zlatar na vazdušnu terapiju

Hrani se zdravo, koristi sveže voće i povrće, ribu, teletinu, ćuretinu... Posti ceo Božićni i Uskršnji post i ne drži dijete, jer sve što je „pod moranjem“ njoj je strano

Obožava slobodu i nesputanost u svakom smislu - slobodu misli, kretanja, uživanja... Niko i ništa, bar do sada, nisu mogli da je zadrže na putu do onoga što je poželela. A, ona se nikada nije ni zaustavljala samo na jednom. Željna novih saznanja, stalno je radoznalo tragala i jurila za nečim nedoživljenim.

Reč je mladoj glumici Aleksandri Ristić, rođenoj u Paraćinu, gde je i provela detinjstvo. Studije glume završila je na prištinskoj Akademiji, a sada živi i radi u Beogradu. U skladu sa životnim stavom opredelila se da bude slobodan umetnik. Ima uloge u predstavama beogradskih pozorišta „Pinokio“, „Pan teatar“, trupi „Balkan - novi pokret“, neformalnim projektima...

Jedino čemu više od tri decenije života “robuje” su šetnje. Podjednako uživa u onim dugim, pored pored reke ili po livadama, kada hoda laganim, lenjim korakom, da ima više vremena da se divi predelima dokle pogled seže, kao i onim žustrim, kada korača kao da je neko juri.

SUVE ŠLJIVE
ZA DOBAR GLAS

Kad Aleksandra promukne ili joj se nadraže glasne žice koristi suve šljive. Jednu ili dve stavi u usta i sisa ih dok se potpuno ne rastope. Kad sok šljiva potpuno obloži grlo i glasne žice od promuklosti ne ostaje ni traga.

- Od malena sam nekuda žurila - priseća se simpatična zelenooka glumica. - Išla sam u dve škole, osnovnu i nižu muzičku, pa srednju i srednju muzičku... Nisam volela matematiku, hemiju i fiziku, ali sam zato obožavala srpski, muzičko, likovno i biologiju. Uživala sam u čitanju, pisanju i muzici, a posebno u kompozicijama vezanim za našu tradiciju. U vreme dok sam pevala u paraćinskom crkvenom horu jedva sam čekala dan kada je proba. Ipak, apsolutno opuštanje doživljavala sam kad sam se bavila sportom - gimnastikom, rukometom, trčanjem. I danas mi je sport, ili makar šetnja brzim korakom, najbolji način da se opustim. Ne mogu da zamislim da mi prođe dan a da se ne prošetam bar pola sata Zemunskim kejom ili da ne odpešačim do obala Save.

U stanju je Aleksandra, naročito kada ima neki problem ili dilemu, da pređe brzim korakom i po deset kilometara odjednom. Posle toga, potpuno opuštena, lako donosi odluke.

Naviku da mnogo vremena provodi u prirodi Aleksanda je ponela iz najranijeg detinjstva kada je imala problema sa štitnom žlezdom i bar dva puta godišnje, u proleće i jesen, sa majkom odlazila na Zlatibor i Zlatar na vazdušnu terapiju.

BELI LUK
JAČA KOSU

Našim čitaocima Aleksandra preporučuje tinktura za jačanje korena kose.
* naseckajte beli luk i listove sveže koprive, sipajte u flašu sa komovom rakijom i držite na suncu 40 dana. Tu tečnost utrljajte u koren kose i ostavite preko noći.
NAPOMENA: Tinktura ima neprijatan miris, ali je vrlo delotvorna.

- Svakoga dana smo, ujutro i uveče, šetale po nekoliko sati i mama je, onako usput, brala lekovito bilje - seća se naša sagovornica. - Od nje sam naučila da prepoznajem kantarion, majčinu dušicu, žalfiju... Po malo sam ih i ja brala, međutim, više sam volela da pronalazim kupine, borovnice, jagode... i da ih odmah jedem.

I danas Aleksandra svakog jutra, ali i tokom dana uživa pijući čaj. Crni je omiljeni napitak njenog dečka, a ona više voli zeleni. U njenom kuhinjskom ormanu su i suve peteljke trešanja, svila kukuruza, celerov i peršunov list od kojih kuva čajeve protiv celulita, za jačanje...

- Moja mama je veliki pristalica prirodnog lečenja i smatra da su beli luk i domaća rakija lekovi za sve boljke - priča Aleksandra. - Čim bismo se sestra i ja požalile na grlo odmah su stizali oblozi od komove rakije, ako bismo dobile temperaturu stavljala nam je kolutove presnog krompira na tabane, a u slučaju da promuknemo ispirale bismo grlo čajem od žalfije. Ovaj čaj i sada redovno pijem posle napornih proba u pozorištu kada počne da me grebe u grlu ili mi glas „pukne”.

Žao joj je, kaže, što zbog obaveza u pozorištu ne stiže da svakodnevno pravi lekovite kupke. A, kada je imala vremena u toplu vodu za kupanje sipala bi čaj od kamilice, žalfije, kantariona i još nekih lekovitih i mirišljavih trava i uživala bi po sat i duže.

ALEKSANDRIN RECEPT
PITA OD TIKVICA

Slatkiši su Aleksandrina velika slabost. Sladoledima, domaćem slatku od raznog voća, breskvama sa medom i nanon, dinji sa šećetom, sitnim kolačima jednostavno ne može da odoli. Posebno „pada“ na pite koje pravi njena baka. Najdraža joj je slatka pita od tikvica. Kaže da je najukusnija kada su kore domaće, razvijene pa razvučene, ali ne smetaju ni kupovne.

* nafilujte kore sveže rendanim tikvicama, pospite sa malo šećera, griza, suvog grožđa, seckanih oraha, cimeta, sipajte malo ulja i uvijte. Pre nego ih stavite da se peku poprskajte sokom od pomorandže i pospite vanilin šećerom. Tada će korica da bude slatka i hrskava.

Priznaje Aleksandra da ume i dobro ka kuva. Kulinarsku veštinu je usavršila u vreme dok je bila vegetarijanka i sama pripremala obroke. Međutim, kad je taj način ishrane počeo da je sputava odustala je od vegetarijanstva. Inače, nikad ne koristi klasične recepte! Sve može, ali ne mora. Zbog toga su njeni specijaliteti uvek originalni.

- Prvi put sam kuvala, tačnije rečno bila „stručni savetnik“, pre nego što sam pošla u školu. Starija sestra i ja smo jednom prilikom ostale same kod kuće, ogladnele i rešile da same nešto skuvamo. Ja sam znala kako nana kuva poparu i predložila da je spremim. Međutim, sestra mi nije dozvolila da radim oko šporeta tako da je ona kuvala a ja sam joj govorila redosled. I sada spremim poparu da me želja mine, kao i kačamak, koji serviram kao prilog za neka jela.

Aleksandra se, inače, hrani zdravo. Koristi sveže voće i povrće, ribu, teletinu, ćuretinu... Posti ceo Božićni i Uskršnji post. Ne drži dijete, jer sve što je „pod moranjem“ njoj je strano. Ako nabaci neki kilogram viška, a to se retko događa, samo količinski smanji obroke i ne jede kasno uveče. A, ako to ne uspe tu su teretana, fitnes i joga.



/Zeleni info/


Jača živce i vene
I osvežava i - leči! To slobodno može da se kaže za šljivu! Jer, ova voćka obiluje supstancama koje pre svega neutrališu destruktivne slobodne radikale u organizmu. Dokazano je, takođe, da prunus domestica, kako šljivu zovu botaničari, održava strukturu lipida u organizmu i na taj način čuva moždane membrane, neurone, ali i jača zidove krvnih sudova. Neke studije su pokazale da šljiva pospešuje apsorpciju gvožđa jer obiluje vitaminom C.

Maslina blokira HIV
Za kiselinu koje najviše ima u kožici masline od ranije se zna da je izuzetan antioksidans i antikancerogen i da pomaže u slučaju infekcija prouzrokovanih parazitima. A, novija istraživanja španskih naučnika potvrdila su da to jedinjenje i blokira virus HIV u zaraženoj ćeliji i onemogućava da se proširi telom.

Super seme
Drevne Inke smatrale su da je seme biljke kvinoje (Chenopodium quinoa wild) sveta hrana i da daje snagu i jača izdržljivost ratnika. I, nisu bili daleko od istine, jer su novija istraživanja potvrdila da je reč o namirnici izuzetnih vrednosti. Povoljan odnos masti u ovom semenu je blagotvoran za obolele od srca i krvih sudova, a dodatni aduti su i bogatstvo vlaknima, vitaminom E i magnezijom. Kvinoja obezbeđuje i izuzetnu antioksidativnu zaštitu jer sadrži značajne količine mangana i bakra, dok vitamin B2 može da pomogne onima koje pate od migrena.

Lek iz bašte
Mnogi ne znaju da je na našim prostorima izuzetno popularna baštenska biljka ladolež (Convolvulus soepium) i lekovit. Koristi se kod tegoba sa žučnom kesom, jetrom, reumom, ali i kad zaboli zub.
* 1 kašiku suve biljke poparite sa 3 dl vrele vode, procedite i pijte po potrebi.

LIČNA KARTA
PRAZILUK


u 100 g
- 61 kalorija
- 81 g vode
- 14,1 g ugljenih hidrata
- 1,5 g belančevina
- 180 mg kalijuma
- 59 mg kalcijuma
- 35 mg fosfora
- 28 mg magnezijuma
- 20 mg natrijuma
-12 mg vitamina C
- 2 mg gvožđa