Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Zarobite vitamine u turšiju
/Ishrana/ Vreme zimnice
Bez kuvanja i konzervansa stara dobra turšija čuva izobilje vitamina i drugih sastojaka, pa zdravo povrće i voće može da se jede tokom cele zime

Pripremanje zimnice postupkom prirodne fermentacije svakako je najzdraviji način konzervisanja povrća. Nema izlaganja visokim temperaturama tako da je sačuvano obilje vitamina, što,uz bogatstvo minerala, belančevina i ugljenih hidrata, obezbeđuje zdraviju i raznovrsniju zimsku ishranu. Prelivi za turšije prave se sa sirćetom, solju i šećerom, kao prirodnim konzervansima koji omogućavaju da povrće posle fermentacije zadrži čvrstinu i ukus.

Turšije se jednostavno pripremaju, vrlo su ukusne i raznovrsne. Veliki je izbor povrća pogodnog za kiseljenje i međusobno kombinovanje, pa se bez obzira na sličan način spremanja, dobija mnoštvo salata različitog ukusa.

Ljutenica sa šargarepom
- 500 g ljutih papričica
- 3 kg šargarepe
- 7-8 glavica belog luka
- 1 dl sirćeta
- 2 kašike ulja
- 2 vezice peršunovog lista
- ½ kesice konzervansa

* Papričice i šargarepu iseckajte na kolutiće, dodajte seckan beli luk i peršunov list, prelijte sirćetom, uljem i konzervansom, pa posolite po ukusu. Izmešajte i ostavite da odstoji 10 sati. Sipajte u tegle, stavite plastične “rešetke” koje pritiskaju sadržaj i zatvorite.

Luk u turšiji
- 2 kg sitnog, ali čvrstog crnog luka
- 3 lista lorbera
- 4 kašičice semena gorušice (slačice)
- 3 ljute suve papričice
- so i sirće

* Oljuštite crni luk, prelijte vodom, pa vodu sipajte u posebnu posudu i dodajte po 75 g soli na litar. Promešajte, sipajte preko luka, pritisnite ga da bude u tečnosti i ostavite 24 sata. Isperite luk, stavite u teglu sa lorberom, slačicom i ljutim papričicama, sipajte sirće da ga prekrije, odlijte i prokuvajte 2 minuta. Nalijte sirće u teglu, pritisnite crni luk i zatvorite.

SAVET PLUS: Na sličan način možete da ukiselite i zeleni paradajz, tako što ćete svaki da probodete nekoliko puta, stavite u teglu sa začinima (mirođija, slačica, lorber, biber u zrnu, 4-5 karanfilića, suva ljuta papričica) i da prelijete prokuvanom mešavinom od 1 l jabukovog sirćeta, 1,25 dl vode, 4 kašičice meda ili šećera i 1 kašičice soli.

Plavi patlidžan s paprikom
- 2 kg plavog patlidžana srednje veličine
- 1 kg zelenih, žutih i crvenih paprika
- 2 glavice belog luka
- vezica peršunovog lišta
- vezica celerovog lišta
- biber u zrnu
- 2 lista lorbera
- so, razblaženo vinsko sirće
- ½ kesice konzervansa

* Plave patlidžane obarite nekoliko minuta u posoljenoj vodi, izvadite ih, pritisnite i ostavite da se cede 24 sata. Raznobojne paprike isecite na rezance ili kolutove, pomešajte sa belim lukom, biberom, naseckanim peršunovim i celerovim lišćem i posolite. Po želji možete da dodate i naseckan kupus. Patlidžane zasecajte do drške na 3-4 mesta, punite začinjenim paprikama, svaki obmotajte stabljikom celera i ređajte u veće tegle. Stavite lorber, po želji komad rena i pritisnite. Nalijte razblaženim vinskim sirćetom s konzervansom i zatvorite tegle.

Zelena paprika
- 5 kg zelenih paprika
- 1 l sirćeta
- 300 g soli
- 200 g šećera
- biber u zrnu
- slačica
- koren rena
- 1 kesica vinobrana

* Operite i osušite paprike, probodite ih na nekoliko mesta i poređajte u teglu ili burence. Prokuvajte 5 l vode sa solju i šećerom, kad se ohladi dodajte sirće i vinobran, i nalijte paprike. Pritisnite ih i zatvorite teglu. S ovim presolcem paprike ostanu izuzetno čvrste.

Ratkova salata
- 10 kg na listove isečene crvene paprike
- 1 glavica belog luka
- vezica peršunovog lišća
- vezica celerovog lišta
- 200 g soli
- 200 g šećera
- 2 kesice konzervansa
- 0,5 l ulja
- 7,5 dl alkoholnog sirćeta

* Isečenu papriku prelijte navedenim sastojcima izuzev konzervansa, promešajte i ostavite da odstoji 24 sata. Povremeno promešajte. Dodajte konzervans, sipajte u tegle i zatvorite.

Feferoni s belim grožđem
- 2 kg raznobojnih feferona
- 2 kg belog grožđa (afusalija)
- biber u zrnu
- koren rena
- 2 l sirćeta (4%)
- 150 g soli
- 1 kesica konzervansa

* Papričice i zrna grožđa poređajte u tegle, stavite biber u zrnu i pritisnite ukrštenim renom. Prelijte prokuvanim ohlađenim presolcem od sirćeta, soli i 4 dl vode u koji ste razmutili konzervans.

Usoljeni limun
- 1 kg limuna
- 400 g morske soli
- 3 kašike korijandera
- 3-4 karanfilića
- 2 kesice bibera u zrnu
- 1 kesica cimeta
- 4 lista lorbera
- 2 kašike majčine dušice

* Začine pomešajte sa solju i napunite na četvrtine zasečene limunove. Ređajte u tegle što gušće. Ovo je količina za dve tegle od kilogram. Praznine napunite solju, zatvorite i ostavite do sutradan. Limun će pustiti tečnost, a ako nije dovoljno, dolijte prokuvanu ohlađenu vodu i zatvorite tegle. Posle mesec dana dobićete slani začin za čorbe, rižota, ribu, marinade i sva variva za koja, inače, koristite limun.

Klasična turšija
(količina za bure od 50 l)
Po 2 kg:
- krastavčića
- zelenog paradajza
- karfiola
- šargarepe
- kelerabe
- luka
- rotkve
- paprike
- kupusa
- jabuka
- krušaka
- dunja

* Povrće operite i osušite, voće očistite i isecite na četvrtine i naizmenično ređajte u burence. Između posipajte začine (biber u zrnu, grančice celera i višnje, listove lorbera i vinove loze, slačicu u zrnu i koren rena, pritisnite, pa nalijte vodom u koju ste sipali 60 g soli i 30 g esencije na litar i kesicu vinobrana na 10 kg povrća i voća.



/Zeleni info/


Jača živce i vene
I osvežava i - leči! To slobodno može da se kaže za šljivu! Jer, ova voćka obiluje supstancama koje pre svega neutrališu destruktivne slobodne radikale u organizmu. Dokazano je, takođe, da prunus domestica, kako šljivu zovu botaničari, održava strukturu lipida u organizmu i na taj način čuva moždane membrane, neurone, ali i jača zidove krvnih sudova. Neke studije su pokazale da šljiva pospešuje apsorpciju gvožđa jer obiluje vitaminom C.

Maslina blokira HIV
Za kiselinu koje najviše ima u kožici masline od ranije se zna da je izuzetan antioksidans i antikancerogen i da pomaže u slučaju infekcija prouzrokovanih parazitima. A, novija istraživanja španskih naučnika potvrdila su da to jedinjenje i blokira virus HIV u zaraženoj ćeliji i onemogućava da se proširi telom.

Super seme
Drevne Inke smatrale su da je seme biljke kvinoje (Chenopodium quinoa wild) sveta hrana i da daje snagu i jača izdržljivost ratnika. I, nisu bili daleko od istine, jer su novija istraživanja potvrdila da je reč o namirnici izuzetnih vrednosti. Povoljan odnos masti u ovom semenu je blagotvoran za obolele od srca i krvih sudova, a dodatni aduti su i bogatstvo vlaknima, vitaminom E i magnezijom. Kvinoja obezbeđuje i izuzetnu antioksidativnu zaštitu jer sadrži značajne količine mangana i bakra, dok vitamin B2 može da pomogne onima koje pate od migrena.

Lek iz bašte
Mnogi ne znaju da je na našim prostorima izuzetno popularna baštenska biljka ladolež (Convolvulus soepium) i lekovit. Koristi se kod tegoba sa žučnom kesom, jetrom, reumom, ali i kad zaboli zub.
* 1 kašiku suve biljke poparite sa 3 dl vrele vode, procedite i pijte po potrebi.

LIČNA KARTA
PRAZILUK


u 100 g
- 61 kalorija
- 81 g vode
- 14,1 g ugljenih hidrata
- 1,5 g belančevina
- 180 mg kalijuma
- 59 mg kalcijuma
- 35 mg fosfora
- 28 mg magnezijuma
- 20 mg natrijuma
-12 mg vitamina C
- 2 mg gvožđa