Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Čičak umesto crnog zrna
/Zdravlje/ Zamene za kafu
Piše D. M.

Čaj od lopuha, vrste čička, odlično čisti kompletan organizma, a posebno krv, snižava šećer i jača odbranu jer “ubija” bakterije i gljivice

Prijatan miris, karakterističan ukus, kao i razbuđujući efekat su tri osobine koje se najčešće ističu kao prednost kafe u odnosu na druge tople napitke. I pored toga neki iz zdravstvenih razloga moraju da ograniče broj ispijenih šoljica crnog napitka, ili da potpuno zaborave na kafu. Jer, na njih deluje razdražujuće, remeti im san, ili im jednostavno kofein ne prija. U ovim slučajevima predlažemo da se opredelite za napitke koji imaju sličan ukus i efekte kao i kafa. Reč je o čajevima i napicima koji se prave od sušenih i mlevenih žitarica kao što je ječam i od njega dobijen slad, ili sušenog korenja raznih biljaka.

Glavna prednost zamena je u tome što ne sadrže kofein, pa ne deluju razdražujuće i ne izazivaju besane noći, a ipak poseduju stimulišuće delovanje, vraćaju energiju i vitalnost. Mogu da ih piju i odrasli i deca. Čak i više puta na dan sa mlekom ili zaslađene medom.

Cikorija je napitak koji se pravi od osušenog i samlevenog korena ove biljke. U poslednje vreme ga sve češće piju i oni koji imaju probleme sa varenjem. Jer, cikorija obiluje vlaknima i mineralima (gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum) što pospešuje varenje, dobra je za žuč, a zbog obilja gvožđa preporučuje se i anemičnima. Ima, takođe, i blage laksativne osobine pa se preporučuje onima koji pate od zatvora.

Tradicionalni čajevi je najpoznatija i najprikladnija zamena za kafu. Sadrži kofein, mada u mnogo manjoj meri, a vrste su različite - od najjačeg crnog do onih slabijih poput zelenog ili belog. Svi oni pospešuju varenje i blagi su dijuretici.
SAVET PLUS: Bolje je da čaj pijete bez mleka jer tada ne gubi antioksidanse.

Slad se dobija od sušenog ječma a finalni proizvod po boji i sastavu podseća na mlevenu kafu. Slađi je od kafe, ima digestivne osobine, sadrži minerale i vitamine, ali je najvažnije što ne “uzburkava” nervni sistem. Napitak od slada deca mogu da piju bez problema .

Lopuh ili repuh je jedna vrsta čička ( Petasites hybridus) čiji se koren osuši i koristi za čaj koji izvrsno zamenjuje kafu. Koren mora dobro da se prokuva jer jedino tako supstance dospevaju u vodu. Čaj od lopuha odlično čisti kompletan organizma, a posebno krv, snižava šećer i jača odbranu jer “ubija” bakterije i gljivice.

Čaj od korena đumbira će da vas naoruža energijom za ceo dan (izbegavajte u slučaju visokog pritiska), a napitak od osušenog korena maslačka pomoćiće ako kuburite sa jetrom i bubrezima.



/Zeleni info/


Jača živce i vene
I osvežava i - leči! To slobodno može da se kaže za šljivu! Jer, ova voćka obiluje supstancama koje pre svega neutrališu destruktivne slobodne radikale u organizmu. Dokazano je, takođe, da prunus domestica, kako šljivu zovu botaničari, održava strukturu lipida u organizmu i na taj način čuva moždane membrane, neurone, ali i jača zidove krvnih sudova. Neke studije su pokazale da šljiva pospešuje apsorpciju gvožđa jer obiluje vitaminom C.

Maslina blokira HIV
Za kiselinu koje najviše ima u kožici masline od ranije se zna da je izuzetan antioksidans i antikancerogen i da pomaže u slučaju infekcija prouzrokovanih parazitima. A, novija istraživanja španskih naučnika potvrdila su da to jedinjenje i blokira virus HIV u zaraženoj ćeliji i onemogućava da se proširi telom.

Super seme
Drevne Inke smatrale su da je seme biljke kvinoje (Chenopodium quinoa wild) sveta hrana i da daje snagu i jača izdržljivost ratnika. I, nisu bili daleko od istine, jer su novija istraživanja potvrdila da je reč o namirnici izuzetnih vrednosti. Povoljan odnos masti u ovom semenu je blagotvoran za obolele od srca i krvih sudova, a dodatni aduti su i bogatstvo vlaknima, vitaminom E i magnezijom. Kvinoja obezbeđuje i izuzetnu antioksidativnu zaštitu jer sadrži značajne količine mangana i bakra, dok vitamin B2 može da pomogne onima koje pate od migrena.

Lek iz bašte
Mnogi ne znaju da je na našim prostorima izuzetno popularna baštenska biljka ladolež (Convolvulus soepium) i lekovit. Koristi se kod tegoba sa žučnom kesom, jetrom, reumom, ali i kad zaboli zub.
* 1 kašiku suve biljke poparite sa 3 dl vrele vode, procedite i pijte po potrebi.

LIČNA KARTA
PRAZILUK


u 100 g
- 61 kalorija
- 81 g vode
- 14,1 g ugljenih hidrata
- 1,5 g belančevina
- 180 mg kalijuma
- 59 mg kalcijuma
- 35 mg fosfora
- 28 mg magnezijuma
- 20 mg natrijuma
-12 mg vitamina C
- 2 mg gvožđa