Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Pirinač i alge DA meso i šećer NE
RECEPTI MIČIO KUŠIJA

Najčuveniji svetski makrobiotičar, Japanac Mičio Kuši, koji je postao institucija za sebe i praktično je iznad zvanične medicine na bilo kojim meridijanima, posle 18 godina ponovo je boravio u Beogradu. Njegova metoda lečenja hranom najtežih bolesti poznata je i priznata širom sveta, pa smo zato iskoristili priliku da nam za “Bilje&Zdravlje” ekskluzivno otkrije tajnu kako da smanjimo posledice po zdravlje izlaganja uranijumu i drugim zagađ ivačima.
Šta obavezno da uvedu u ishranu žitelji naših prostora zbog izloženosti dejstvu osiromašenog uranijumu od NATO bombardovanja?
- Pre svega, integralni pirinač, zatim alge (nori, kobu i vakame) i miso supu. Sve ove namirnice trebalo bi da se jedu po malo - dovoljno je da se u jedan od obroka ubaci prstohvat neke od navedenih algi. Neophodno je, takođe, jesti što više povrća, bilo da je reč o presnom, barenom, ili kuvanom.

Miso pasta se dobija fermentacijom ječma i soje, i bogata je dragocenim enzimima. Miso supa se pravi od miso paste i vakama alge i može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane. Sve navedene alge, takođe, mogu da se nađu u bio - špajzu.

 Kako bi trebalo da se hrane pacijenti kojima je potvrđena početna faza kancera, ili su zaraženi HIV virusom?
- Iz menija treba da izbace sve namirnice životinjskog porekla (meso, mleko, mlečne proizvode, jaja), kao i med, šećer i čokoladu. Moraju da smanje jela sa mnogo ulja, kao i morsku ribu i plodove mora, a da im se na trpezi češće nađu zrna žitarica (tvrdo, ili meko kuvana). I voćne obroke moraju da svedu na 3-4 nedeljno! Zato što češće treba da im se nađu na jelovniku mahunarke i kuvano povrće (nikako sirovo!), kao i što više vrsta algi. Trebalo bi da izbegavaju i čajeve koji imaju stimulativno dejstvo, kao što su indijski i crni.