Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Crveni ratnik u akciji
Astromedicina - Uticaj Marsa
Mars

Mars je 15. novembra krenuo retrogradnim hodom i doneće emotivnu konfuziju svim znacima, a kada 30. decembra bude ušao u znak Blizanaca konfuzija će da se oseti i na mentalnom planu i u sferi komunikacija

Piše: Jasminka Holclajtner

Crvena, intrigantna i "ratnička" planeta Mars, koja povremeno može da se vidi i golim okom na noćnom nebu, tokom narednih meseci burno će da utiče na nas ako ne budemo spremni da se kontrolišemo. Mars, inače, otprilike svake druge godine ide po mesec-dva unazad (takozvanim retrogradnim hodom) preko nekog zodijačkog znaka i utiče na promenu ponašanja. Ove godine, tačnije 15. novembra, Mars je krenuo sa 12. stepena Raka (jedan od trideset mogućih) retrogradnim hodom i donosi emotivnu konfuziju svim znacima. A, kada 30. decembra kasno popodne bude ušao, takođe hodom unazad, u znak Blizanaca konfuzija će da se oseti mnogo više na mentalnom planu i u sferi komunikacija. Tek 31.januara 2008. Mars se vraća na normalan put i svaki zodijački znak će to drugačije da oseti na svojoj koži.
Pored toga, u određenim aspektima sa Jupiterom, Mars na globalnom planu donosi velike požare. A, upravo takav aspekt će da se obrazuje krajem godine, pa bi trebalo da budemo oprezni sa zapaljivim materijaljima, oružjem i eksplozivnim sredstvima. Imajte to na umu jer predstoje novogodišnji praznici i tradicionalno šenlučenje uz petarde i ko zna šta još.

Ovan: Pitanje doma i porodice postaće mučno za Ovna jer će da oseti šta znači kada ga roditelji, bez obzira na godine, tretiraju kao dete. Ovnovski ponos će da proradi svom silinom, pa će u mnogim domovima porodične rasprave oko nekretnina, osamostaljivanja, nasledstva i finansija da budu okosnica sukoba. Majka se u ovom poriodu pojavljuje kao dominantna a muška autoritativna figura u domu će sve da pokuša da zataška novcem. U januaru nervoza može da se ispolji i na rođačke odnose i za volanom. U saobraćaju i na ulici svaki pešak ili vozač moći će da vas izbaci iz takta ako ste Ovan. Mnogi predstavnici ovog znaka pokušavaće da pobegnu od svakodnevice odlaskom na put.

Bik: I Bikovima će rođački odnosi da budu jedan od razloga za nerviranje. Pokušaj da se reše raniji neraščišćeni računi doneće neraspoloženje i svađu. Postoji opasnost da se olako uđe u razne vrste poslovnih i finansijskih aranžmana da bi se dokazala sopstvena vrednosti u koju, uzgred budi rečeno, niko i ne sumnja. Od februara, kada Mars bude krenuto direktnim hodom, Bik može da se suoči sa posledicama odluka donetih na brzinu i u afektu ali i ulaganja novca u privatne projekte. Izjave po bilo kom pitanju mogu loše da se interpretiraju i Bikovi u tom periodu ne bi trebalo aktivno da se bave politikom ni sportom koji zahteva brzinu. Moguće su povrede, posebno ruku, ključne kosti i šaka.

Blizanci: Bavljenje temama od opšteg interesa ili realizacija političkih ambicija u ovom periodu ne bi trebalo da okupira Blizance jer svi ti napori i nerviranja daće male efekte. Blizanci bi u januaru trebalo da se pripaze mogućih povreda na putovanjima i da se što manje bave bilo kakvim manuelnim radom jer će loša koncentracija i sklonost samopovređivanju da bude izražena. Na zdravstvenom planu osetljivi su stomak i pluća, a Blizanci bi trebalo da se čuvaju prehlada i da izbegavaju naporne vežbe u teretanama jer su moguća iščašenja i uganuća tetiva i upale mišića. U ovom periodu izbegavate i duvan i brzu vožnju! Bilo bi dobro da se ne upuštate u rasprave ni po jednom pitanju. U privatne poslove ulazite hladne glave i ne potpisujte ništa bez kosultacije sa starijim i iskusnim saradnicima.

Rak: Do kraja decembra predstavnici ovog znaka će muku da muče da očuvaju autoritet. Biće nezadovoljni sa svim i svačim što može ozbiljno da poljulja njihovo samopouzdanje. Imaće utisak da ih niko dovoljno ne poštuje ni na poslu ni u porodici. U februaru mogu da krenu u defanzivu ali će to samo da donese kontra efekat. U odnosima sa partnerom će da uslede uzajamna ljubavna prebacivanja, preovladavaće nesigurnost, nezadovoljstvo, osećaj izneverenosti, a težnja da se potraži racionalno objašnjenje za emotivne probleme neće da donese rešenje. Na poslu će da bude više glavobolje nego satisfakcije.

Lav: Poslovi sa inostranstvom mogu da se iskomplikuju i da izazovu nezadovoljstvo, sumnju u sopstvene vrednosti ali i u dobre namere kolega. Potreba za duhovnom nadgradnjom može da bude izuzetno jaka kao i težnja da se ispolje kreativni potencijali, posebno u intelektualnim delatnostima ili grupnom sportu. Odnosi sa partnerom mogu da izazovu nezadovoljstvu i dileme da li ima svrhe da se veza nastavi. Lavovi će u ovom periodu da budu skloni tajnim ili paralelnim vezama posebno sa onima koji poseduju neki izuzetan talenat.

Devica: Za Devicu nastupa miran period koji će da protekne u pokušajima da se izglade problemi i eventualne nesuglasice sa partnerom, rođacima i prijateljima. Ipak, rođenima posle 15. septembra to će malo teže da pođe za rukom zbog napetog nervnog sistema i prevelikih ambicija. Mogući su samo sukobi sa autoritetima, posebno ako se radi o mlađim, dinamičnijim ili hvalisavim predstavnicima ovog znaka. Device bi u ovom periodu trebalo da se bave umetnošću ali da im materijalna dobit ne bude u prvom planu. Rođeni krajem februara bi tokom januara trebalo da se bave samo uobičajenim aktivnostima, da ne započinju nove poslove i da više vremena posvete porodici.

Vaga: Predstavici ovog znaka će da osete veliku potrebu da pomognu drugima i da budu nečija duhovna potpora. U emotivnim odnosima pokušavaće da partnera drže pod kontrolom, što može da izazove nesuglasice. Putovanja u inostranstvo ili ulaganje u poslove sa stranim partnerima mogu da donesu frustracije i nezadovoljstva. Kod onih koji budu polagali ispite ili će neko na drugi načih da ih kontroliše biće izražena trema, nedostatak samopouzdanja i pad koncentracije. Januarski ispitni rok je posebno stresan za Vage koje su rođene krajem septembra, dok rođene posle 15. oktobra mogu da dožive veliki uspeh.

Škorpija: Škorpija od svega najviše teži da doživi veliku ljubav. U ovom periodu sredovečne (starije od 40 godina) imaju više šanse da to postignu, mada uz mnogo propratnih briga. Velika emotivna "ulaganja" u partnera i očekivanja da će da se ostvari duhovni sklad, posebno u vezama sa onima koje su Škorpije upoznale na radnom mestu, neće da se ispune. To nije razlog za malodušnost, već bi trebalo da se potraži drugi način da se sa partnerom ostvari maksimalno tolerantan kontakt. Škorpijama se u ovom periodu finaskijski rizici ne preporučuju a posebno ne ulaganje u nekretnine ili trgovinu nekretninama.

Strelac: U decembru će Strelcima da se stvore mogućnosti za ulaganje većih svota novca u projekete od kojih se očekuje veliki uspeh. Pritom bi trebalo mudro da biraju saradnike jer tajni aranžmani mogu da budu razlog za izbijanja skandala. Uostalom, mnogo toga što Strelac pokušava da sakrije može u ovom periodu da se razotkrije. A, sve što je u prošlosti, posebno u poslednje dve godine, urađeno sa lošim namerama ili nezakonito ispivaće na videlo! Nove ljubavi su moguće na službenim putevima ali postoji opasnost od ulaska u paralelne ljubavne veze. Strelci bi u ovom periodu trebalo da izmene režim ishrane i vrstu sportskih aktivnosti kojom se eventualno bave.

Jarac: Briga za druge je Jarcu uvek na prvom mestu a s obzirom na to da je u ovom periodu partner suočen sa brigama o kojima nerado priča, ili je sklon čestim promenama raspoloženja, ti problemi će Jarcu da oduzmu mnogo vremena i energije. Zajednički poslovni aranžmani će Jarcu da donesu više štete nego koristi i trebalo bi da pokuša da zaštiti svoje lične interese. Sumnja u partnerovu vernost ili partnerova nezainteresovanost za njega, takođe, može da bude povod za povremena neraspoloženja. Predstavnivci ovog znaka bi trebalo da izmene režim ishrane i dnevnih aktivnosti i da, što više, smire nervni sistem.

Vodolija: Direktna suočavanja sa kolegama ili iznošenje na videlo nečijih tajni može Vodoliji da se vrati kao bumerang. I to žestoko! Problemi sa potomcima i njihove potrebe izbiće u prvi plan, pa će Vodolija morati lični život u velikoj meri da zanemari, što njoj, inače, teško pada. Biće teškoća da se reše finansijski problemi, posebno ako idete zaobilaznim putem, ali, znajte da "brza vožnja" može da donese i probleme sa zakonom. Ako dajete novac prijateljima na zajam budite spremni da će teško da vam vrate ali i da im oprostite dug! Oni u koje verujete mogu da vas izdaju (i obrnuto) a oni u koje sumnjate mogu da se pokažu kao izuzetno odani. Osigurajte auto od krađe.

Ribe: Moguć je povratak nekadašnje ljubavi u život Riba, što donosi dodatna uzbuđenja. Predstavnici ovog znaka posumnjaće u svoje kreativne potencijale, što će nepotrebno da prolongira donošenje važnih odluka vezanih za nove projekte. To se posebno odnosi na sportiste, umetnike ili medicinsko osoblje. Stariji muškarci mogu da se zaljube u mlađe koleginice, moguće je neočekivano proširenje porodice, zatečenst situacijom koja zahteva donošenje racionalnih odluka... A, sve to Ribama teško pada.


SNAGA MARSA
Van kontrole

Mars, inače, vlada prvim zodijačkim znakom Ovna i znakom Škorpje a najjači je u znaku Jarca. Zbog toga se ova tri znaka smatraju najambicioznijim i najuspešnijim. U znaku Bika, Raka i Vage njegove osobine ne dolaze do punog izražaja pa je to razlog da su ovi znaci nešto mirniji, miroljubiviji od ostalih. Ali, pazite se, to je samo privid. Ko ima Mars u horoskopu upravo u ovim znacima može neprijatno da vas iznenadi reakcijom, jer je snaga Marsa "van kontrole".


Broj 95
U ovom broju:

Bilje

BILJNA AZBUKA
Čestoslavica, čičak, šipak...

ORGANSKA POLJOPRIVREDA
Ricinus tera krtice...

ŠKOLA MAKROBIOTIKE
Paradajz hrani depresiju...



Zdravlje

RUSKA NARODNA MEDICINA
Lečenje pčelinjim ubodom ...

ISHRANA
Bakalar do egzotike...

REUMATSKE BOLESTI
Šake na meti artritisa...

REČ PSIHIJATRA
Strah i od straha...

RASPALI LIBIDO
Od plamička do plamena...