Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Ricinus tera krtice
Organska poljoprivreda - Dobri i loši susedi
Pasulj

Neke ukrasne, lekovite i začinske biljke se seju sa povrćem i voćem da ih zaštite jer stvaraju materije koje su smrt za mnoge mikroorganizme a i odbijaju štetočine i izazivače bolesti.

Ako se umesto jedne u lejama bašte gaji više kultura prednost je mnogostruka. Mešovite kulture obezbeđuju veći prinos jer se bolje iskorišćava zemljište i manje iscrpljuje, svaka od biljaka se bolje razvija, ukus je bolji zbog delovanja suseda, a i bolje se štite od bolesti i štetočina. Međutim, kao i u svetu ljudi i među biljkama ima dobrih i loših suseda pa nije sve jedno koje ćete da uparite.
Na primer neke ukrasne, lekovite i začinske biljke se seju sa povrćem i voćem da ih zaštite jer stvaraju fitonicidne materije koje su smrt za mnoge mikroorganizme, odbijaju štetočine i izazivače bolesti. A, i svojim mirisom maskiraju miris gajenih biljaka koje privlače insekte.

U fitonicidne biljke spadaju: neven, kadifica, dragoljub, borač, bosiljak, čubar, ren, mirođija, majčina dušica, žalfija, metvica, nana, lavanda, bela slačica, maslačak, đurđevak, kamilica, majoran, mlečika, carevac, beli i crni luk, celer?!?!

Neven (Calendula officinalis) i kadifica (Tagetus erecta i Tagetus patula) fitonicidima koje luči njihov koren odbijaju gliste nematode. Zato ih bi trebalo da se sade pored redova šargarepe i između ruža. Bela slačica (Sinapis alba), takođe, suzbija nematode, dok celer odbija leptira kupusara. Dragoljub (Thopaelum majus) tera biljne vaši, belu mušicu i leptira kupusara i zbog toga bi trebalo da se seje ispod voćaka napadnutih biljnim vašima i pored kupusnjača. Ako se ren posadi ispod trešnje sprečiće pojavu gljivične bolesti monilie, a oko krompira odbiće krompirovu zlaticu i uticaće da krtole budu zdrave i ukusne.
Lavanda (Lavandula angustitolia) i majoran (Majorana hortensis) sprečavaju pojavu lisnih vašiju i mrava, dok kamilica (Matricaria chamomilia) "leči" zemljiše oko metar u prečniku (sprečava pojavu se belog crva, a utiče i na biljke oko sebe). Nana (Menta piperita) odbija štetočine kupusa i lisne vaši, bosiljak (Ocimum basilicum) mirisom odbija lisne vaši, komarce i grinje, dok metvica (Mentha spicata), posađena između plavog patlidžana, štiti ovu biljku od krompirove zlatice. Borač (Borago officinalis) i mirođija (Anethum graveolens) odbijaju leptira kupusara a žalfija (Salvia officinalis), majčina dušica (Thymus vulgaris) i čubar (Satureja hortensis) pored njega i puževe golaće. Maslačak (Turadžacum officinalis) odbija gliste nematode dok crni luk posađen u redove sa šargarepom štiti od mrkvine muve i glista nematoda. Beli luk posađen između redova jagode utiče da plodovi ne obole od sive plesni, a posađen između redova šargarepe sprečava pojavu nematoda. Mlečika carevac (Euphorbia lathuris) i ricinus mirisom korena rasteruju krtice, voluharice i poljske miševe.
Kad god je moguće, u bašti bi trebalo da se gaje stare, domaće sorte voća, povrća i vinove loze koje daju kvalitetne plodove, kao i selekcionisane biotipove poludivljeg i divljeg voća i povrća jer je otpornije i bogato biološki aktivnim materijama.


KO S KIM

Celer mrzi krastavac

Beli luk - poželjni susedi su jagode, krastavac, šargarepa, paradajz, voće a nepoželjni su pasulj, grašak i kupus.
Bosiljak - poželjni susedi su pasulj i razne salate.
Boranija - poželjni susedi su rotkvica, krastavac, salata, cvekla, celer, paradajz, spanać, tikvice, prokelj i rotkva a nepoželjni crni i beli luk, praziluk, vlašac i radič.
Celer - poželjni susedi su pasulj, krastavac, kupus, praziluk, paradajz i spanać a nepoželjni krompir i celer (ne uspeva dobro kao monokultura).
Cvekla - poželjni susedi su crni luk, salata, pasulj, luk vlašac dok je nepoželjan spanać.
Crni luk poželjni susedi su krastavci, paradajz, šargarepa, jagode, cvekla, kamilica i mirođija a nepoželjni pasulj, kupusnjače, grašak i praziluk.
Grašak - poželjni susedi su mirođija, šargarepa, kupus, keleraba, salata, rotkvica, rotkve i špargla a nepoželjni krompir, praziluk, crni i beli luk, pasulj i paradajz.
Kadifica - poželjni susedi su kupusnjače, paradajz i celer.
Keleraba - poželjni susedi su pasulj, grašak, krompir, praziluk, celer, rotkve, salata, spanać, paradajz, kukuruz a nepoželjnih nema.
Krastavac - poželjni susedi su pasulj, mirođija, beli i crni luk, kupus, letnja salata, celer i pasulj dok su nepoželjne rotkvice.
Krompir - poželjni susedi su pasulj, mirođija, beli i crni luk, kupus, letnja salata, celer i pasulj a nepoželjni su grašak, kupus, celer, paradajz, salate i tikve.
Luk vlašac - poželjni susedi su šargarepa, cvekla, jagoda a nepoželjni kupusnjače, pasulj, boranija, grašak i praziluk.
Mirođija - poželjni susedi su voćke, rotkve i pasulj.
Neven - poželjni susedi su šargarepa i crni luk.
Paradajz - poželjni susedi su pasulj, šargarepa, crni luk, kupus, keleraba i salata, praziluk, peršun, celer, rotkvice, žalfija, nana, ruzmarin i kadifica dok su nepoželjni grašak, kupus, paradajz, salate i tikve.
Pasulj - poželjni susedi su krastavac, bosiljak, kupus, keleraba, salata, rotkvice, celer, paradajz, repa, rabarbara i blitva a nepoželjni crni i beli luk kao i praziluk.
Peršun - poželjni susedi su bele i crvene rotkve, paradajz, jagode dok je nepoželjna salata.
Praziluk - poželjni susedi su jagode, šargarepa, kupus, keleraba, salata, celer, paradajz a nepoželjni crni luk, grašak i sve vrste jagoda.
Ren - poželjni susedi su krompir, mak i voćke.
Rotkve - poželjni susedi su pasulj, grašak, jagoda, šargarepa, kupus, keleraba, salata, peršun, spanać, paradajz, čubar, mirođija i boranija a nepoželjan je krastavac.
Salata - poželjni susedi su pasulj, grašak, jagode, krastavac, kupus, keleraba, praziluk, rotkve, paradajz, crni luk i bosiljak dok je nepoželjan peršun.
Radič - poželjni susedi su paradajz, šargarepa, salata, visoka boranija a nepoželjan je peršun.
Spanać - poželjni susedi su krompir, kupus, keleraba, rotkve, pasulj, paradajz a nepoželjna je cvekla.
Šargarepa - poželjni susedi su grašak, mirođija, crni luk, praziluk, rotkvice, neven i žalfija a neopoželjnih nema.
Sve vrste kupusa - poželjni susedi su jagode, salata, krastavac, celer, praziluk, rotkve, spanać i paradajz dok su nepoželjni crni i beli luk, krompir, grašak i pasulj.
Tikvice i bundeve - poželjni susedi su crni luk, visoka boranija dok nepoželjnih nema.
Žalfija - poželjni susedi su paradajz i celer.


Pripremio Branko Čičić
Fond organska Srbija

Broj 95
U ovom broju:

Bilje

BILJNA AZBUKA
Čestoslavica, čičak, šipak...

ORGANSKA POLJOPRIVREDA
Ricinus tera krtice...

ŠKOLA MAKROBIOTIKE
Paradajz hrani depresiju...



Zdravlje

RUSKA NARODNA MEDICINA
Lečenje pčelinjim ubodom ...

ISHRANA
Bakalar do egzotike...

REUMATSKE BOLESTI
Šake na meti artritisa...

REČ PSIHIJATRA
Strah i od straha...

RASPALI LIBIDO
Od plamička do plamena...