Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Crveno mami osmeh
Alternativa - Terapija bojama
Mozak shvata boje isto kao želudac hranu, pa kao što organizam povremeno traži neku vrstu hrane tako su i mozgu potrebne "kolor pilule"

Još u drevnim civilizacijama, Egiptu, Kini, Indiji i Persiji, bilo je poznato da boje leče! Smatralo se da one ne samo uspostavljaju ravnotežu duše, već predstavljaju i ozbiljan faktor u lečenju mnogobrojnih bolesti. U prilog tome i podatak da su arheolozi u egipatskim hramovima pronalazili prostorije projektovane tako da "hvataju" prelamanje sunčeve svetlosti i da na zidove projektuju neku od boja spektra. U tim sobama su egipatski lekari u pravom smilu te reči kupali bolesnika u isceljujućim potocima svetlosti.

A, savremeni naučnici smatraju da terapija bojama predstavlja jednu od najperspektivnijih i najefikasnijih metoda lečenja. Jer, tvrde oni, mozak shvata boje isto kao želudac hranu, pa kao što naš organizam povremeno traži neku vrstu hrane, tako su mozgu potrebne i određene boje. Pri tom se podrazumeva da su ove "kolor pilule" potpuno bezopasne.
A, kako na nas deluju boje?

CRVENA - povećava unutrašnju energiju, libido i seksualnost, poboljšava krvnu sliku, normalizuje cirkulaciju i razmenu materija. Ona, takođe, odagnava tugu i negativne emocije i jača psihu, ali i telo reaguje na crvenu boju! Mišići se opuštaju i crvena boja se koristi u lečenju paralize. Ona i greje tako da se koriste u terapiji pacijenata koji su skloni promzlinama, a pomaže i da se zaustave upale. Ali, preterano korišćenje crvene boje može da izazove razdražljivost i da dovede do pogoršanja bolesti.
Ako se osećate tromo i bezvoljno neka vam u vidokrugu bude nešto crvene boje jer će da vam da potrebnu energiju i snagu. Crvena boja deluje optimistički i podstiče na akciju. U slučaju da vam se stalno drema i ako se brzo umarate u neposrednoj blizini neka vam budu crvene ruže, slika crvenih tonova, crvenu fasciklu... To će da vam poboljša raspoloženje i poveća radnu sposobnost.
NAPOMENA: Budite oprezni sa crvenom. Ako patite od povišenog pritiska može da pogorša stanje, da izazove bes i razdražljivost.

NARANDŽASTA - pomaže da se pobede umor, depresija, briga i strah, koristi se u terapiji bolesti organa za varenje, bubrega i bešike i pospešuje rad nadbubrežnih žlezda.
S obzirom da je narandžasta boja plodova zemlje i berićeta ona otvara apetit. To je i boja akcije, entuzijazma i slobode, pa pomaže da obnovite životnu energiju i kada vam se čini da su "sve lađe potonule". Na primer posle razvoda, gubitka nekog dragog, pretrpljenog šoka... Pacijenti koji imaju problema sa endokrinim sistemom, plućima i srcem trebalo bi stalno da budu okruženi predmetima narandžaste boje. Ova boja i blagotvorno deluje na žene u periodu menopauze jer dovodi hormone u ravnotežu. Ona, takođe, pomaže da se izbaci sluz, ali i da se leče psihički problemi, depresija i da se pacijent oslobodi strahova.

ŽUTA - povećava koncentraciju i pažnju, poboljšava raspoloženje i pamćenje. Ona asocira na sunce, koje je povezano sa jetrom, žuči, slezinom i želucem tako da pozitivno deluje na ceo sistem organa za varenje. Korisna je i za kožu, nervni sistem i vid. Žuta boja čisti organizam od toksina, pomaže kod zatvora, utiče na kretanje telesnih tečnosti, pospešuje lučenje želudačnog soka, kontroliše znojenje i smanjuje nadutost. Primećeno je i da jača centralni nervni sistem, podstiče centar za govor, oslobađa od loših misli, utiče na živahnost uma, jasnoću i preciznost misli, pomaže da se brže usvoje informacije i budi ljubopitljivost. Uz pomoć energije žute boje svako se lakše nosi sa poteškoćama i to je boja energičnih ljudi. Vibracije žute boje korisne su kod nedostatka samouverenosti ili stidljivosti i mogu da pomognu da se pacijent reši depresije i pesimističnog pogleda na život. Ona je i boja smeha i simbolizuje usredsređenost, pa se okružite žutom kada je potrebno da budete konkretni u rešavanju nekog životnog problema.

ZELENA - pomaže da se uspostavi pravilan ritam rada srca, odmara oči, deluje protivupalno i protivalergijsko, pospešuje rad bubrega i smiruje glavobolju i nervozu. To je najharmoničnija i najuravnoteženija boja u spektru, ona je i boja ljubavi, ali i ostalih emocija. Zbog toga se okružite zelenom ako želite da se oslobodite negativnih osećanja, u burnim životnim situacijama ili da ohladite uzavrele emocije. Zelena predstavlja i slobodu, druženje, oslobađa od stresa, smanjuje uzbuđenje i uspostavlja stabilnost tako da je korisno da se okružite predmetima zelene boje pre nego što donesete važnu odluku. Ako se kolebate i dvoumite, zatvorite oči i zamislite nešto zeleno! Osobina zelene boje je i praktičnost a ukazuje i na darežljivosti i one koji umeju da uteše. Zelena boja nije ni topla, ni hladna, ni aktivna, ni pasivna. To je boja velikih promena. Ona pomaže u slučaju klaustrofobije (strah od zatvorenog prostora), jer simbolizuje prostranstvo, pomaže u lečenju bolesti srca, pospešuje rad jetre, stabilizuje pritisak i smiruje nerve. Ona sve dovodi u harmoniju!
NAPOMENA: Zelena boja se sastoji od žute i plave. Žuta je poslednja boja u toploj paleti spektra, a plava prva boja njegove hladne palete. Žuta nosi jasnoću, plava mudrost. Zajedno, one pomažu da shvatite šta vam se događa. To je veoma važno jer su uzroci brojnih bolesti negativni događaji koji su se dogodili u prošlosti i kojih bi trebalo da se oslobodimo.

SVETLOPLAVA - smiruje, jača imunitet, deluje protiv upala, opekotina (od sunca na primer), blagotvorno deluje na rad štitaste žlezde, smanjuje posledice stresa, brige i može da snizi krvni pritisak. Uz pomoć svetloplave brže prolaze upale, prestaje krvarenje, smanjuju se išijadični bolovi i oni zbog čira na želucu. Pomaže i kod slabe bešike. Primećeno je da privlači gojazne zato što umiruje i podstiče ih da ostanu onakvi kakvi jesu. Ona donosi mir i zadovoljstvo, podstiče opuštanje tako da oni koji pate od nesanice moraju u spavaćoj sobi imaju lampe sa svetlopavim abažurom ili druge predmete u toj boji. Ova boja, ponekad, ukazuje na želju za promenama.

TAMNOPLAVA - izaziva osećaj mira, ublažava napetost, snižava arterijski pritisak i uravnotežuje disanje. Specijalisti za terapiju bojama posebno je preporučuju ženama koje imaju neredovan menstrualni ciklus i onima u menopauzi. Pored toga ublažava bolesti endokrinog sistema, utiče na kosti, posebno na kičmeni stub a i mozak, oči i nos se leče ovom bojom. Od svih u spektru ona najefikasnije ublažva bol, umanjuje posledice zagađenja vazduha, vode i hrane kao i negativne vibracije koje se javljaju u podsvesti. Pomaže i kod upala sinusa, bronhitisa, astme, lumbaga, migrene, ekcema, bubrega... U malim dozama može da utiče da štitna žlezda smanji pojačanu aktivnost.

LJUBIČASTA - boja jača intuiciju, normalizuje rad limfnog sistema, pomaže kod migrena i deluje na hipofizu, ali mora pažljivo da se koristi jer "teška" i u jačim dozama može da izazove depresiju tako da se ne preporučuje za lečenje dece. Ali, korisna je kod raznih upala unutrašnjih organa, lečenja išijasa, smanjuje osip, usporava otkucaje srca i pomaže u slučaju nezgoda i povreda glave (potres mozga). Pored toga jača imunitet, smiruje nerve i odmara oči. Ona simbolizuje mir, spaja u sebi snagu i mekoću i otkriva skrivene mogućnosti.
NAPOMENA: Ova boja objedinjuje crvenu i plavu, pa zato utiče na ravnotežu duha i tela, podstiče osećanja i vid, a ubija apetit.

Pripremila Draginja Zagorac

Broj 95
U ovom broju:

Bilje

BILJNA AZBUKA
Čestoslavica, čičak, šipak...

ORGANSKA POLJOPRIVREDA
Ricinus tera krtice...

ŠKOLA MAKROBIOTIKE
Paradajz hrani depresiju...



Zdravlje

RUSKA NARODNA MEDICINA
Lečenje pčelinjim ubodom ...

ISHRANA
Bakalar do egzotike...

REUMATSKE BOLESTI
Šake na meti artritisa...

REČ PSIHIJATRA
Strah i od straha...

RASPALI LIBIDO
Od plamička do plamena...