Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
I falš lekovi ispod tezge
Piše: K.K.

Sve dok se u Srbiji precizno ne reguliše nabavka i promet takozvanih neregistrovanih lekova postojaće crno tržište medikamentima. A, na njemu i lekovi koji ne samo što ne pomažu pacijetima već su i opasani po njihovo zdravlje!
- Nije ništa novo da se u našim apotekama ispod tezge prodaju i lekovi kojima se ne zna poreklo niti imaju na našem jeziku odštampano uputstvo za upotrebu. Među njima su i oni iz zemalja Evropske unije kojima je prošao rok trajanja i sakupljaju ih da bi ih uništili. A, kod nas se pojavljuju u novom pakovanju i sa naknadno doštampanim rokom trajanja. Koliko je to opasno za pacijenta izlišno je i da se govori - rekla je Vidosava Stevanović, aktivista strukovne organizacije "Farmaceutsko" jezgro" u beogradskom hotelu "Hajat" gde je organozovan skup o problemima u prometu neregistrovanih lekova. Cilj ovog okupljanja farmaceuta, vlasnika privatnih apoteka i veledrogerija i predstavnika Agencije za lekove i medicinska sredstva bio je da se u Pravilniku, čija je priprema u toku, precizno reguliše način nabavke i prometa neregistrovanih lekova i konačno omogući svakom pacijentu da nabavi kvalitetan i bezbedan lek.

Uzgred budi rečeno nema zemlja u kojoj ne postoje takozvani neregistrovani lekovi. Reč je o medikamentima neophodnim malom broju pacijenata tako da proizvođači nemaju interes da ih registruju za šta bi, inače, morali da plate. Ali, ako upotreba tog leka postane masovnija on se stavlja na liste lekova koji se uvoze i samim tim postoji obaveza kontrole njegovog kvaliteta. Kod nas to nije uvek slučaj što, između ostalog, potvrđuje i podatak da hormoski preparat za trudnice "utrogestan" lekari masovno prepisuju ali se on i dalje nalazi u kategoriji neregistrovanih lekova. Ovaj lek se na najrazličitije načine švercuje iz okolnih zemalja a u apotekama prodaje ispod tezge.
To, naravno, ne znači da su taj i ostali neregistrovani lekovi obavezno neispravni, međutim, uvek postoji mogućnost da se pojavi neko ko će zarad dobre zarade da prošvercuje falsifikat ili neisparavan medikament.

ISKUSTVO IZ IZRAELA
Ne iz kućne radinosti!
Gost učesnika skupa u hotelu "Hajat" bio je Ilan Krajser, magistar fermacetskih nauka iz Izraela, koji je održao predavanje o neophodnosti da se i farmaceuti uključe u zdravstveni sistem zemlje i da, u nekim slučajevima, mogu sami da prepisuju lekove. Jer, pokazalo se da je u slučajevima da je farmaceutima poverena terapija lekovima, koje su koristili stariji pacijenti oboleli od hipertenzije i dislipodemije, znatno pospešeno lečenje u odnosu da se o njima brinu samo lekari.
A, kada je reč o neregistrovanim lekovima Krajser je naglasio da takva kategorija medikamenata postoji i u Izraelu ali da svaki lekar može da predloži da se u narednih 6 meseci uvozi lek neophodan pacijentu. U tom slučaju nadležni državni organi po hitnom postupku donese rešenje o uvozu. Ali i da postoji praksa da se lekovi isključivo nabavljaju od proizvođača iz Evropske unije, SAD, Japana i ostalih zemalja koje garantuju sigurnost ne bi li se izbegli lekovi iz "kućne radinosti", koji se prave u mnogim zemljama u svetu.


Broj 99
BILJE

Pomorandža
Sok jači od kamena ..

Fito-dijeto terapija
I od viška glava boli ...

Ishrana
Salata prijatelj zdravlja ..


ZDRAVLJE

Problemi sa varenjem
Kuglama protiv gorušice..

Kriza srednjih godina
Kako preživeti životno popodne.......

Terapija kućnim ljubimcima
Kuce i mace protiv sresa....

Crno tržište medikamenata
I falš lekovi ispod tezge......