Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 187
aktuelno izdanje
Došlo doba da se brak proba
Ivana Jordan

Piše: B.L.
Dok se drugi spremaju za letovanje, Ivana Jordan traži idealno mesto za medeni mesec! Naša poznata kantautorka konačno je pronašla onog pravog što potvrđuje i činjenica da će 18. juna Ivana i Dušan Antonijević (35), pred svedocima izgovoriti sudbonosno DA. Poznaju se od detinjstva, ali je Amorova strelica pogodila njihova srca tek pre dve godine, i od tada su gotovo nerazdvojni.
- Došlo doba da se ljubav proba i pretoči u tačku spajanja – vidno raspoložena, blistava i srećna priznaje Ivana Jordan u razgovoru za "Bilje i zdravlje". - Sve doživljavam kao romansu, pa i brak. Za venčanje je već sve spremno, biće lepih detalja, ali ne bih otkrivala unapred. Na medeni mesec ići ćemo tokom leta, ali se još dvoumimo gde.

* Kako znate da je ovo što Vam se dešava u poslednje dve godine "ono pravo"? Da li su ljubavi koje nastanu iz prijateljstva drugačije?
- Istina je da nas ljubav vaja. Na svojoj koži to i te kako osećam i uživam u toj ljubavnoj umetnosti. A kakve su koje ljubavi, zavisi od ljudi, od njihovih karaktera i osobina. Svaka ljubav je posebna i drugačija, svet za sebe. Ljubavi koja iznenada bukne preti opasnost da uđe u zamku prividne strasti koja će, kao pepeljugina čarolija, posle ponoći nestati, a ostaće praznina. Ali, ako nekoga upoznajemo kroz druženje, ako prolazimo kroz razne faze i ostajemo bliski i dalje, vremenom postajemo još bliži. Ljubav koja nastane iz prijateljstva ima siguran temelj, jer smo dobro upoznali partnera. Možda je ona postojala i ranije, ali pritajeno, a vremenom je samo ojačana i potvrđena. Mi smo našu ljubav dugo čuvali u sebi, znamo se od detinjstva. I eto, ponovo smo se zaljubili.

* Koje Vam je omiljeno doba dana i zbog čega?
- Najbolje se osećam u podne i predveče. Volim podne jer sam umetnička duša, pa se tek u to doba osećam skroz razbuđeno i imam ceo dan pred sobom. A predveče zato što imam dovoljno vremena da osmislim veče i obojim ga najlepšim bojama.

* Da li se budite uz šoljicu čaja ili kafe?
- Topla limunada je moj izbor za dobro jutro. Ili kefir, moj omiljeni mlečni napitak. Kafu ne pijem, a čaj volim da popijem ponekad u toku dana.

* Da li redovno doručkujete?
- Nažalost, ne. Često izađem iz kuće u jurnjavi za obavezama, bez doručka. Znam da to nije dobro, ali tempo života mi nekada to nameće. Ranije sam doručkovala musli, a od nedavno sam, kada mi to obaveze dozvole, počela ujutro da jedem meso, čak i pečenje! Čudno, ali ujutro mi najviše prija pečenje, što je možda i najbolje rešenje, započeti dan sa proteinima i tako imati dovoljno energije za dnevne aktivnosti.

* Koliko vodite računa o ishrani?
- Mera je čudo, u svemu, pa i u ishrani. Najvažnija je kombinacija hrane i balans ugljenih hidrata, belančevina, proteina i drugih potrebnih elemenata. Znam da meso i hleb, na primer nisu dobra kombinacija, a meso i povrće jesu. Vodu ne pijem bar pola sata posle obroka jer neutrališe kiseline u želucu, koje su značajne za varenje. Slatkiše volim. Jedna štangla čokolade na dan neće naštetiti zdravlju. Ali, cela čokolada dnevno, to već može da bude problem.

* Da li volite da kuvate?
- Sve više uživam u kulinarskim čarolijama. Nisam još stekla svakodnevnu rutinu pripremanja hrane, ali ima par jela koje volim da jedem i da spremam. Među njima je i Sote Stroganov.

* U mladosti ste se aktivno bavili raznim sportovima, da li i danas nešto trenirate?
- Trenirala sam tenis, plivanje, atletiku i vaterpolo. Sada igram tenis i idem na plivanje i to rekreativo. Inače, za održavanje linije i tonusa mišica najviše mi prijaju vežbe koje radim kod kuće, po 20 minuta dnevno.

* Da li imate neki poseban recept za očuvanje glasa?
- Gazirana pića ne pijem, a hladni, ledeni napici mi smetaju. Jedan gutljaj dobre rakije može dobro da deluje na glasne žice, ali više od toga ne. Voda je najbolji napitak za pevanje. Ali, ako uzmemo u obzir da svi zapevamo posle čaše dobrog vina, eto pravog odgovora.

* U kojoj meri vodite računa o zdravlju?
- Izbegavam lekove koliko je to moguće. Znam ljude koji su do kasne starosti održavali zdravlje isključivo ishranom, vazduhom, raspoloženjem, bez ijednog leka. Naravno, vitamin C, i slični preparati kao dodatak ishrani su dobrodošli. Ali vodim računa u kom obliku. Sa narodnom medicinom imam iskustva i veoma mi se dopada. Znam, na primer, da beli šećer koji se stavi na ranu pospešuje zarastanje tkiva. Ili da mazanje kože paradajzom štiti od sunca. Naravno, nema potrebe da se mažemo paradajzom na javnim plažama, ali može kada ste na terasi ili u nekom drugom intimnijem kutku na suncu.

* Koliko vremena dnevno odvajate za negu kože i kose?
- Imam suvu kosu i redovno idem u frizerski salon "Bob" gde se prepuštam stručnjacima za negu i veoma sam zadovoljna. Što se kože tiče, svako jutro i pred spavanje mažem hidrantnu kremu na lice i telo. Prija mi aloja kao i krema od ružinih latica. Nasuprot tome, smetaju mi jake kreme koje imaju dosta konzervansa. Organskih proizvoda na žalost ima jako malo, pa se trudim da pronađem one koji su najblaži.

* Kakvi su Vam planovi za leto?
- Da uživam, ali tu su i neke koncertne aktivnosti i nova snimanja.

* Šta je novo na profesionalnom planu?
- Dosta toga. Ove godine obeležavam deceniju rada pa sa menadžerom i prodicentom Draganom Jocićem pripremamo dosta noviteta. Trenutno je aktuelan novi singl "Kao ljubav" za koji smo snimili spot koji se već emituje. Uskoro krećem sa snimanjem nove pesme, ali o tome nešto više kad dođe vreme.

* Kako se najradije odmarate posle dnevnih napora?
- U miru. Sednem, duboko dišem i plovim mislima.

* Šta prvo spakujete u kofer kada putujete?
- Kutije sa cipelama.

* Koju knjigu preporučujete za odmor?
- Sofijin svet.



Vrline i mane

- Vrline su mi iskrenost, požrtvovanost, vera u postizanje naizgled nedostižnog, dobronamernost... A mane što često kasnim na dogovorene susrete, izrazita osećajnost, sklonost ka idealizovanju, ponekad rasejanost....



Recept Ivane Jordan

Sote Stroganov
Teletinu iseći na štapiće i ispržiti u tiganju. Dodati sos koji se priprema od pavlake, malo brašna, prženih pečuraka i isečenih kiselih krastavčića. Kao prilog najbolji je kuvani pirinač koji se servira u sredini tanjira, a okolo sipati meso u sosu.


Broj 187
Lečenje gojaznosti
Bajpas za vitak stas

Recidiv bruha
Da se kila ne vrati

Alternativa
Magneti leče bol u kolenu

Lečenje diskus hernije
Melemi i masaža dižu na noge

Facijalna paraliza
Promaja krivi lice

Apiterapija
Med kao lek

Trešnje
Čudotvorne i neodoljive

Deca
Bajke pomažu u odrastanju

Ekstremni sportovi

Nega kose
Da frizura bude ponos

Nega lica
Sprej briše bore

-Životna priča / Dragana i Živko Papaz
Sreća u petom pokušaju

Rehabilitacija/Specijalna bolnica - Ivanjica
Deci lek i zabava...

Roditeljstvo i seks
Beba ljulja bračnu sreću

Poznati o zdravlju

Aljoša Vučković, glumac
-Živim svoj život bez laži

Ivana Jordan, kantautor
-Došlo doba da se brak proba