Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 187
aktuelno izdanje
Melem i masaža dižu na noge
Masaža

Piše: Ž. Radulović
Dok sam išao na fizikalnu terapiju i zbog bolova u leđima trpeo nesnosne bolove, slučajno sam čuo za tretman biokataplazmom. Odmah sam zakazao pregled i već posle pet tretmana, hronični bol – reči su jednog od mnogih izlečenih pacijenata, kojima je potpuno prirodnim metodama pomogla Radojka Knežević, osnivač Orang Malu holističkog centra za aromaterapiju i masažu i naš sagovornik o lečenju diskus hernija bez dugotrajnih elektroforeza i operacije, potpuno prirodnim putem .
- Bol u leđima je u samom vrhu najučestalijih bolova, odmah posle glavobolje - kaže naša sagovornica. - Svaka četvrta odrasla osoba bar jednom u životu doživi napad bola u leđima zbog kojeg je primorana da ostane u krevetu ili poseti lekara. Bol se najčešće javlja u donjem delu leđa koji nosi najveći deo težine tela. Diskusi čine jednu četvrtinu ukupne visine kičmenog stuba. Tokom godina, zbog raznih opterećenja, dolazi do „zamora materijala“, pa se javljaju degeneracije. Tada središnji deo (jezgro) gubi vodu, periferni prsten puca i dolazi do pomeranja jezgra, pritiska na susedni nerv ili do prodora jezgra u kičmeni kanal i pritiska na kičmenu moždinu, odnosno do pojave diskus hernije.

Simptomi i dijagnoza
Simptomi kod pritiska na koren nerva su: jak bol u lumbalnom delu kičme, mišićni spazam, bol u nozi, gubitak osećaja, peckanje. Simptomi kod pritiska na kičmenu moždinu su i pojačana mišićna slabost, gubitak osećaja u predelu genitalija i analnog otvora, a u težim slučajevima potpuni gubitak kontrole bešike i rektuma kao i paraliza nogu.
Dijagnoza se uspostavlja neurološkim, rendgenskim pregledom i magnetnom rezonancom. U odsustvu paralize ili vegetativnih poremećaja lečenje može da se sprovede konzervativno, odnosno bez operacije i da bude uspešno. U Orang Malu centar pacijenti dolaze sa dijagnozom ili ih pregledaju lekari sa kojima sarađuju.

Terapija
Terapija podrazumeva primenu biokataplazme, masaže i vežbi za jačanje mišića leđa i stomaka. Biokataplazma je potpuno prirodni preparat, napravljen od biljnih sirovina organskog porekla i etarskih ulja. Deluje protiv upala, vraća elastičnost mišićima i ligamentima, stimuliše lučenje enzima koji utiču na metabolizam i obnovu gradiva diska. Sastoji se od proklijalog žita, jabukovog sirćeta i etarskih ulja. Žito koje se koristi za izradu biokataplazme je organskog porekla, nije prskano pesticidima i herbicidima i gajeno je na zemljištu koje je tretirano zeolitom, tako da ne postoji mogućnost pojave miko-toksina.

Primena
Kašasta masa boikataplazme se nanosi na predeo kičme, kolena i stopala, stoji dva sata, potom se skida i radi se masaža specijalnom kremom koja je u sklopu tretmana. Terapije se primenjuju četiri dana, pa se pravi pauza od 20 dana, što zavisi od dijagnoze i faze u kojoj se bolest nalazi. Iako se olakšanje i smanjenje tegoba oseti u toku prve četiri terapije, potrebno je uraditi 20 terapija da bi došlo do stabilnog poboljšanja i dugotrajnijeg eliminisanja tegoba, a preporuka je da se u proleće i jesen uradi četiri ili osam terapija radi regeneracije i revitalizacije organizma. Biokataplazma se primenjuje i kod oboljenja lokomotornog sistema: gonartroze, koksartroze, spondiloze, artritisa, artroze, gihta, radikulopatije, osteoporoze, Behterovog sindroma.

Dejstvo
Vremensko trajanje primene biokataplazme određuje se za svakog ponaosob. Za vreme primene u telu se postigne maksimalna koncentracija lekovitih i hranljivih materija koje organizam u narednom periodu lagano iskorišćava. Zahvaljujući svom sastavu, bikataplazma prvo izvrši detoksikaciju organizma, a potom lagano dolazi do obnavljanja biohemijske regulacije ćelija, regeneracije anatomskih struktura tkiva i obnavljanja funkcija organa. Osnovno dejstvo biokataplazme usmereno je na razgradnju osteofita, formiranih na krajevima kostiju i u samim zglobnim površinama i na njihovu eliminaciju putem urina. Ovaj nutritivni, biološki aktivan preparat, obezbeđuje fiziološki optimalno funkcionisanje organizma jer u sebi sadrži bogat asortiman aminokiselina, minerala, makro i mikro elemenata, enzima, vitamina.

Masaža
U toku terapije primenjuje se terapeutska i miofascijalna masaža. Masaža se radi kremom koja je napravljena od biljnih i etarskih ulja, ublažava bolove, pojačava cirkulaciju i poboljšava iskorišćavanje biokataplazme u organizmu. Krema se i u periodu pauze koristi dva puta dnevno tako što se umasira na bolno mesto.

Kontraindikacije
Biokataplazma se ne primenjuje najmanje tri nedelje posle primene kortiko preparata, kod karcinoma, preloma i svežih rana.

Nus pojave
Nisu poznate, međutim, može doći do takozvanog efekta ponovnog vraćanja toka bolesti i do pojave kratkotrajnog ponavljanja bola. To znači da je preparat očistio okolno tkivo i započeo proces regeneracije oštećenih struktura.


Orang Malu
Tim Centra Orang malu sastavljen je od lekara, dermatologa, farmaceuta, terapeuta i kozmetičara koji svojim iskustvom i znanjem pomažu pacijentima da povrate i sačuvaju zdravlje. Radojka Knežević, osnivač i vlasnik, pored dugogodišnjeg iskustva, prošla je obuku ne samo kod naših stručnjaka, već i kod poznatih učitelja holističkog lečenja, kao što su Klaudio Montomoli i Siro Kanarela iz Italije, kao i Sonje Paul iz Holandije.

Broj 187
Lečenje gojaznosti
Bajpas za vitak stas

Recidiv bruha
Da se kila ne vrati

Alternativa
Magneti leče bol u kolenu

Lečenje diskus hernije
Melemi i masaža dižu na noge

Facijalna paraliza
Promaja krivi lice

Apiterapija
Med kao lek

Trešnje
Čudotvorne i neodoljive

Deca
Bajke pomažu u odrastanju

Ekstremni sportovi

Nega kose
Da frizura bude ponos

Nega lica
Sprej briše bore

-Životna priča / Dragana i Živko Papaz
Sreća u petom pokušaju

Rehabilitacija/Specijalna bolnica - Ivanjica
Deci lek i zabava...

Roditeljstvo i seks
Beba ljulja bračnu sreću

Poznati o zdravlju

Aljoša Vučković, glumac
-Živim svoj život bez laži

Ivana Jordan, kantautor
-Došlo doba da se brak proba