Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 189
aktuelno izdanje
Ani je centar mog sveta
Ašhen Ataljanc

Piše:Bratislava Laćarak
Kao mnoge devojčice, i Ašhen Ataljanc, naša čuvena primabalerina, želela je, kad poraste, da igra kao čigra i postane balerina. I ta želja joj se ispunila. Na vrhovima prstiju obišla je ceo svet, da bi se pre dve godine konačno vratila kući, u Beograd. Odlučila je da znanje i iskustvo iskoristi na najbolji mogući način, pa je otvorila “Školu igre Ašhen Ataljanc”.
U čarobnom svetu koji je sanjala, zapravo je već 35 godina. Odigrala je gotovo sve baletske uloge, ali joj je najdraža Kitri u Don Kihotu, za koju je 1992. godine i dobila Oktobarsku nagradu grada Beograda. Ipak, sve nagrade, uspesi i dostignuća iz sveta baleta pali su u senku 18. juna 2009. godine kada je rodila ćerku Ani. Danas je ona centar Ašheninog sveta, koji skladno dopunjuje suprug Danilo Nađ, slikar.
- Ani je rođena u Milanu, a kada je napunila dva meseca došli smo da živimo u Beograd, jer smo suprug i ja želeli da odrasta u gradu za koje nas oboje vežu drage uspomene – priča za “Bilje i zdravlje” Ašhen Ataljanc. - Prva reč koju je izgovorila je – mama. Veoma sam vezana za nju i zaista mi teško pada kada moramo da se razdvojimo. Svaki slobodni trenutak provodimo zajedno, u kući ili u parku. Danilo je često odsutan, ali kada je kod kuće, onda je tu 100 odsto, najbolji je tata na svetu. Nedavno sam se vratila sa probe, a oni sede u sobi i pecaju plastične ribe.
Biti balerina je naporno i zahtevno, ali sa druge strane, neverovatno i divno - kaže naša sagovornica i dodaje da je zadovoljna izborom.
- Mislim da čovek ima razne predispozicije u sebi. Mene je svašta zanimalo kada sam bila devojčica. Volela sam i matematiku, išla na plivanje, folklor, i razne druge sekcije u školi. Igra je ipak prevagnula. Čini mi se da mi je posao pomogao u najranijem detinjstvu da premostim neke probleme, bio je vrsta mog ličnog terapeuta.
Osim svakodnevnog napornog vežbanja život balerina se razlikuje i po tome što moraju da vode računa o ishrani, jer je balet srećni spoj umetnosti i sporta.
- Možda i nisam najbolji primer, jer sam već 20 godina vegetarijanac. Ne jedem meso, ni ribu i fantastično se osećam. Sa godinama sam našla ritam koji mi odgovara. Shvatila sam, na primer, da mi obilni obroci prijaju tek kada se opustim, kada završim sa obavezima i ne moram više da uđem u baletsku salu. Osetila sam da mi je teško da radim sa punim stomakom. Zato preko dana jedem količinski malo, ali nešto što je energetski jako, na primer energetske štanglice, tablice, koje obiluju proteinima, ugljenim hidratima, vitaminima, voće, bademe, lešnike. Ali, kada sam na odmoru ili imam slobodan, dan jedem više.
Kako se opredelila za vegetarijanski način ishrane, u kuhinji svakodnevno priprema obroke. A od kada Ani ide u vrtić, sprema joj ručak, jer je, kaže, nezadovoljna tamošnjim jelovnikom.
- Kada sam je jutros odvela, videla sam da deca doručkuju beli hleb sa džemom. Mislim da deci od dve godine to nije dovoljno za doručak. Ne preterujem, ali shvatam kada odemo na rođendane ili u goste, da se ljudi katastrofalno hrane. Pustim je tada da jede ribice, smoki, čips, ali joj kod kuće to ne dajem.

Uživa da ujutru popije kafu na miru, pre nego što se Ani probudi, ali često to nije moguće. Jer, ako sat treba da zvoni u 6.30, Ani se probudi petnaest minuta ranije.

Govoreći o „prethodnom životu“, kad nije bilo Ani i kad je boravila u inostranstvu, Ašhen kaže:
- Mnogo sam putovala, najčešće zbog posla i nisam bila u prilici mnogo da uživam. Sevilja me je opčinila, kao i Portugalija i Novi Zeland gde sam doživela neverovatnu ljubaznost, čak sam mislila da je neka skrivena kamera. Volela bih da se na neka mesta vratim, naravno sa Ani i Danilom.

Razmišlja da proširi porodicu, ali za sada još ne može ništa da precizira. Sa nestrpljenjem čeka jesen kada će da počne sa radom Škola igre i vredno priprema dve predstave - “Božanstvenu komediju” koreografa Edvarda Kluga, koja će premijerno biti izvedena u julu na Festivalu u Budvi i “Kad bi svi malo utihnuli” Snježane Abramović koju će publika videti na Bitefu.

UKRATKO

*Šta znači ime Ašhen?
- Ime je jermenskog porekla a rekli su mi da znači praskozorje.
*I Ani je jermensko ime?
- Jeste. Kada se rodila ja sam želela da joj dam jermensko ime, a Danilo je hteo da bude kratko. Ani ima dva prezimena, i Nađ i Ataljanc, da kasnije u životu može da izabere jedno ili drugo, ili da zadrži oba. Inače, Ani je nekada bila jermenska prestonica, grad 101 crkve, koji se sada nalazi u Turskoj. I egipatska boginja koja je donela egipatsku knjigu mrtvih u svet živih zvala se Ani.
*Da li imate neki neostvareni san?
– Da imam još jednu bebu.
Koja Vam je omiljena boja?
– Ljubičasta.
*A cvet?
– Ljiljan.
*Da li verujete u srećnu zvezdu?
- Verujem, ali mislim da od nas mnogo zavisi. Kada bi to ljudi shvatili i ovde bi bilo drugačije.
*Sreća je...
- Kada se Ani nasmeje, Danilo me zagrli, ili kada učenik sa kojim sam radila postigne uspeh. Mnogo toga.
*Ljubav je...
- Ljubav je moćno osećanje. Čovek mora da bude ispunjen ljubavlju, prvo prema sebi, jer onaj ko ne voli sebe, ne može da voli ni druge. A kada je neko ima neograničeno mnogo, onda mu se isto toliko i vraća. Ako je nema prema sebi, znate i sami, kada ste tužni i depresivni svi beže od vas. A kada ste zaljubljeni, uvek imate bar još neku ponudu.

RECEPTI AŠHEN ATALJANC

Tabule

Pripremiti kus-kus, dodati dosta sitno seckanog peršunovog lista, da se jelo dobro zeleni, sitno seckane crne masline i velika crvena paprika. Preliti limunovim sokom i maslinovim uljem. Može se dodati i kukuruz šećerac. Staviti u frižider, a jelo je još bolje kada malo odstoji.

Humus
Dan ranije potpiti 200 g leblebija u vodu. Sutradan ih skuvati (oko 40 minuta), procediti i dodati dve kašike susamovog tana (paste od susama), promešati, dodati limunov sok, izgenječen beli luk i malo maslinovog ulja. Razmnutiti sa vodom i ispasirati mikserom da se dobije krem. Može da se maže na hleb ili dvopek, da se premazuje meso, ili da posluži kao umak za na štapiće sveže seckano povrće - šargarepu, celer, luk, karfiol, brokoli.
Gvakamole
Ispasirati avokado, dodati malo limunovog soka, maslinovo ulje i malo peršuna, paradajza i luka. Jede se sa naćosima, čipsom od kukuruza. Ovo jelo ne može da stoji, mora da se pojede istog dana.

ŠKOLA IGRE
Iako već dugo razmišlja da otvori školu igre ili nešto slično, Ašhen nije imala hrabrosti da uđe u projekat sama. Onda je upoznala Kseniju Gaćinović, koja je direktor škole, i zajedno su započele posao.
- Za sada, dok ne proširimo delatnost, školu će pohađati deca od 14 i 15 godina. Nudimo i mogućnost jednogodišnjeg usavršavanja posle srednje baletske škole. I jedna i druga grupa imaće isti program: pet puta nedeljno klasičan balet, tri puta nedeljno savremenu igru, dva puta nedeljno hip-hop, jednom nedeljno glumu. Takođe je u planu i rad na koncertu koji ćemo prirediti na kraju školske godine. Postojaće i rekretaivni balet za odrasle, školica baleta za decu od 3 do 6 godina i pripremno predškolsko odeljenje za decu od 6 do 9 godina. Jedna audicija je bila sredinom juna, i zadovoljna sam odzivom, a druga je u septembru.

Broj 189
Poznati o zdravlju
Ašhen Ataljanc
Dragoljub Ljubičić Mićko

Lečenje biljem
Origano kao antibiotik
Lavanda na 30 hektara
Masaža malinama
Pitajte travara

Leto
Najčešće tegobe
Koža bira kremu
Sladoled za zubobolju

Dijabetes

Ne zanemarujte ranicu na nozi

Deca i raspust

Bake meka srca
Poverenje širi krila

Seks

Razgovor budi strast

Tajni recept Šuljagića sa Murtenice
Žutotrn leči jetru

Vreme lavande

Pod Suvom planinom kao na Hvaru

Operacija na srcu

Posle reza 3 meseca opreza