Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 189
aktuelno izdanje
Život po operaciji na srcu
Život nakon operacije na srcu

Piše:B.Laćarak
Operacija na srcu, osim velikog stresa i rizika, nosi i brojne nedoumice sa kojima se pacijenti susreću u prvim danima i nedeljama nakon intervencije. Šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno? Upravo za ove dane, kada je srce još “rovito” a pacijenti u strahu, dr Goran Panić, kardiohirurg Kliničkog centra Srbije napisao je priručnik “Život nakon operacije na srcu – inicijalni oporavak”. Jednostavnim jezikom dotakao se svih problema koji mogu da se jave u periodu oporavka.
- Publikacija obuhvata pravila ponašanja u prva tri meseca nakon operacije. Najviše stvari se i menja upravo u ta tri meseca, a sekundarna prevencija podrazumeva savete kojih pacijneti treba da se pridržavaju doživotno. Navedeno je koje aktivnosti su ograničene od prvog do trećeg meseca, potreban je poseban režima za obične životne stvari kao što su oblačenje, nošenje ili izvlačenje tereta , hodanje, odlazak u kupovinu.
Većina ograničenja nije trajna, jer se pacijenti operišu prvenstveno da bi mogli ponovo normalno da žive i rade.

ISHRANA
U prvi nedeljama nakon operacije pacijentima se preporučuje da jedu ono što im prija. Posle dva do tri meseca treba uvesti poseban režim ishrane koji opet zavisi od toga da li je reč o koronarnim pacijentima ili im je zamenjen srčani zalistak.
- Pacijenti koji imaju relativno lošu funkciju leve komore i kojima je zamenjen srčani zalistak moraju da ograniče uzimanje soli. Ako je so neophodna, preporučujem kalijumovu so, koja je, po mom mišljenju, najzdravija. Koronarni bolesnici moraju da vode računa o masnoćama. Trebalo bi da izbegavaju masna mesa, iznutrice, a ako je meso neophodno onda neka bude bareno, a najbolji izbor je riba. Ko voli, uz obrok može da uzme čašu prirodnog crnog vina. Ispitivanja su pokazala da crno vino sadrži supstancu koja sprečava aterosklerozu.

AKTIVNOSTI
U prvih šest nedelja dopušteno je: brisanje prašine, postavljanje stola, pranje sudova, spremanje odeće, zalivanje biljaka, šivenje, čitanje, pripremanje obroka, tuširanje mlakom vodom uz korišćenje blagih sapuna, penjanje uz stepenice,
- odlazak u kupovinu, restoran, bioskop, sportske manifestacije, vožnja stacionarnog bicikla.
Ograničeno je: hodanje (samo po ravnom i dok se ne oseti zamor), posete prijatelja (i po broju i po trajanju).
Nije dozvoljeno: upravljanje automobilom, vožnja bicikla ili motorcikla, pranje kose, dizanje, guranje ili izlačenje predmeta težih od 4,5 kg (ovo se odnosi i na nošenje dece).

U periodu između šest nedelja i tri meseca dopušteno je: usisavanje prašine, ručno pranje veša, peglanje,
putovanje, ribolov, lagana gimnastika, košenje trave, sakupljanje palog lišća, izvođenje kućnog ljubimca u šetnju,
vožnja automobila ili čamca.

OPŠTE PREPORUKE
U ranoj, prvoj fazi oporavka savetuje se: kupanje u kadi tek kada se formira ožiljak, nošenje komotne odeće i pamučnog donjeg veša, obavezan odmor između dve fizičke aktivnosti 20 do 30 minuta (sedenje u stolici ili fotelji, nakon obroka treba odmoriti 30 minuta pa tek onda započeti neku fizičku aktivnost,
postepeno povećavati vreme hodanja i razdaljinu, ukoliko se pacijent tokom hoda umori ili se javi osećaj nedostatka vazduha treba da se odmori na najbližem pogodnom mestu, izuzetno visoke ili niske spoljne temperature ( veće od minus 5 i plus 27 stepeni) nisu pogodne za šetnju, izbegavati nagle pokrete koji angažuju grudni koš.

OPORAVAK
U zavisnosti od komplikovanosti slučaja razlikuje se i optimalno vreme potpunog oporavka.
- Ako je reč o pacijentu koji nema komplikacije i ne radi teške fizičke poslove, na posao može da se vrati već posle šest nedelja – ističe dr Panić. - Međutim, ako obavlja fizički veoma zahtevne poslove, oporavak mora da traje bar tri meseca.

KADA NE TREBA IĆI LEKARU
Pacijenti moraju da budu svesni da je neophodno da prođe 4 do 6 nedelja od operaciji da bi se osećali bolje. U međuvremenu mogu da se jave razne neprijatnosti, koje su uobičajeni pratioci oporavka i koje ne iziskuju posetu lekaru.
- Gubitak apetita, neprijatan ukus hrane, ili mučnina kao reakcija na mirise, uobičajeni su nekoliko nedelja posle operacije i prvi su na spisku simptoma, zbog kojih ne treba tražiti lekarsku pomoć - kaže dr Goran Panić. - Ako je za koronarnu hirurgiju upotrebljena površna vena noge, može da se javi oticanje. Problem se rešava podizanjem noge u položaj iznad nivoa grudnog koša i korišćenjem elastične čarape ili zavoja.
Pacijenti mogu da imaju nesanicu ili da se bude posle ponoći, a jedan od načina da reše ovaj problem je uzimanje tableta protiv bolova.
Da bi sprečili opstipaciju, treba da jedu više svežeg voća ili povrća i da piju sveže ceđene sokove. Ako to ne pomogne mogu uzeti blaga laksativna sredstva.
Moguće su česte promene raspoloženja i/ili pojave depresivnih stanja, ali ovo pacijente ne treba da obeshrabri, kao ni bolovi u mišićima i osećaj „stezanja“ u ramenima i u predelu lopatica.

POMOĆ LEKARA
Razlozi zbog kojih pacijent posle kardiohirurških procedura treba da se javi najbližoj medicinskoj ustanovi su:
- pojava bolova u grudima, koji su slični preoperativnim tegobama
- ubrzan rad srca, više od 150 otkucaja u minuti praćeno osećajem nedostatka vazduha
- visoka temperatura
- iskašljavanje krvi svetlo crvene boje
- nagli nastanak jakih glavobolja
- pojava prolaznih vrtoglavica i nesvestica
- intenzivan bol u trbuhu
- krvarenje iz nosa ili svetlo crvena krv u stolici

Lekaru opšte prakse ili specijalisti treba se javiti ako:
- dođe do povećanja telesne težine za 0,5 do 1 kg tokom dva uzastopna dana
- javi se oštar bol u grudima pri udisanju vazduha
- temperatura poraste na 38 i više stepeni Celzijusa u najmanje dva navrata tokom 24 sata
- javi se osip po koži
- pojavi se tačkasto ili jače krvarenje iz rane...

Ove i mnoge druge savete moći ćete da pročitate u priručniku dr Gorana Panića “Život nakon operacije na srcu” koja će uskoro biti u prodaji.

Broj 189
Poznati o zdravlju
Ašhen Ataljanc
Dragoljub Ljubičić Mićko

Lečenje biljem
Origano kao antibiotik
Lavanda na 30 hektara
Masaža malinama
Pitajte travara

Leto
Najčešće tegobe
Koža bira kremu
Sladoled za zubobolju

Dijabetes

Ne zanemarujte ranicu na nozi

Deca i raspust

Bake meka srca
Poverenje širi krila

Seks

Razgovor budi strast

Tajni recept Šuljagića sa Murtenice
Žutotrn leči jetru

Vreme lavande

Pod Suvom planinom kao na Hvaru

Operacija na srcu

Posle reza 3 meseca opreza