Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 190
aktuelno izdanje
Otkud meni riđa kosa
Dominantne osobine nasleđivanja

Pise I.Kovačić

Gotovo da nema onih koji se nisu upitali kako je moguće da se deca, ponekad, bitno razlikuju od roditelja po fizičkim, mentalnim ili nekim drugim osobinama i sposobnostima. Odgovor na ovo pitanje potražili smo u razgovoru sa dr Bojanom Panić, molekularnim biologom iz centra za genetiku "DNK".
- U osnovi nasleđivanja, odnosno prenošenja osobina sa generacije na generaciju, je molekul DNK - kaže dr Panić. - Informacije "zapisane" u DNK u velikoj meri određuju kako izgledamo, funkcionišemo, pa čak i kako se ponašamo. Ali, ističe dr Panić, nije baš sve određeno genima! Veliki uticaj imaju i način života, vaspitanje, ishrana...
Istina je da deca najčešće liče na roditelje, ali trebalo bi da se zna da je broj genetički različite dece, koju dvoje mogu da izrode, veliki. To praktično znači da postoje i kombinacije gena koje će "dati" decu koja baš i neće da liče na roditelje.
Osim toga, da li i koliko neko liči na nekog od roditelja je i stvar "umetničkog utiska" i nije objektivno merilo.
Da bi mehanizam nasleđivanja bio jasniji, to dr Panić objašnjava na primeru deteta koje je znatno više od roditelja.
- Visina se svrstava u takozvane "kvantitativne" osobine. Od roditelja nasleđujemo predispoziciju da budemo niski ili visoki, ali koliko ćemo da porastemo zavisi i od načina ishrane, da li se bavimo sportom, od životnih navika... Zato i ne bi trebalo na sebe da gledamo kao na robove svojih gena. Inteligencija je, takođe, kvantitativna osobina, što znači da na njoj može da se "radi". Ukoliko učimo i razvijamo sposobnost zapažanja i zaključivanja postizaćemo bolje rezultate u školi, na fakultetu, na poslu.
Dok je na kvantitativnim, odnosno merljivim osobinama, moguće da se radi, neke, ipak, nasleđujemo takve kakve su.
- Tada je reč o "recesivnim" osobinama - objašnjava dr Panić. - Na primer, da bi dete imalo plave oči, to bi geneteski trebalo da nasledi i od oca i majke. Ali, u slučaju da oba roditelja imaju tamne oči, a rodi im se plavooko dete, to znači da su imali pretke plavih očiju i da su nosioci "gena za plave oči" koji se "provlačio" generacijama, ali se nije ispoljio.
Verovatnoća da se to dogodi je 25 odsto.
Ista je situacija, po rečima naše sagovornice, i kada je reč o crvenokosoj deci. Gen za crvenu kosu je, takođe, recesivan gen. Skriven je, može da se prenosi generacijama, a da bi došao "na videlo" neophodna je kombinacija u kojoj se nađu dva recesivna gena.
- Jedno od čestih pitanja koje mi postavljaju je i da li dvoje, koji imaju krvnu grupu A, mogu da imaju dete čija je krvna grupa O. Odgovor je - da.
Ovi primeri dokazuju da je princip nasleđivanja u osnovi jednostavan, ali da ima zakonitosti koje laiku nisu razumljive, pa zbog toga i deluju nemoguće.
I, dok su neke karakteristike pojavljuju samo u određenoj genetskoj kombinaciji, neke su toliko naglašene da se prenose sa genetski "jačeg" roditelja.
- To su dominantne osobine nasleđivanja. Takve su, recimo, tamne oči. Dvoje tamnih očiju mogu da imaju decu svetlih očiju, međutim, par svetlih očiju u principu ne može da dobije dete tamnih očiju, jer geni za tamne oči ne mogu da se sakriju.

DA NEMA SUMNJE
- Slobodne interpretacije da li je neko otac deteta, ili ne, na osnovu izgleda ne bi trebalo da se uzimaju u obzir - ističe naša sagovornica. - Jedina pouzdana metoda za utvrđivanje očinstva je DNK analiza.

Broj 190
Pitajte travara
30



Lečenje biljem
Korov truje gljivice
12

Aptovina protiv psorijaze
22

Kupina čistač krvi
30

Vezana creva(Ileus)
Kobno odlaganje operacije
10


Novine u lečenju dijabetesa
Insulin dvaput nedeljno?
14

Urinarne infekcije
Pomažu sokovi od borovnice
20


Dijeta
Za top kondiciju ispod suncobrana



Deca i ishrana
Kako do proteina
42

Zajedno za stolom 20 minuta
44


Rekreacija

Joga spušta pritisak
52

Lečilišta

Igalsko blato
jače od
svake reume
54


Usamljenost
Svako traži srodnu dušu
56


Vaginoplastika
Rez za uživanje
58


Poklon

Vikend u Igalu



Burjan (aptovina )
Izlečite psorijazu čajem



Genetika
Otkud meni riđa kosa



Poznati o zdravlju

Mirjana Karanović


Biljana Krstić