Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 191
aktuelno izdanje
Zaboravljen zeleni štit

Neosporna je činjenica da je bez antibiotika borba protiv mnogih bolesti nemoguća misija. Poslednjih godina se, međutim, sve više spoznaje da sintetički antibiotici u nekim slučajevima mogu i da naškode, pa se sve češće govori i o blagotvornim učincima lekovitog bilja koje ima osobine prirodnih antibiotika. Većina njih sadrži supstance koje deluju baktericidno (uništavaju mikrobe) i bakteriostatski (zaustavljaju rast i razvoj mikroba i jačaju imunitet).
Beli luk je najmoćniji i najpoznatiji prirodni antibiotik a "prate" ga pelen, majčina dušica, dragoljub, limun, brusnica i ehinacea koji, osim bakterija, uništavaju i viruse.
S obzirom na to da su neki od prirodnih antibiotika pomalo zaboravljeni podsećamo još neke biljke koje su efikasni borci protiv štetnih mikroorganizama.

Žalfija (Salvia officinalis)

Do otkrića sintetičkih bila je najcenjeniji prirodni antibiotik. Za lekovitost žalfije znalo se u antičko doba, a u srednjem vekom verovalo se da može da produži život. Zato ne čudi što se govorilo: "Zapreti li smrt - po žalfiju u vrt". Ova biljka sadrži etarsko ulje, tanine, gorke materije, gvožđe, kalcijum i vitamin A. Moćan je antiseptik, sprečava razmnožavanje bakterija, gljivica i virusa i deluje protiv upala.

Koristi se:
* protiv zaraznih bolesti
* za smirenje upala grla, ždrela i krajnika
* protiv promuklosti
* da smiri kožna oboljenja
* da umiri bolove i grčeve u želucu
* protiv upale mokraćnih puteva

Za zdrave desni i usta

- 3 kašike žalfijinog lista
- 1/2 l vode
Uveče žalfiju poparite ključalom vodom i odmah poklopite. Ujutro procedite i dobijenom smeđecrvenom tečnošću ispirajte obolele desni i usta. Čaj bi trebalo što duže da držite u ustima.

Islandski lišaj (Cetraria islandica)

Raste na planinama, najviše na vetrovima izloženim goletima. Na strani okrenutoj svetlosti je maslinastozelen ili zelenkastosmeđ, a na suprotnoj svetliji sa beličastim mrljama. Svež lišaj je mek i kožasto žilav, a osušen je gotovo bele boje i krt. Travari ga sakupljaju noću ili po vlažnom i kišnom vremenu. Islandski lišaj sadrži malo etarskog ulja, gvožđe, šećer, jod, vitamin B12 i lihenske kiseline koje su snažni biljni antibiotici. S obzirom na to da sadrži oko 50 odsto polisaharida islandski lišaj deluje i protiv virusa i bakterija. U slučaju mnogih bakterijskih upala, čaj i sirup ove biljke, preporučuju i lekari.

Koristi se:
* za oporavljanje i jačanje organizma
* da ublaži kašalj
* za izbacivanje sluzi iz organa za disanje
* protiv promuklosti

Ojačajte organizam

- kašičica islandskog lišaja
- litar vode
Lišaj prelijte hladnom vodom, zagrejte do ključanja, sklonite s vatre i odmah poklopite. Posle 10 minuta procedite i pre jela popijte po šolju nezaslađenog čaja, dva puta dnevno. Terapija traje sedam dana.

Kleka (Juniperus communis)

Kleka najčešće raste po planinskim pačnjacima, retkim šumama i zapuštenim, neobrađenim mestima. Beru se potpuno zrele tamnoplave bobice i suše na promajnom, tamnom mestu. Sadrže etarsko ulje, smolu, tanin, invertni šećer, jabučnu, mravlju i sirćetnu kiselinu, flavonske heterozide, kalcijum, kalijum i mangan. Kleka i njeni preparati deluju protiv bakterija i cenjen su antiseptik, a dokazano je i da prodiru do nekih neprokrvljenih delova organizma do kojih ne mogu ni antibiotici.

Koristi se:

* protiv upale mokraćnih puteva
* da očisti krv
* protiv hroničnog bronhitisa
* smiruje kašalj i katar pluća
SAVET PLUS:
Oni koji imaju upalu bubrega kleku ne smeju da koriste jer bi mogla da izazove krvarenje i pojavu belančevina u mokraći.

Pročistite mokraćne puteve

- 25 g klekinja
- 25 g korena zečjeg trna
- 25 g šipuraka
- 25 g sitnice
Kašiku mešavine prelijte sa dva decilitra ključale vode i poklopite. Posle dva sata procedite i popijte u tri doze pre jela.

Beli bor (Pinus silvestris)

Iglice planinskog belog bora sadrže isparljive sastojke koji ne samo da osvežavaju i povoljno deluju na psihu, već imaju i antimikrobne i antiseptičke osobine. Bogate su vitaminom C, gorkim materijama, etarskim uljem, belančevinama i karotinom. Osim toga iglice belog bora sadrže i aktivne sastojke beta felandren i bornil acetat koji sprečavaju rast i razmnožavanje bakterija i uništavaju ih.

Koristi se:
* za jačanje organizma
* protiv hroničnog bronhitisa
* da olakša reumatske tegobe
* protiv promuklosti
* da olakša iskašljavanje

Sirup protiv bronhitisa

- 100 g borovih iglica
- 1/2 l vode
- kilogram meda
Iglice poparite proključalom vodom, ostavite na toplom mestu (kraj šporeta). Posle dva sata procedite i tečnost pomešajte s medom. Uzimajte četiri do 5 kašika sirupa dnevno.

Majoran (Origanum majorana)

Lekovite osobine imaju listovi i mladi izdanci s cvetnim vrhovima. Sadrže etarsko ulje s terpineolom i terpenom, gvožđe, proteine, celulozu, tanin i gorke materije. Zbog tanina i etarskog ulja koje sprečava razmnožavanje bakterija i uništava ih, majoran je narodni proveren lek protiv mnogobrojnih bolesti.

Koristi se:
* za lečenje rana
* protiv prehlade bronhija
* da leči upale kože
* za lečenje žutice

Protiv prehlade

- kašičica listova majorana
- 2 dl vode
Listove prelijte ključalom vodom i poklopite. Posle 10 minuta procedite i pijte tri puta dnevno po šolju čaja.

Broj 191