Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 194
aktuelno izdanje
Bora Đorđević: Odlučio sam da budem mlađi
Piše:- Željka Radulović
Pozitivna energija isijava sa lica Bore Đorđevića. Kako i ne bi kad je lider rok grupe "Riblja čorba" popularniji nego ikada, na koncertima je više poklonika njegove muzike nego stanovnika gradova u kojima nastupa, srećno je oženjen već skoro dve godine 25 godina mlađom Aleksandom, koja je zbog ljubavi napustila "obećanu zemlju". Bora priprema novi CD, a završava i knjigu "Šta je pesnik hteo da kaže" koja će se u izdanju Kompanije "Novosti" pojaviti na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu. Znamo da je zagazio u 59. godinu života, što se ne da naslutiti, pa našem sagovorniku upućujemo kompliment da se podmladio.
- Hvala lepo. Dobro je da je tako.

Kako ste uspeli u toj misiji?
- Pre svega, sramota je da izgledam loše pored supruge Aleksandre koja je 25 godina mlađa.

Mora da ste se mnogo trudili?
- Normalno. Zar da brukam ženu da ide pored nekog starkelje? Obaveza mi je da izgledam dobro ne samo prema Aleksandi, nego i prema ljudima koji poštuju i vole "Riblju čorbu" i mene. Nemam baš mnogo vremena da brinem o sebi, ali me na to natera pomisao kako bi se osećala moja publika da im da bine peva neki starac koji izgleda kao da ima stotinu leta. Skoro sam čuo kako prijetelj kaže drugom da lepo izgleda za svoje godine, a ovaj mu odgovara da se dani ne pecanju ne računaju u životni staž. Ranije sam dosta pecao, ali za taj hobi moram opet da pronađem vreme, jer sam odlučio da budem još mlađi.

Hoćete li, možda, i da se zategnete?
- Botoks je otrov. Ima privremeno dejstvo, a u većim količinama može da potruje čovečanstvo. Ne bih eksperimentisao i ništa slično mi za sada ne treba. Bitno je kako se čovek unutra oseća. Zadovoljstvo i sreća se ogledaju na licu.

Čemu ste sada posvećeni?
- Osećam se sasvim dobro. Imam puno obaveza, ali sam navikao da me obaveze pritiskaju. Pišem i knjigu "Šta je pesnik hteo da kaže" koja će se u izdanju Kompanije "Novosti" pojaviti na predstojećem Sajmu knjiga. Otkrio sam kako su se rađale pesme "Riblje čorbe" sa brdom zanimljivih detalja.

Da li vam je bilo teško da se odreknete uživanja u alkoholu?
- Nije mi bilo teško. Pre konačnog "ne" nisam pio devet godina, pa sam ponovo počeo i ubrzo shvatio da mi to ne donosi ništa dobro. Zapravo, ne umem da pijem, e pa kad ne umem, bacio sam potpuno. Sad sam definitivno trezan. Alkohol je smetao i ljubavi i poslu.

Može li se reći da sada živite zdravim životom?
- Ne mogu, nažalost, u potpunosti da se pohvalim zdravim načinom života zato što mi je opis radnog mesta takav. Moje radno vreme se završava pred zoru. Ne znam kad ću i koliko da spavam, jer je neizvesno trajanje svakog nastupa.

Uspevate li bar da pojedete nešto kvalitetno?
- Vodim računa koliko god mogu. Zacrtao sam da skinem još deset kilograma. Izbacio nam hleb i testeninu iz jelovnika. Pokušavam da pravilnom ishranom dođem do željene težine. Trudim se da jedem ribu, piletinu, meso.

Vežbate li dok se borite sa kilogramima?
- Na bini skačem po dva i po sata i mada znam da bi bilo potrebno i da se rekreiram se, ovo mi je dovoljno. Nisam baš preterano aktivan mimo toga.

Koliko često imate koncerte?
- Skoro svakog vikenda u Srbiji, Republici Srpskoj, Makedoniji, Sloveniji, Crnoj Gori i u celom svetu.

Aleksandra je došla iz Amerike pa vas više ne vuče da putujete tamo?
- Srećom da je ona u Srbiji, ali to ne znači da neću imati turneju preko okeana. Verovatno ćemo pre toga u Rusiju, jer tamo nismo svirali. Letos mi je na moru prišao čovek, kaže "Ja sam Jurij iz Moskve, bavim se organizacijom kulturnih delatnosti i volim vaše pesme od 14-te godine". Pozvao me je da budem njihov gost. U publici u Petrovcu je bilo više Rusa nego domaćih i oni su znali sve pesme "Riblje čorbe". Zato mora da dođe do ruske turneje.

Da li se osećate kao srećno oženjen čovek?
- Već skoro dve godine sam takav. Lepo nam je zajedno.

Šta treba uložiti da bi se neko tako osećao?
- Mnogo razumevanja, međusobnog poštovanja i ljubavi, naravno.

Da li ste završili kuću na Rudniku i zašto tamo?
- Uveli smo vodu, struju, ali uvek nešto fali. Živećemo na relaciji Rudnik – Beograd. Oboje smo želeli da tamo imamo kuću. Aleksandra je poreklom iz Gornjeg Milanovca, a ja sam se zaljubio u planinu Rudnik.

Hoće li vašu idilu ulepšati prinova?
- Još uvek znam tehnologiju, pa može da se očekuje. Želimo bebu oboje. I onako natalitet opada, pa Srbija propada, to mi se ne dopada.

Da li je Aleksandra ljubomorna na armiju vaših obožavateljki?
- Normalno je da shvata prirodu mog posla i da moram da se slikam sa svakom osobom koja mi priđe. Nema ljubomore. Samo podrška.

Koja joj je omiljena pesma iz bogatog repertoara "Riblje čorbe"?
- Ceo prošli album "Minut sa njom" posvećen je njoj i verujem da su te pesme naše najveće bogatstvo. Svaku sam pisao sa ljubavlju.

Hoće li uskoro novi CD?
- Planiram ga do kraja godine, biće nekoliko lepih ljubavnih pesma i drugih iznenađenja. Nisam precizirao naziv.

Imate li vi pesmu koju biste izdvojili kao pečat života?
- Ono što je obeležilo "Riblju čorbu" je "Pogledaj dom svoj, anđele" i to je, verovatno, najbolja pesma koju sam napisao. Stalno se trudim da sebe nadmašim i napišem bolju. Još nisam, ali važno je da postoji kontinuitet i da 18 studijskih albuma ima posebnu vrednost. Skoro je izašlo set prvih 12 albuma za PGP RTS.

Kako negujete duševni mir?
- Duševno zdravlje je mnogo važnije od fizičkog. Čuvam ga mirom i stabilnim životom. Čovek mora da ima vremena malo za sebe, da ponekad bude sam, da dušu relaksira, da malo pusti mozak na otavu, nađe neku svoju zanimaciju. Spokoj duše proizilazi iz sreće, sloge i ljubavi.

KUVANJE
Kuva li Aleksandra?

- Ume ona da kuva. Najbolje je, ipak, da odemo u restoran.

Znate li vi nešto da spremite?
- Nisam neki kuvar. Prženice znam da spremim sam.

POVRATAK
Čini se da se rokenrol polako vraća u život?

- U poslednje vreme dolazi do eskalacije rokenrola. Ljudi su željni takve muzike. Na našim koncertima posete su neverovatne. Nedavno smo pevali u Blacu gde nas je slušalo više d 20.000 ljudi, a toliko grad nema stanovnika.

NE U RIJALITI
Niste se odazvali nijednom rijaliti šou programu?

- Izbegavam ih u širokom luku. Ne želim da prodajem svoju privatnost ni za kakve pare. Degutantno je i gledati kako se trude da se što više izvređaju. Ne bih mogao da budem u blizini takvih ni u ludilu. Prihvatio sam učešće u kvizu "Ja volim Srbiju", ali to je nešto sasvim drugo.

PORUKA
Vaša poruka za čitaoce "Bilja i zdravlja"?

- Ne preterujte u porocima. Zadržite obavezno jedan životnosti radi, ali u principu vodite računa o sebi i zdravlju. Za mlade - da misle svojom glavom.

Broj 194
Poznati za „Bilje i zdravlje“:
Bora Đorđević
Tanja Peternek


Lečenje biljem
Čajevi regulišu pritisak


Giht
Bolest kraljeva i gurmana


Naočare
Nikad sa ulice


Ishrana
Slatko uvek traži još


Kiropraktika
Dodir spasava koleno


Pušačko stopalo
Alergija napada krvne sudove


Navlake ili fasete
Ne brusite zdrave zube

Paprika
Četiri puta  jača od
pomorandže

Sedam napitaka za jačanje organizma
Čaša zdravlja svakog dana


Otrovi iz kupatila
Jao, pojeo je sapun


Kriza srednjih godina
Ne dajte  životu da
vas slomi

Masaža toplim drvetom
Otvorite prozore ka nebu

Seks
Ko brine gubi moć

Prolom Banja
Zdravlje pod Radanom

Lepota
Crveni zraci brišu godine