Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 194
aktuelno izdanje
Kiropraktika - Dodir spasava koleno
Pise:Ž.R.
Nesnosni bolovi u kolenima dugo su mučili pedesetogodišnju A.K. iz Beograda. Lekari su je pregledali, dijagnostikovali teži oblik distorzije (čašica kolena pomerena iz ležišta) i napisali uput za hitnu operaciju.
Dok je čekala zakazani termin čula je za Aleksandra Popovića, manuelnog terapeuta, masera i kiropraktičara iz Prijepolja, navodnog čudotvorca za takva oboljenja. „Ništa neću da izgubim“- pomislila je i sa poslednjom nadom da neće morati na operaciju požalila se Aleksandru. Rukama mi je veoma kratko vreme nešto nameštao u kolenima, čula sam i „kvrc“, posle ustala i nisam mogla da poverujem. Letela sam od sreće. Nisam imala bolove, pridržavala sam se svega što mi je rekao, i evo, već pola godine sam zdrava. Lekari kod koji sam otišla na pregled uradili su snimak i bili iznenađeni.
Izlečio je, kaže Popović, za 20 godina, koliko se bavi ovim poslom, mnoge poznate i manje poznate u Srbiji, svim zemljama bivše Jugoslavije, Nemačke, Italije, Švajcarske, Belgije...
Ostao mu je u nasleđe, kaže nam, dar od Boga i oca Miće koji je ceo život bio posvećen pomaganju ljudima. Popović mlađi je hteo da proširi znanje i usavrši talenat, pa je pohađao razne škole, a naučio je i latinski jezik da bi mogao da protumači medicinsku dokumentaciju koju donose pacijenti. Pomogli su mu u usavršavanju i mnogi profesori sa Vojnomedicinske akademije i gledali kako radi u iznajmljenom stanu u Beogradu. Neki lekari su, poverio nam se, bili njegovi pacijenti.
- Ima i mnogo lekara skeptičnih prema kiropraktici, ali ja radim najbolje što znam. Pitali su me kako uspevam nešto da napravim. Ponekad ni sam ne znam da odgovorim, ali moja metoda deluje. Ponekad sam nemoćan. Dešava se da otkrijem teža oboljenja i takve pažljivo i biranim rečima uputim dalje. Distorzije kolena lečim skoro sto odsto uspešno – tvrdi naš sagovornik i navodi da pomoć od njega traže i najmlađi i najstariji. Uglavnom zbog teških distorzija zgloba kolena, a ima i sportskih povreda, uganuća, ali i onih nastalih usled raznih mahaničkih dejstava na koleno, udaraca ili manje funkcije zbog težine tela:
Takvo oboljenje saniram veoma dobro, ali u svemu mora i pacijent da sarađuje. Mnoge fudbalere, rukometaše, košarkaše i obične ljude sa ovakvim povredama spasao sam operacije. Pre neki dan sam pomogao rukometašu iz Prve lige. - Pregled obavljam samo manuelno, odnosno dodirom bolnog mesta rukom. Nisu mi čak potrebni ni rentgenski snimci, mada preporučujem pacijentima da ih urade. Ne umem da opišem kako problem osetim dodirom. Da umem, napisao bih knjigu da drugi uče iz nje.
Manipulacija (nameštanje) kolena traje nekoliko minuta. Radi se jedna lagana rotacija, sve zavisi koliko je koleno otišlo i u koju stranu. Uključena je i masaža mišića.
- Nema medikamenata, sve radim rukama. Vratim koleno na svoje mesto, ali posle pacijent mora da miruje do dve nedelje. Koristim samo ruke i nameštam bezbolnim dodirima. Takva nemeštanja samo u nekima slučajevima moraju da se ponove kako bi se postigla željena korekcija. Ili ako se desi nova povreda. Posle perioda mirovanja pacijent mora da vodi računa o ishrani, fizičkim aktivnostima, držanju tela – kaže Popović. - Kod kičme i okoštavnja, diskopatije, laganih ušinuća moram da radim više tretmana.

POSLE TRETMANA NA TEREN
Fudbaler (19) iz Priboja došao je kod Popovića sa predlogom za operaciju kolena. Imao je distorziju kolena, srećom bez pokidanih ligamenata. Za kratko vreme Popović ga je potpuno rehabilitovao. Posle dve nedelje oporavka, mladić se vratio na fudbalski teren. Bez bolova.

Broj 194
Poznati za „Bilje i zdravlje“:
Bora Đorđević
Tanja Peternek


Lečenje biljem
Čajevi regulišu pritisak


Giht
Bolest kraljeva i gurmana


Naočare
Nikad sa ulice


Ishrana
Slatko uvek traži još


Kiropraktika
Dodir spasava koleno


Pušačko stopalo
Alergija napada krvne sudove


Navlake ili fasete
Ne brusite zdrave zube

Paprika
Četiri puta  jača od
pomorandže

Sedam napitaka za jačanje organizma
Čaša zdravlja svakog dana


Otrovi iz kupatila
Jao, pojeo je sapun


Kriza srednjih godina
Ne dajte  životu da
vas slomi

Masaža toplim drvetom
Otvorite prozore ka nebu

Seks
Ko brine gubi moć

Prolom Banja
Zdravlje pod Radanom

Lepota
Crveni zraci brišu godine