Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 195
aktuelno izdanje
Eko – lek iz bašte
D.Stojić

Umesto da “gledaju u pasulj” kada, gde i od koga stvarno kupuju pasulj, pa i sve drugo provrće koje za njih znači ne samo tradicionalan i zdrav način ishrane, porodica Milašinović – dupružnici Nada, domaćica i Bogoljub, penzioner i njihov mlađi sin Boban iz kraljevačkog naselja Ribnice, već godinama sami, za svoje potrebe, a ponešto i za prijatelje - proizvode organsku biljnu hranu bez trunke pesticida, herbicida i drugih otrova!
Uz to, svaku biljku iz svoje nevelike bašte od četrdesetak ari pokraj samog Ibra nadomak centra grada, koju već godinama obrađuju pod zakup jer svoju njivu i nemaju, Milašinovići koriste i - kao lek.
Oslanjajući se na predanja koja su im ostavljena u nasleđe, ali i na sopstveno iskustvo poduprto naučnim saznanjima koja im nesebično prenosi poznati kraljevački biolog mr Živko Slavković, utemeljivač ovdašnje sve popularnije škole naturoterapije, Milašinovići za svaki stručak iz svoje bašte, osim kulinarskih, imaju i recepte za lečenje mnogih boljki.
- Povrće je glavna, najčešće i jedina namirnica u našem porodičnom jelovniku, ali danas je teško naći ijednu povrtarsku biljku koja nije zatrovana pesticidima, i ko zna kakvim sve hemikalijama. To je i bio razlog da se sami odlučimo za organsku proizvodnju u kojoj osim golih ruku, motike i stajskog đubriva ne koristimo nikakva druga pomagala i preparate. To je još važnije kada i ako neku biljku koristimo kao lek, a nema povrća koje, osim hranljivosti, nije i lekovito – gotovo uglas govore Milašinovići koji su, vidi se to, svim srcem predani svojoj zdravoj bašti i povrću.
- Još kao srednjoškolac zavoleo sam ekologiju i proizvodnju organske hrane. Cilj nam nije količina, nego kvalitet, zdrava hrana koju svakodnevno jedemo, što bi bilo dragoceno i bolesnicima, i deci u vrtićima i školama – kaže Boban, dok Nada i Bogoljub s pažnjom slušaju svog “porodičnog ekologa”.
I sa te nevelike bašte, koju obrađuju “primitivnim” načinom Milašinovići ipak imaju prinos dovoljan za njihovu i porodicu starijeg sina Saše, za ponekog rođaka i dobrog prijatelja, a što pretekne - i za prodaju.

RECEPTI

Krompir
Osim što se, izrezan na tanke kolutove, privija na čelo protiv glavobolje, dobro opran i ispečen krompir sa ljuskom štiti zube od karijesa i paradontoze. Poželjno je da bar jedan dan u nedelji porodica obeduje sva tri obroka od krompira.
Naredan krompir stavlja se na opekotine, ili kožu koja je usled blizine vatre pocrvenela.
Protiv viška želudačne kiseline: najbolje je izdubiti jedan veći krompir, kao čašu i u udubljenje sipati žuti šećer ili med, i ostaviti da odstoji 12 sati. Potom, nakupljeni sok piti tri nedelje svakog jutra pre jela. Kad se taj sok utroši ili kad krompir omkeša - ponoviti ceo postupak.

Kupus
Sitno izrendan kupus stavlja se na opekotine, kao i na mesto ujeda osice, pčele ili pauka, ne samo da ublaži bol. Tako izrendan, kupus izvlači i gnojnu sadržinu iz čira ili kakve druge rane na telu.
Izgnječen list kupusa stavlja se i na proširene vene i kožu zahvaćenu herpesom, a dobar je i za hemorodie ili gangrenu na nogama.

Šargarepa
Za jačanje vida: šargarepa se iseče na tanke kolutove i prelije limunovim sokom i maslinovim uljem, i koristi kao hrana (salata uz jelo, ili zasebno, pre jela) najmanje šest meseci.
Narendana šargarepa, naneta na bolno mesto leči čireve na koži, čmičke na očima, pa i mladalačke bubuljice.
Kašica od naredane šargarepe koja odstoji pola sata, dobra je i za ten, kao maska za lice.
U ishrani, šargarepa je najzdravija u sirovom stanju.

Peršun
Osim kao začin, peršun se koristi i kao lek za jetru i žuticu, pa i za lečenje ekcema i reume.
Za lečenje žutice: u jednom litru vode kuvaju se koren i listovi cele jedne biljke (šargarepe), sve do ključa. Potom odstoji najmanje 20 minuta i pije se više puta tokom dana, pre jela.

Krastavac
Oljušten i sitno iseckan krastavac, preliven jogurtom ili kiselim mlekom, leči želudac i creva. Pije se nehlađen, pre jela, po jedna šolja.
Kora krastavca dobra je za kožu lica.

Paradajz
Paradajz uravnotežuje rad srca, snižava krvni pritisak i podstiče rad prostate (izmokravanje). Treba ga jesti u presnom stanju, cele godine, najmanje jedan do dva dnevno, ili kao srpsku salatu (sa crnim i belim lukom, paprikom, ljutom papričicom, sirećetom, solju i uljem).

Paprika
Protiv neželjenog začeća (trudnoće): pripremiti čaj od lišća paprike koje se kuva do ključa, ohladi, i pije po potrebi.
Kokošja čorba sa ljutom parpikom leči prehladu, grip, kijavicu, zapaljenje sinusa, ubrzava rad srca i ublažava i bolove u kičmi.
Za sjajnu kosu treba jesti papriku tokom cele sezone.

Cvekla
Protiv malokrvnosti (anemije): izrendati komad cvekle, jabuku i šargarepu, malo posoliti, dodati maslinovog ulja i limunovog soka, i tako pripremljeno jesti po činiju dnevno 40 dana.

Bundeva
Protiv stomačnih parazita (crevnih glista i pantljičara): oljušti se i sitno isecka 200 grama semenki bundeve, pomeša s medom i jede naštinu, najmanje četiri sata pre jela (doručka).
Za obolelu prostatu: dnevno se jede 30-40 semenki bundeve.
Protiv psorijaze: pulpa oko semenki bundeve se nagnječi i tom masom maže obolelo mesto.
Bundeva je korisna i u slučaju zapaljenja tankog creva i reumatskih bolova, a kao “srpsku bananu” treba je što češće koristiti u ishrani dece.

Crni luk
Protiv nervoze i nesanice, kao i protiv zakrečavanja krvnih sudova najbolje je, pred spavanje, uz čaj od nane pojesti glavicu crnog luka sa kriškom crnog hleba premazanog medom.
Crni luk ubrzava rad organa za varenje.

Beli luk
Protiv crevne infekcije, povišenog krvnog pritiska i nesanice, svakog dana treba pojesti tri-četiri čena belog luka, ne više.
Beli luk, ili “ruski penicilin”, veliki je neprijatelj virusa svih sojeva.

Ren
Za jačanje imuniteta: sitno iseckati komadić rena (veličine dve kocke šećera) i kuvati u četvrt litra vode da vri tri minuta. Pošto odstoji desetak minuta, procedi se i zasladi medom i pije najmanje dve nedelje.
Protiv kijavice i zapaljenja sinusa: narendati ren, staviti na toplu plotnu i udisati isparenja.

Broj 195
Naturoterapija
Eko-lek iz bašte

Akademik Vladeta Jerotić
Molitva uvek pomaže

Dijagnotika
Isplazi se da ti kažem
kako si

Apoteka
Lekovi koji goje

Vredni pokloni:

Vikend u banji Gornja Trepča
Aparat za pritisak
Aparat za merenje šećera u krvi


Poznati za „Bilje i zdravlje“

Bata živojinović

Jovana Brakočević


Lečenje biljem:
Film smiruje bol

Dunja
Mirišljava vidarica

Zimnica
Ukusna do proleća

Imunitet
Priprema za zimu

Srce
Sedam najčešćih bolesti

Posledice abortusa
Od infekcije do steriliteta

Dijeta
U top formi bez glutena

Telesna psihoterapija
Potraga za mestom
spoticanja


Alternativa
Aleksanderova tehnika

Dečji crteži
Poruka čistog srca


Banja
Gornja Trepča