Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 100
aktuelno izdanje
Priroda vraća harmoniju
Piše:B. Soldatović

Poznato je da se britanska kraljevska porodica homeopatski leči više od 100 godina, a da je kraljica diplomirani homeopata. I Rokfeler, koji je započeo izgradnju imperije u oblasti farmacije, lečio se isključivo homeopatijom i doživeo duboku starost.
Kod nas je homeopatija prihvaćena kao jedna od alternativnih metoda lečenja, a o tome na koji način deluju homeopatski lekovi i kako homeopatija leči razgovaramo sa Draganom Timotić Mijatović, koja je završila osnovne i napredne studije (u rangu postdiplomskih) homeopatije engleskog koledža LICH (njihovog ogranka u Srbiji).
- Pre toga je bilo neophodno da završim i medicinsku obuku, odnosno obuku iz osnovne medicinske nauke jer homeopata mora da poznaje osnovne stvari iz anatomije i fiziologije da bi mogao bolje da radi svoj posao - kaže Dragana Timotić Mijatović.

* Homeopatija je nauka, metod lečenja star više od 200 godina a njen tvorac je nemački doktor Samuel Haneman. Osnovni princip homeopatije je da se slično sličnim leči. Šta konkretno znači?
- Najpribližnije, mada ne sasvim precizno, moglo bi to da se objasni onom narodnom izrekom da se klin klinom izbija. Odnosno, da ono što je izazvalo bolest može i da je izleči. Homeopate posmatraju bolest kao narušavanje harmonije između intelekta (mentalnog stanja), emocija i tela i da bolest uglavnom nastaje kad se poremeti ta ravnoteža. Zadatak homeopate je da, uz pomoć homeopatskog leka koji se dobija prirodnim putem (iz biljnih, životinjskih, mineralnih izvora), pomogne pacijentu da povrati zdravlje, odnosno da mu omogući da se ponovo vrati u harmoniju. Homeopatski lek ne deluje na simptome, na ono što se manifestuje kao bolest, već na uzrok bolesti. Zato se i kaže da homeopatija leči čoveka, a ne bolest. Zbog toga je i posao homeopate da bude posrednik između leka i čoveka i da pronađe onaj koji odgovara konkretnom čoveku.

* Pored tih lekova, namenjenih određenom pacijentu, u apotekama mogu da se kupe i homeopatski lekovi za sve koji boluju od neke bolesti. Na primer gripa. Koja je razlika između tih lekova?
- Reč je o dva pristupa. U klasičnoj homeopatiji se koristi jedan lek, odnosno primenjuje se princip jednog leka i minimalne doze. Da bi homeopata mogao da odredi lek koji odgovara samo jednom pacijentu važan mu je svaki detalj tokom pregleda. U obzir uzima sve, od toga kako pacijent izgleda, kako se ponaša za vreme razgovora, preko toga da li mu je koža topla, da li mu je kosa seda, da li se znoji, da li tokom razgovora uzima mnogo tečnosti ili je uopšte ne uzima, do toga da li zastajkuje u govoru, da li plače...
A, homeopatski lekovi koji mogu da se nađu u našim apotekama su takozvani kompleksni homeopatski preparati. Oni sadrže nekoliko lekova koji su se dokazali kao dobri za pojedine tegobe. Na primer za grip, anginu, visok pritisak i njihovo delovanje je usmereno na akutna stanja.

* Klasična homeopatija se bavi i akutnim stanjima, ali mnogo češće i vrlo uspešno, hroničnim bolestima. U kojim slučajevima homeopatija može da pomogne, odnosno da li ima slučajeva kada ne može da pomogne?
- Naravno da ima slučajeva kada ne može da pomogne. Postoje neke oblasti gde homeopata može da bude samo posmatrač i da kasnije pomogne da se pacijent brže oporavi. Reč je o problemima koje rešava urgentna medicina, hirurgija, ginekologija, naročito akušerstvo, stomatologija, ortopedija... Proučavajući više od 15 godina stručnu literaturu, od one stare 200 godina pa do savremene, uočila sam da homeopatija može da pomogne mnogima. Međutim, uvek bi trebalo da se ima u vidu ono što je rekao još Paracelzus: "Sve bolesti su izlečive, ali nisu svi ljudi". Tako i homeopatija ima ograničenja. Recimo, ne možete da pomogne čoveku koji je navikao na drugačiji način života, način lečenja, na nekoga ko očekuje trenutno rešenja svojih problema, na one koji nisu raspoloženi za razgovor... U homeopatiji je najbitniji prvi razgovor sa pacijentom. Ukoliko pacijent nema poverenja u način lečenja ili u homeopatu i ako mu on energetski ne odgovara trebalo bi da potraži pomoć na drugoj strani i da ne gubi dragoceno vreme.

* Šta neko ko prvi put dolazi kod homeopate može da očekuje tokom prvog susreta? Treba li za to posebno da se pripremi?
- Dovoljno je da ima želju da ozdravi i, ako je moguće, da bude spremna na otvoren razgovor. Homeopate, kao i svi koji se bave lečenjem, poštuju etički kodeks, tako da pacijenti moraju da znaju da dolaze kod osobe od poverenja kojoj mogu da saopšte nešto što možda ne bi mogli nekom drugom. Sve to, naravno, u meri u kojoj svako može da se otvori. Takođe, veoma je bitna spremnost na saradnju sa homeopatom. Ako do toga dođe već smo na pola puta do izlečenja. Jer, lek ne može da pomogne ukoliko pacijent nije spreman da uz pomoć tog leka nešto i promeni u sebi.

* Da li bi se moglo reći da je homeopatija način života?
- Jeste. Za mnoge koji se bave homeopatijom ona je postala način života, što podrazumeva jedan drugačiji pristup životu, širi pogled na svet... Pored toga homeopatija prisiljava pacijenta da malo više razmišlja o sebi, da traži uzroke nezadovoljstva, bolesti, svog izmenjenog stanja uma. Vremenom, uz lek koji mu omogućava da to pravazilazi, uviđa svoje greške. A, kako mu postaje bolje počinje i drugačije da živi.

* Koliko je poznato homeopatski lekovi ne mogu da odmognu, a u kolikoj meri mogu da pomognu?
- Homeopatski lekovi nemaju kontraindikacije, ni neželjena dejstva. Mogu čak i da se primenjuju uporedo sa zvaničnim lekovima (malo ograničenje postoji kod biljnih preparata). Pri tom ni jedan homeopata ne sme pacijentu da isključi, na primer, insulin, ili lekove za epilepsiju, visok pritisak, srce... Homeopatski lekovi mogu da se koriste uporedo sa svim tim lekovima ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarima. Ako dođe do vidnog poboljšanja isključivo je lekar taj koji pacijentima smanjuje doze lekova. Homeopata treba da sarađuje sa lekarom, kao što se već i radi širom sveta a posebno u Evropi gde postoje klinike u kojima lekari, homeopate, kiropraktičari, akupunkturolozi sarađuju za dobrobit pacijenta.

* Kad je reč o najtežim bolestima, pre svega mislim na rak, kakve rezultate postiže homeopatija?
- Homeopatija, naravno, nije svemoguća. Ali, pomenula bih da u Švajcarskoj postoji klinika Santa Kroče (St. Croce) koju vodi izvanredan lekar i homeopata dr Dario Spinedi. U toj klinici se bave isključivo lečenjem malignih bolesti, lečenjem pacijenata koji su u terminalnom stadijumu. Njihovo iskustvo ukazuje da je broj oporavljenih veoma visok.

* Da li homeopatija može da deluje i preventivno?
- Naravno! Kao preventiva izuzene rezultate daje kod dece. Jer, homeopatija je u stanju da ojača konstituciju deteta, da mu podigne imunitet. Vrlo često, kad je sezona gripa, dam sinu homeopatski lek i on pregura zimu bez ikakvih problema.

Najbolji pacijenti
Ističe Dragana Timotić Mijatović da deca najbolje reaguju na homeopatiju i homeopatske lekove.
- Verovatno zbog toga što je pristup homeopate drugačiji i ne stvara im odbojnost prema lečenju. U homeopatiji nema injekcija, bolnih i neprijatnih intervencija... Sa detetom se razgovara, ono se igra i potpuno je opušteno, što pomaže homeopati da proceni koji lek bi mu najviše odgovarao.

Od borca do sledbenika
Zanimljivo je da su tokom dva veka, koliko postoji homeopatija, mnogi lekari dobijali zadatak da opovrgnu homeopatiju ali su, posle ličnog iskustva sa ovim lekovima, postajali zagrižene homeopate.

Broj 100
Banana smiruje PMS

Bura u AD kapima

Šljiva budi migrenu

NEGA KOŽE
Mandarina vadi fleke

UMESTO HEMIJE
Pomorandžom ubijte moljce

MEKSIČKA KUHINJA
Vatromet boja, ukusa i mirisa

MAKROBIOTIKA
Organ gneva vreba nemir

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:

Dr Zorica Tomić
Na krilcima trulih zabluda

Georgij Nazarov:
Belančevine u temelju zdravlja