Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 100
aktuelno izdanje
Žalfija u centru pažnje
Festivalu čaja u Nišu

Piše:Sofija Babović

Zatečeni obiljem lekovitih trava iz Srbije izloženih na 5. Festivalu čaja u Nišu, predstavnici ambasade Indonezije, koji su kao gosti doputovali iz Beograda, na glas su prokomentarisali: "Ovoga se ne bi postideli ni Britanci". Bili su u pravu jer, na ovoj se manifestaciji okupilo dvadesetak proizvođača, biljoberača i distributera čajeva i još oko 300 zaljubljenika u prirodu i zdravlje.
- Kod nas u Beranama najbolju prođu ima čaj za bolju muškost - iskren je Ratko Celić, profesor biologije koji je na Festivalu predstavio više od 190 jednokomponentnih čajeva i još blizu 50 "mješovite pinkture". - Tajna "muškog napitka" je u žen-šenu. Ako se jedna kašika te smese uzima pre jela posle samo mesec dana, muškarac ne može da omane!

Tik uz "crnogorski" štand izloženi su ekološki čajevi Zorana Bogdanovića. On bere travke tamo gde ljudska ruka još nije uznemirila prirodu. Otkriva nam tajnu da domaća brusnica, koja raste na 1.760 metara nadmorske visine, jedina umiruje upalu mokraćnih kanala i bešike.
- Ona je čist antibiotik - tvrdi Bogdanović i dodaje da se na našem tržištu pojavila i brusnica uvezena iz Amerike. - Za razliku od domaće ona ne miriše, ne leči upale i ne pomaže da umine bol. - Ineče, za dobar čaj, travar mora dobro da se namuči. Da bih sakupio 180 vrsta trava do sada sam prešao više od 12.000 kilometara, a o vremenu koje sam proveo u berbi i biranju onih pravih ne smem ni da pomislim.

Među biljoberačima je u Nišu bila i Leposava Mirić, fitoterapet. Iako ima 70 godina i dalje neumorno obilazi Svrljiške planine u potrazi sa lekovitim travama od kojih pravi meleme i kapi. Ona je ambasadoru Indonezije došapnula neke od recapata za jačanje imuniteta, dijabetes, štitnu žlezdu...

- Tek da se zna - veli ova neumorna bakica, - tiroida se ne leči samo na Zlatiboru, kako se Ere hvale, već i kod nas.
Na Festivalu čaja su o mnogim biljkama i biljnim mešavinama razgovarali učesnici i posetioci, ali je najveća "zvezda" bila žalfija. I to ona koja raste u Sićevačkoj klisuri!
Iako je reč o mediteranskoj vrsti ona raste i nadomak Niša. Prema beleškama istraživača Dragana Nešića i Danka Jovića, žalfija može da se ubere u pojasu Grabiševe šume na južnim i zapadnim delovima i krečnjačkim kamenjarima klisure. Ova biljka, inače karakteristična za toplo i suvo podneblje, vekovima je uspevala i u ovim krajevima i obezbeđivala sirovinu za narodne lekove i za industriju farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda.

- Od žalfije, nema efikasnije biljke za lečenje grla i desni, a posebno je cenjen čaj od žalfijeovog cveta - objašnjavao je jedan travar. A, po rečima Bojana Mitića iz Ekološkog udruženj "Gorocvet" belopalanački pčelari su odavno uočili da med od ove biljke ima izuzetne lekovite osobine. Da bi obezbedili pašu za pčele još su 1996. godine posadili su 120 sadnica žalfije a rasad je i podeljen pčelarima.

Među učesnicima Festivala nisu mogle da se zaobiđu ni priče o žalfiji kao začinu. Prepričavalo se da ovu biljku Francuzi koriste uz belo meso, povrće, ali i da naprave vermut. Nemci, da začine masno meso, svinjetinu i kobasice, kao i pivo, dok se u Velikoj Britaniji upotrebljava za sosove i da sirevi dobiju specifičan ukus. Moglo je da se čuje da se i kod nas žalfija sve više koristi kao začin, ali i opaska travara da bi ova biljka, za razliku od drugih začina, trebalo da se u jelo stavi na početku kuvanja.

- Žalfija sa mlekom bi obavezno trebalo da se koristi u proleće, kada su u jeku virusne infekcije praćene kašljem ili prehlade - savetuje Slaviša Žarić, predsednik Društva za zaštitu Suve planine i dodaje da bi trebalo da se uzima tri puta dnevno. - Pored toga ova biljka je izuzetno efikasna da umine bol posle ujeda insekta, ako se bolno mesto prvo očiti a onda obloži cvetom biljke.
Po rečima Nebojše Stamenovića, osnivača Škole za biljoberače i pečurkare "Herbarijuim", žalfija može da bude začin za ceo ručak. Kao aperitiv predlaže sok od žalfije, za predjelo njoke ili rižoto sa žalfijom, glavno jelo bi mogla da bude riba sa žalfijom, posle koje izvrsno klizi vino sa aromom žalfije... Nije zaboravio ni salatu i to paradajz začinjem liskama žalfije. I konačno, osvežavajući ledeni desert sa žalfijom.

RECEPTI

Za zdrav osmeh
U Sićevačkoj klisuri se za zdrave zube i desni i zanosan osmeh koristi preparat žalfije.
* prokuvajte 30 grama žalfije, iscedite sok, dodajte kašičicu meda i jabukovog sirćeta i trljate ovom mešavinom zube i desni.
Zubi mogu da se trljaju 2 puta dnevno i svežim listićima žalfije, a u slučaju upale, potrebno je da se žvaću 4-5 puta dnevno.

Jagnjetina sa žalfijom
* Kašičicu žalfije prokuvajte u 1/2 l vode i ostavite 15 minuta da se ohladi. Za to vreme jagnjeću butkicu bez kostiju
isecite na komade, potopite u čaj i ostavite 24 časa. Posle toga meso ocedite, zagrejte ulje, na njemu propržite meso , pa prebacite u zemljanu posudu. Luk propržite 5 minuta u istom ulju, dodajte brašno i prelijte čajem, sipajte malo belog vina i pileću supu od kocke , poslite, pobiberite i dodajte susam. Kuvajte na tihoj vatri 1 sat, dodajte grašak i kuvajte još 15 minuta.
/recept za ovaj specijalitet iz Sićeva dao nam je Slaviša Zarić, predsednik Društva za zaštitu Suve planine/

Broj 100
Banana smiruje PMS

Bura u AD kapima

Šljiva budi migrenu

NEGA KOŽE
Mandarina vadi fleke

UMESTO HEMIJE
Pomorandžom ubijte moljce

MEKSIČKA KUHINJA
Vatromet boja, ukusa i mirisa

MAKROBIOTIKA
Organ gneva vreba nemir

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:

Dr Zorica Tomić
Na krilcima trulih zabluda

Georgij Nazarov:
Belančevine u temelju zdravlja