Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 197
aktuelno izdanje
Narodni, zdravi, hranljivi i ukusni hleb
Piše: Jelena Matijević

Kada sam zbog nepravilne ishrane i zanemarivanja fizičkih aktivnosti dospela u predijabetesno stanje počela sam da istražujem i učim o žitaricama, ali i o pravoslavnom postu. Ubrzo sam otkrila da su krivci moje bolesti četiri "bele ubice", najviše beli hleb. Osim toga, saznala sam i da je naš narod znao i umeo da se zdravo hrani, ali smo u međuvremenu postali hedonisti i suviše proždrljivi. Odbacili smo većinu zdravih namirnica i načina pripremanja hrane, a iz hleba koji je osnovna namirnica našeg jelovnika, "isisali" sve što je vredno. Hleb nam je najčešće beo, a belo je znak bolesti.

Ovako o zdravoj ishrani, a naročito o važnosti uzimanja zdravog hleba govori Milica Čečarić (60) iz Beograda, koja odnedavno, sa ćerkama Dragicom i Goricom priprema neobične, a zapravo narodne, zdrave, hranljive i ukusne hlebove.
- Istražujući hranljive i lekovite osobine žitarica i njihovog brašna, otkrila sam da se mešanjem pšeničnog crnog, ražanog, ječmenog i heljdinog brašna i ovsenih pahuljica dobija smesa za pripremanje gotovo idealnog hleba koji obezbeđuje neophodne vitamine i minerale, a mogu da ga jedu i dijabetičari i svi oni koji čuvaju zdravlje - kaže naša sagovornica i podseća:
- Ražano brašno ima lepu aromu i preporučuje se za ishranu dijabetičara. Umiruje nervni sistem i korisno je za obolele od kardiovaskularnih bolesti. Brašno od ječma je lako probavljivo i obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje regulišu holesterol u krvi. Poznato je i izuzetno lekovito dejstvo heljde na krvotok, jer sadrži rutin koji štiti kapilare i krvne sudove. Zato se koristi za lečenje proširenih vena i sprečavanje pucanja kapilara. S obzirom na to da sarži mnogo magnezijuma odlično je i u borbi protiv zaboravnosti, naročito starijih. Osim toga, upotrebljava se za lečenje reumatizma, glaukoma, dijabetesa i oboljenja organa za varenje, a najveći kvalitet heljde i njenog brašna je što dokazano snižava visok krvni pritisak. Pošto ne sadrži gluten ovo brašno je veoma važno za alergične na ovo jedinjenje. Ovsene pahuljice povoljno deluju na srce i krvne sudove, čak i na stabilizaciju pritiska. Snižavaju holesterol, a dijetna vlakna iz ovsa su pretežno rastvorljiva, usporavaju apsorpciju glukoze i smanjuju povišen šećer. Blagotvorno deluju i na creva, pospešuju varenje, deluju blago laksativno i štite debelo crevo.
Kada u razmerama, koje su Miličina tajna, pomeša brašna i ovsene pahuljice, hlebove i obogaćuje.
- Dodajem maslinovo i(li) laneno ulje i gotovo uvek izdinstan praziluk i ispasiranu barenu bundevu koja je mnogo hranljiva i zdrava. Istina je da je pečena ukusnija, ali kada se kuva mnogo manje gubi zdrave sastojke. Testa obogaćujem i brusnicom, borovnicama, pistaćima, leblebijama, suvim grožđem, suncokretovim i bundevinim semenkama, kao i lekovito bilje poput bosiljka i ruzmarina i različite prirodne, biljne konzervanse. Izbor dodataka zavisi od toga da li će se hleb služiti uz slana ili slatka jela - kaže naša sagovornica i naglašava da hlebove peče dvadesetak minuta do pola sata jer želi da se hranljivi i zdravi sastojci što bolje sačuvaju i ne unište termičkom obradom.

BEZGLUTENSKI HLEB
S obzirom na to da je sve više obolelih od celijakije i onih koji izbegavaju namirnice koje sadrže gluten, Milica priprema i bezglutenski hleb.
- Pripremam ga od pirinčanog, krompirovog i sojinog brašna i "brašna" kinoe. Pirinač je osnovna bezglutenska hrana više od polovine čovečanstva, izuzetno je zdrav, veoma hranljiv, lako svarljiv i jača telo. Ne povećava već stabilizuje šećer i holesterol u krvi, mogu da ga jedu dijabetičari i oni koje muči gastritis i čir želuca i dvanaestopalačnog creva. Krompirovo brašno je jakog ukusa i malo ga dodajem, dok je sojino brašno bogato proteinima - kaže naša sagovornica i objašnjava da za pripremanje bezglutenskog hleba, u njenoj recepturi, posebno mesto pripada kinoi.
- Kinoa ne uspeva kod nas. Raste u Andima i gaji se u Koloradu. Nije žitarica, nego semena biljka srodna spanaću, ali se koristi kao i žitarice. Hranljivija je od svih žitarica, ne sadrži gluten niti holesterol, a bogata je mineralima, vitaminima i vlaknima. Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina i najbolji je izvor biljnih proteina. Povoljan odnos masti, minerala i vitamina u kinoi je odlična preventiva za obolele od srca, krvnih sudova i dijabetesa. Osim toga reguliše probavu i deluje laksativno a ima i antioksidativne osobine jer sadrži mangan i bakar - kaže Milica i naglašava da brašna kinoe, ipak, dodaje malo jer sadrži gorku supstancu saponin.

BESKVASNI HLEBOVI
Onima koji imaju problema s varenjem, alergični su na pekarske kvasce i hlebne aditive, ova vešta domaćica preporučuje beskvasni hleb.
- Pripremaju se tako što se prvo zamesi malo "kvasac testa" od brašna, vode, belog vina i jabukovog sirćeta i ostavi se da prenoći. Ovaj "kvasac" se potom dodaje brašnu ili mešavini brašna od koje se pravi hleb. Sličan prirodni kvasac priprema se i od pene uskislog grožđa i šljiva.
Kada je reč o uzimanju svih hlebova koje priprema, Milica kaže da dijabetičari dnevno ne bi trebalo da pojedu više od 200 grama, mada isto preporučuje i zdravima. Hlebovi su i dugotrajniji od kupovnih, osim bezglutenskog čiji je rok trajanja dva dana. Drugi traju nedelju do dve.

Broj 197
Poznati za "Bilje i Zdravlje":

Ivana Popović, glumica

-Žika Nikolić, TV novinar


Uz hemoterapiju
Eliksir života od 27 trava

Lečenje biljem
Udahnite miris zdravlja

Melemi iz Ivanjice
Lekovito pečeno bilje

Ekskluzivno sa Harvarda
Bakterija izaziva rak?

Biosimilari

Kao prirodni,
ali jevtiniji

Grip
Vreme je za vakcinu

Jesenje super namirnice
Sedam čuvara zdravlja

Anketa
Da li igrate igre na sreću?

Alergije disajnih puteva
Bez kašlja i kijavice

Darovi prirode
Jesen stiže kesten miriše

Fitoterapija/Prof. dr Milić Matović preporučuje
Samoniklo bilje najbolje

Jesenji specijaliteti
Od paštete do kolača

Porodično iskustvo
Sebi i pekar i lekar

Odrastanje beba
Kada i šta treba da znaju

Psihologija
Šta je normalna roditeljska briga

Dijabetes
Ključna procena rizika

Nega stopala
Za lake i zdrave korake

Ples pet ritmova
Pokreni telo, smiri duh

Sokobanja
Puna pluća kiseonika

Turšija
Porcija zimskog zdravlja

Nove tehnologije
Skrining raka grlića materice

Higijena
Ekološka kućna hemija