Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 198
aktuelno izdanje
Muzika izbor i sudbina
Vasil Hadžimanov

Piše: Željka Radulović
Koncertom na Velikoj sceni „Madlenianuma“ povodom 15 godina rada, „Vasil Hadžimanov Bend“ vratio je autentičnu džez muziku, uz kombinaciju balkanskih tradicionalnih ritmova i melodija sa zapadnim modernim stilovima, na velika vrata. Pijanista, kompozitor, aranžer, vođa benda, sin poznatih muzičara Senke i Zafira, jedan od najtalentovanijih muzičara današnjice Vasil Hadžimanov kaže za „Bilje i zdravlje“:
- „Madlenianum“ nas je pozvao da posle prvog napravimo više koncerata. Logično je to posle četiri džez albuma i mnogih nagrada. Albumi su divni, ali pravi doživljaj je živa svirka našeg benda. Mi smo uporni, jer volimo to što radimo i ništa nas ne može zaustaviti.

Koliko su roditelji Senka i Zafir Hadžimanov, kao i tetka Bisera Veletanlić uticali na vaše životno opredeljenje?
- U petoj godini sam zasvirao klavir, preslušavao ploče. Odabrao sam srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“, bez preteranih ambicija. Kada sam otkrio džez muziku, zaljubio sam se. Roditelji su insistirali da završim nižu muzičku školu. Pomogli su mi da završim fakultet u Bostonu, podržali moj talenat.

Nosite li neki njihov savet kao amajliju kroz život?
- Svakim potezom i odnosom prema meni i ljudima sa kojima su radili i družili se, uticali su da izgradim doslednost, upornost i ljubav prema muzici i ljudima.

Da li vaša muzika kao prirodan sklad tradicije, ali i sutrašnjice može da se nosi sa turbo folkom?
- Pitanje vredi milion dolara ali je u praksi teško pobediti. Prošlo je mnogo vremena otkako je turbo postao problem i otkad je mogao da se kanališe. U poslednjoj deceniji kriza je u umetosti uopšte, pa i u muzici. U razvijenim zemljama, međutim, imate mogućnost izbora. Ovde 90 odsto klinaca ne zna da postoji druga muzika, osim jednog silnog napada trulog zvuka. Namam ništa protiv, ali da vlada 20 godina i da samo to imaš na tanjiru potpuno je neprihvatljivo.

Bavite se i snimanjem filmske muzike?
- Nedavno sam uradio muziku za potresan televizijski film „Sestre“ u režiji Vlade Paskaljevića. Autor sam muzike u filmu „Kad porastem biću kengur“, dokumentanom filmu „Otići ili ostati“ Gorana Paskaljevića, mnogim serijama. Voleo bih češće time da se bavim.

Studirali ste muziku u Bostonu na Berkli univerzitetu?
- Usavršavao sam se u tome kako se postaje profesionalni muzičar u svim oblastima. Nisam se fokusirao samo na džez i klavir. Fakultet traje četiri godine, ali sam završio za tri zahvaljujući znanju koje sam ranije stekao. Imam diplomu diplimiranog mizičara koju u Srbiji još nisam nostrifikovao.

Posle ste živeli u Njojorku i odlučili da se vratite u Srbiju?
- Nije mi se dopalo. Njojork je divan grad, ali ceo taj sistem meni nije prijao. Čak sam dobio umetničku vizu, ali to nisam iskoristio. Vratio sam se kući, zaljubio se u Natašu...

Šta vam je bilo najteže u Americi?
- Pomisao da sam daleko od svoje zemlje, dragih prijatelja, roditelja, svega uz šta sam porastao. Nisam bio usamljen, ali je druga planeta u pitanju. Falilo mi je ono ljudsko.

Oženili ste se kad ste imali 26 godina?
- Bitno je da voliš nekoga, a da li ćete ući u brak sa 80 ili 18 godina totalno je nebitno. Nataša i ja smo dugo bili drugari i onda se spontano desila ljubav. Već smo 15 godina zajedno.

Kako se čuva dobar brak?
- Da iskreno voliš, da stalno misliš na tu osobu, posvećuješ joj pažnju, da veza bude maštovita, da se ne ubuđa od dosade.

Ima li vaša ćerkica Marta, koja ima 11 godina, muzičke gene?
- Ide u muzičku školu, sjajno svira klavir, divno peva, igra. Pokupila je najbolje, jer pored mojih roditelja i tetke, Natašina majka je Brankica Vasić Vasilisa, poznata pevačica narodne muzike. Bilo bi čudno da naša ćerka nema talenta.

Da li je teško danas vaspitati dete?
- Najvažnije je imati iskren odnos, ali je teško odlučiti šta dopustiti, a šta ne. Lomim se uvek koliko biti liberalan, koliko strog i kako to sve pomiriti. Biti roditelj i prijatelj je najbolje.

Da li je Nataša još menadžer vešem bendu?
- Pre 15 godina je počela da pomaže bendu i ispostavilo se da je talentovana za taj posao. Radi i sa Biserom i Vasilisom i nekim bendovima, samo sa ljudima koje voli.

Hoće li Marta dobiti batu ili seku?
- Sve smo supruga i ja u životu radili spontano, tako da ako se i drugo desi, dobro došao, ali nismo planirali.

PLANOVI
- Pustio sam pipke na hiljade strana, 26. decembra moj bend će svirati na koncertu Bisere Veletanlić na Kolarcu. Sa grupom „Darkvud Dab“ pripremam nove pesme, spremamo turneju. Radim sa Vlatkom Stefanovskim i Stefanom Milenkovićem. „Vasil Hadžimanov bend“ u januaru će gostovati i u Dubaiju.

TREZVENJAK VOLI DA KUVA
Malo je poznato da dobro kuvate?

- Imam talenat za kuvanje. Moj izbor su pet jela, kajgane, palačinke, meso, ali svima se dopada što spremim. Nataša sjajno kuva, tako da ja spremim nešto tek ponekad.

Da li je istina da ste prestali da posećujete kafane?
- Prestao sam da pijem alkohol, ali kafana nije moja prošlost. Zbog alkohola se nisam dobro osećao. Kad se baviš muzikom nekako se podrazumeva da se stalno pije i bio sam deo te priče. Bio sam umoran, zaboravan, bez energije, elana, produktivnosti. Potpuno sam drugi čovek otkad ne pijem. Čudno je, jer sam bio navikao na žurkama da pijem, a sad uživam uz sok.

Živite zdrav život?
- Ne mogu to da kažem jer pušim. Ranije sam vozio bicikl i igrao tenis, a sada ne stižem od posla. Sport mi je prijao kad sam prestao da pijem, to je bilo otkrovenje za mene. Moram ponovo da se aktiviram.

Broj 198
Poznati za "Bilje i Zdravlje":

Vasil Hadžimanov, muzičar

Marija Kilibarda, TV voditeljka


Lečenje biljem

Mečja šapa za reumu

Cvekla leči anemiju


Čudotvorni izvor kod Pirota
Nema rane koju ne zaceli


Aktuelno
Koliko je botoks opasan?


Prehlade
Kašalj brani pluća


Dijabetes dece
Noćno mokrenje znak


Novine u urologiji
Prostata može i da ispari?!


Pravilno čuvanje lekova
U ormanu, pod ključem

Anketa
Kada ste poslednji put učinili dobro delo?

Sezona slava
Dijeta dva sata


Hipohondrija
Doktore, daj dijagnozu

Protiv alkoholizma
Ruski narodni recepti


Kiseli kupus
Čak i strast priziva


Deca od 1. do 3.
Upijaju svim čulima


Agrobiznis
Od nane život bez mane


AIDS
Testirajte se danas!


Nega ruku
Nežan dodir iz parafina

Uklanjanje bradavica
Vreme je za ulepšavanje


Joga za opuštanje
Zbogom stresu i lošim mislima

Vranjska banja
Gosti kao kraljevi


Seks
U krevet bez stida


Vredni pokloni:

Vikend u Vranjskoj Banji
Aparat za merenje pritiska
Aparat za merenje šećera u krvi
Preparati za jačanje imuniteta