Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 198
aktuelno izdanje
Kako preživeti slave
Piše: Ž. Radulović

Dolazi vreme slava i bogatih trpeza punih lepih, ali i teških jela. Domaćini se tradicionalno trude da ponude bogatstvo za oči i stomak i ako sve ne pojedete, rizikujete da ih uvredite, a teško je i odoleti. Koji kilogram viška nije najgore što može da se desi. Čak i zdravima može da pozli, a oni sa hroničnim zdravstvenim problemima neretko posle obilne trpeze i dosta alkohola završe u Urgentnom centru.
- Prosečni slavski meni ima od 4.000 do 7.000 kcal – kaže za „Bilje i zdravlje“ nutricionista Branka Mirković .- Da bi dobili jedan kilogram viška potrebno je da pojedete 3.500 kalorija više od metaboličke potrošnje. Da bi izgubili taj isti kilogram potrebno je deset puta po jedan sat kardio ili aerobnih vežbi pod uslovom da unosite samo neophodne kalorije za to vreme.- Možete imati ozbiljne zdravstvene probleme i posledice ako za kratko vreme unesete veliki broj kalorija čak i ako nemate hronične ili akutne zdravstvene probleme. Šećer i pritisak će vam sigurno skočiti. Mnogima proradi žuč koja ih ranije nije mučila. Mučnine, problemi sa želucem i crevima su česte posledice preteranog unosa kalorične hrane.
Zato, pre podne jedite voće i pre nego što krenete na slavski ručak pojedite činiju salate – kaže Branka Mirković. Nikad ne krećite gladni. Ručkovi obično duže traju tako da ćete sigurno osetiti sitost u toku obroka. Ako ste pozvani na večeru koja se služi za stolom jedite voće pre podne i obavezno pojedite neki lagan obrok za ručak.Ako ste posluženi za „švedskim stolom“ da bi obuzdali sopstveni apetit, prvo jedite sveže ili kisele salate, najbolje kiseli kupus, a izbegavajte salate sa majonezom i pavlakom.
Ako idete na više slava istog dana ,jedite malo, umereno. Najjasnije rečeno, probajte po par zalogaja. Jedite toliko da osetite ukus. Sve posle par zalogaja izgleda isto i potpuno se gubi ukus. Umetnost jedenja je u probanju hrane.

AKO STE SE, IPAK, PREJELI
Popijte čaj za varenje, kamilicu, nanu, čaj sa kimom. Sutradan jedite blagu supu od povrća, salate, posebno salate od kupusa slatkog ili kiselog. Staro dobro pravilo je kisela čorba koja leči mamurluk i prejedanje. Zakiselite limunom čorbu, popijte malo rasola ili jedite čorbu od kiselog kupusa. Popijte limunadu, jer limun dodaje dobru kiselinu koja pomaže varenju. Par dana jedite umereno laganu hranu. Ako imate problem sa varenjem u jogurt dodajte mekinje da se pojedena hrana što pre svari i očisti organizam. Ako ipak osećate da imate nekih ozbiljnijih zdravstvenih tegoba obavezno se javite lekaru – savetuje Branka Mirković.


10 zlatnih pravila

1. nikad ne obaveštavajte domaćine da ste na dijeti ili da ste već jeli na prethodnoj slavi, uvredićete ih i stalno će vas nutkati hranom
2. poslužite se po malo i uživajte u prijatnom razgovoru sa gostima
3. više pričajte i družite se nego što jedete
4. umereno pohvalite umešnost domaćice (ako mnogo hvalite u opasnosti ste da vam se doda još hrane), recite da sve želite da probate i zato ne želite mnogo da jedete
5. ako se klasično za stolom služi ručak ili večera, pravilo je od svega po malo
6. ako su se domaćini odlučili za “švedski sto”, dobro pogledajte šta je sve pripremljeno i proberite
7. pridržavajte se pravila jednog tanjira: sve što želite sipajte u jedan (po mogućstvu manji tanjir) i ne dosipajte, ne dodajte...
8. uvek uračunajte i poslastice, slavski kolači su kalorijske bombe
9. ako idete na više slava u toku istog dana ili u dva dana, odlučite čime ćete gde da se poslužite
10.diskretno obavestite domaćine ako imate nekih zdravstvenih ili drugih problema

Broj 198
Poznati za "Bilje i Zdravlje":

Vasil Hadžimanov, muzičar

Marija Kilibarda, TV voditeljka


Lečenje biljem

Mečja šapa za reumu

Cvekla leči anemiju


Čudotvorni izvor kod Pirota
Nema rane koju ne zaceli


Aktuelno
Koliko je botoks opasan?


Prehlade
Kašalj brani pluća


Dijabetes dece
Noćno mokrenje znak


Novine u urologiji
Prostata može i da ispari?!


Pravilno čuvanje lekova
U ormanu, pod ključem

Anketa
Kada ste poslednji put učinili dobro delo?

Sezona slava
Dijeta dva sata


Hipohondrija
Doktore, daj dijagnozu

Protiv alkoholizma
Ruski narodni recepti


Kiseli kupus
Čak i strast priziva


Deca od 1. do 3.
Upijaju svim čulima


Agrobiznis
Od nane život bez mane


AIDS
Testirajte se danas!


Nega ruku
Nežan dodir iz parafina

Uklanjanje bradavica
Vreme je za ulepšavanje


Joga za opuštanje
Zbogom stresu i lošim mislima

Vranjska banja
Gosti kao kraljevi


Seks
U krevet bez stida


Vredni pokloni:

Vikend u Vranjskoj Banji
Aparat za merenje pritiska
Aparat za merenje šećera u krvi
Preparati za jačanje imuniteta