Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 198
aktuelno izdanje
Jelena Vučković gaji nanu, ruzmarin i bosiljak
Jelena Vučković

Piše: Daliborka Miljković

Umesto tradicionalne i rasprostranjene upotrebe nane za čajeve koji leče razne boljke, mlada Nišlijka Jelena Vučković (29) približila je ovu dragocenu biljku kulinarima. Na 50 hektara u okolini Leskovca, pored trešanja, malina, ribizli, pitome borovnice i aronije, gaji i nanu, ruzmarin i bosiljak.
Ovo začinsko bilje sveže i lepo upakovano isporučuju kafićima i kafanama na jugu Srbije. Poznati kao vešti kulinari južnjaci su tragali za dobrim začinima, pa ih radije kupuju od zemljakinje, nego iz Vojvodine, odakle su ranije morali da ih nabavljaju.
Sveže diplomirani ekonomista Jelena Vučković je bez kompleksa prihvatila da joj prvo zaposlenje bude na njivi. Registrovala je poljoprivredno gazdinstvo i uz pomoć porodice pokrenula tada jedinstveni biznis. Sada njen bosiljak može da se nađe i u sendvičima koje prodaju malo bolje pekare u Nišu, a za vreme niških Filmskih susreta je, kaže, padala sa nogu od posla. Nije mogla da ubere nane koliko je traženo. Strancima je bilo nezamislivo da im neko servira limunadu bez grančica nane, a koktel „mohito“ je bio hit.
- I dete zna koliko je ova biljka korisna kao čaj. A, tek su dragocena njena svojstva kada se koristi sveža, naravno kao začin ili za ukrašavanje jela, jer ni sa njom treba preterivati - poručuje Jelena kojoj ne nedostaje znanje iz ekonomije, a o biljkama stalno saznaje nešto novo. Naše čitaoce podseća da je najbolji prirodni konzervans bosiljak. Italijani ceo struk umoče u paradajz sos pri kraju kuvanja. Poboljša mu ukus i garantuje da jelo neće brzo da se pokvari.
Jelena trenutno priprema nekoliko sertifikata i pored HASAP uvešće i GAP, evropski sertifikat koji se odnosi na sveže proizvode. Nežne stabljike nane, ruzmarina ili bosiljka upakovane pod posebnim uslovima u frižideru ostaju sveže pet do sedam dana. Velika potražnja je i za rukolom, u čijem uzgajanju niko nema iskustva, ali Jelena planira odgajanje i ove biljke.
- Gajim ih bez ikakvih hemijskih preparata, ali moram da priznam da za sada nemam zvaničan dokument da su organskog porekla. Moju ideju propoznao je i USAID koji mi je dao sredstva za plastenike i sisteme za navodnjavanje tako da ću od naredne godine imati sveže bilje u bilo koje godišnje doba - kaže Jelena koja je uspela da svoje proizvode pokaže i na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu u okviru agro start ap klastera.



Koktel mohito

Sastojci:
1 kašičica šećera
½ limuna ili limete
2 grančice sveže nane
1 dl kisele vode
5 dl soka od ananasa(može i od jabuke)

Priprema:
Izgnječiti limun, nanu i šećera u visokoj posudi, napuniti je ledom, pa dodati kiselu vodu i sok od anasa ili jabuke. Promešati i ukrasiti grančicom nane.


Pesto sos

Sastojci:
2 šolje svežeg bosiljka
1/2 šolje ribanog parmezana
1/2 šolje maslinovog ulja
1/3 šolje pinjola (semenki šišarke) ili badema (seme suncokreta) 2-3 češnja belog luka
sveži mleveni biber, šećer i so po ukusu

Priprema:
Sameljite sve sastojke postepeno dodajući lišće bosiljka i oko pola šolje maslinovog ulja. Kad je sve usitnjeno, dodati ribani parmezan , biber, šećer i so po ukusu. Sve još jednom dobro promešati, sipati u teglicu i dobro zatvoriti. Ovako spremljen sos može da se čuva u frižideru do nedelju dana. Za zimsku varijantu možete da zamrznete sveže listove bosiljka, koji kasnije po potrebi mogu da se iskoriste - za kuvanje, salatu ili pesto.
NAPOMENA: Stabljike bosiljka možete osušiti i u nekoj prilici iskoristiti kao "žicu" za ražnjiće, daće im divnu aromu

Broj 198
Poznati za "Bilje i Zdravlje":

Vasil Hadžimanov, muzičar

Marija Kilibarda, TV voditeljka


Lečenje biljem

Mečja šapa za reumu

Cvekla leči anemiju


Čudotvorni izvor kod Pirota
Nema rane koju ne zaceli


Aktuelno
Koliko je botoks opasan?


Prehlade
Kašalj brani pluća


Dijabetes dece
Noćno mokrenje znak


Novine u urologiji
Prostata može i da ispari?!


Pravilno čuvanje lekova
U ormanu, pod ključem

Anketa
Kada ste poslednji put učinili dobro delo?

Sezona slava
Dijeta dva sata


Hipohondrija
Doktore, daj dijagnozu

Protiv alkoholizma
Ruski narodni recepti


Kiseli kupus
Čak i strast priziva


Deca od 1. do 3.
Upijaju svim čulima


Agrobiznis
Od nane život bez mane


AIDS
Testirajte se danas!


Nega ruku
Nežan dodir iz parafina

Uklanjanje bradavica
Vreme je za ulepšavanje


Joga za opuštanje
Zbogom stresu i lošim mislima

Vranjska banja
Gosti kao kraljevi


Seks
U krevet bez stida


Vredni pokloni:

Vikend u Vranjskoj Banji
Aparat za merenje pritiska
Aparat za merenje šećera u krvi
Preparati za jačanje imuniteta