Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 199
aktuelno izdanje
Slušam svoje srce
Poznati o zdravlju
Vesna Stanojević

Gluma je kad ništa ne glumiš, kad gledaocima daješ sebe onakvog kakav stvarno jesi – go i bez maske. Tako je o glumi govorio legendarni bosanskohercegovački glumac Zaim Muzaferija i upravo takav utisak se stiče kada nedeljom uveče u seriji "Cvat lipe na Balkanu" gledamo Vesnu Stanojević u ulozi Branke Blanki Korać. Toliko su uverljivi njena toplina, ljubav, pažnja, tolerancija, briga...pogled.
- Postoji između mene i Blanki neka sličnost koju ima svaki glumac kada u sebi traže materijal za novi lik – otkriva za "Bilje i zdravlje" glumica Vesna Stanojević. - Kada dobijem novu ulogu, najpre kopam po sebi da dođem do neophodnih karakternih osobina, onda ih ili uvećavam ili smanjujem, u zavisnosti šta je potrebno za gradnju tog lika. U slučaju Blanki, mislim da je presudna njena neverovatna posvećenost ljudima i izborima, što sam otkrila čitajući prvu knjigu ove trilogije. Ona je uspevala da bude odana članovima porodice, da im pruži koliko im je potrebno, ali i da nezavisno od toga gradi svoj put sa budućim mužem Markom, ne obazirući se na protivljenje familije i celog grada. Ona je, uprkos svemu, pratila svoje srce. Tu je ta glavna sličnost među nama, tu osobinu razumem i poštujem. Glavni razlog što danas živim i radim u Engleskoj je što sam slušala srce. Što se tiče nekih drugih Blankinih osobina, mislim da nisam baš toliko tolerantna i strpljiva.

ODLAZAK
Rođena u Topoli, Vesna je osnovnu i srednju školu završila u Beogradu, diplomirala na FDU u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Zablistala je kao Silija u filmu "Poslednji krug u Monci", Maca u "Tamna je noć", Ruža u "Tri karte za Holivud", Nataša u "Šta radiš večeras"...Na TV-u smo je gledali kao Mikicu u seriji "Dome satki Dome", Anku u "Gospođi ministarki", Sofiju Marković u drami "Brod plovi za Šangaj"... Bila je zvezda u usponu i onda je, iznenada, nestala!
- U avgustu 1994. godine otišli smo sa predstavom "Ostrvo" Ister teatra na festival u Edinburg. Grad me je na prvi pogled očarao, prijao mi je njegov mir. Odlučila sam da malo istažujem taj drugi prostor koji mi je igrom slučaja ušao u život. Otišla sam u London da posetim prijatelje i stalno sam odlagala povratak kući. Tako je sve počelo.
Prvih godina u Londonu nije se interesovala za glumu. Uživala je radeći u grčkom kafiću i u školi učila engleski, rame uz rame sa drugim strancima - Argentincima, Koreancima, Kinezima, Japancima...
- Bila sam okružena ljudima iz raznih delova sveta koji potpuno različito razmišljaju o životu. Shvatila sam da nije sve tako crno i belo, i da se svaka tema, pojava ili događaj mogu posmatrati iz mnogo različitih uglova. Nije mi nedostajala gluma, jer sam imala svoju malu pozornicu u kafiću gde sam radila. Tu sam se takmičila u pravljenju kapućina, i svi su znali da to odlično radim. Tih prvih godina osećala sam se kao strani student u Londonu.
Onda je upisala postdiplomske studije. Četiri godine, po osam sati dnevno, bila je posvećena glumačkoj tehnici Etijena Dekrua. Ova nadogradnja joj je, kaže, bilo potrebna jer je, uprkos znanju jezika i bogatom iskustvu, u Londonu i dalje bila samo stranac koji želi da se bavi poslom koji joj nije ni malo stran. Nakon studija našla je glumačkog agenta, a 2006. godine počela da predaje glumu na fakultetu "Central School of Speech and Drama" u Londonu.
- Od festivala u Edinburgu do univerzitetskog profesora prešla sam trnovit put, ali sada se sve nekako uklopilo. Sada živim neki treći život u kome su se prvi, koji sam imala u našoj zemlji pre odlaska u Englesku i drugi koji sam ovde započela, konačno spojili u jedan. Više me ne preplavljuju emocije kada u Londonu sednem u avion za Beograd, ili kada putujem u suprotnom pravcu. Sada to doživljavam kao da imam dve kuće. Ne vuče me nostalgija, kao nekada. Najteže mi je bilo kada je situacija u zemlji bila teška. Tada me je obuzimala nostalgija, ali ne na relaciji Engleska – Srbija, London – Beograd, već za zemljom koja je nestajala, u kojoj sam rođena i iz koje sam otišla - za Jugoslavijom.
Na pitanje da li razmišlja da se vrati u Srbiju, priznaje da o tome još ne mora da misli. Trenutno su obe zemlje aktuelne, a videće šta će budućnost da joj donese.

LONDON
Sa prijateljem Vojom otvorila je kafić u Beogradskoj ulici u Londonu, gde rado navraćaju mnoge Vesnine kolege kada su u prestonici Engleske.
- Hteli smo da napravimo mesto gde će se skupljati umetnici, gde će uvek moći da čuju dobru muziku, vide dobru fotografiju ili sliku na zidu, sretnu neke fine ljude, pročitaju dobru knjigu i pojedu zdravu hranu. Nema alkohola, ali ima dosta voćnih sokova i panini sendviča koji se prave od specijalnih hlebova, sa svežim provrćem, sirevima... Kada ne žurim, napravim sebi kapućino, a priznajem da redovno merkam kako su ga drugi napravili, da li je pena dovoljno visoka, da li su svi drugi kriterijumi zadovoljeni.
I privatno Vesna Stanojević vodi zdrav život, ali ističe da nije opsednuta izgledom, više se šminka kada je u Beogradu nego kada je u Londonu, i ne proverava svaki sastojak u namirnicama koje kupuje. Ne jede puno testa, mlečnih proizvoda i mesa, voli voće i povrće, pije dosta tečnosti.
- Ne radim to iz nekih "fensi" razloga već se jednostavno tako bolje osećam. Desilo mi se par puta da nisam vodila računa o ishrani i ne bih ponovo da prolazim kroz to. Nedavno sam uvela režim pet obroka dnevno, jedem na svaka 3-4 sata. Hleb sam izbacila iz ishrane, trudim se da što manje pržim hranu, uglavnom kuvam povrće na pari, ali pazim da se ne prekuva, i pečem meso ili ribu u rerni.

KUHINJA
Ni posle 17 godina života "na Ostrvu" nije se navikla na britansku kuhinju i smatra da je vrlo nemaštovita. Ali je u Engleskoj probala kako kuvaju Francuzi, Italijani, Kinezi, Japanci, Koreanci, Južnoamerikanci...
- Zaključila sam da je naša hrana jako ukusna, ali ti naši tradicionalni recepti nisu baš najzdraviji. Prilagodila sam ih svojim potrebama i iz drugih kulinarskih kultura prisvojila po nešto. U familiji imam reputaciju da kuvam jako dobar pasulj, a trudim se da ne bude mnogo mastan ili preterano začinjen. I dobro pravim pitu od spanaća i praziluka sa četiri različite vrste sira! Povrće spremam po uzoru na kinesku ili japansku kuhinju, tako da ostane čvrsto i puno vitamina. Znam da nije baš zdravo ali mnogo volim da jedem paste i razne italijanske soseve. Slatkiše ne volim preterano ali teže im odolim kada sam umorna. Naročito svežim sitnim kolačima. Volela bih da se više izveštim u kulinarstvu. Kada sam spremala slavu u Londonu mama mi je poslala sve recepte kako i šta da pripremim i sve je bilo uspešno.

REKREACIJA
Kad ima vremena Vesna ide na jogu. Prijaju joj vežbe istezanja, pravilnog disanja i regulisanja protoka enegrije. Voli i da pliva, trči i vozi bicikl. Uglavnom ustaje oko 7 ujutru i obavezno malo meditira. Nekada joj je dan započinjao izvođenjem Kolje u šetnju. Nažalost, pas koji je bio njen najbolji prijatelj 15 godina, preminuo u junu, baš dok je snimala seriju "Cvat lipe na Balkanu".
- Želja mi je da se kod nas ponovo uspostavi atmosfera za koju sam sigurna da pripada ovom tlu, i koju sam osetila tokom snimanja ove serije. Obradovala me je ta razmena pozitivne energije, vera ljudi jednih u druge i želja da se u svakome pronađe ono najbolje.

ZA VOLANOM
Već 15 godina vozi kola u Engleskoj i kaže da je dosta dobar vozač. U početku joj je bilo teško da se prilagodi upravljanju automobilom levom stranom, ali sada joj je to potpuno normalno. Ipak, nije zaboravila ni ovdašnja pravila.
- Samo prvih dana kada dođem u Beograd mama sedne sa mnom u kola i kažem joj da gleda raskrsnice i okretnice da slučajno ne krenem u suprotnom pravcu. Ali, pratim vozila ispred mene, i već za dan-dva se prilagodim.

O IZGLEDU
- Ne opterećujem se izgledom, ali kada kupujem kozmetiku, sapune, losione za telo, pastu za zube, šampon i slično vodim računa da bude što više prirodna, a ne puna hemije – kaže Vesna Stanojević. - Mislim da je jako bitno da čovek razvije svest o tome da li živi dobro ili ne. Ne može neko ko živi loše da ode u teretanu jedan sat i sve što je loše tamo da eliminiše. Treba uspostaviti dobar balans u životu između obaveza, rekreacije, druženja.

IZBOR
* Omiljena boja – trula višnja i zelena
* Cvet – orhideja
* Doba dana – tišina i mir koji mogu da se osete samo u rano jutro i posle ponoći
* Knjiga – "Stopalo kineske žene" Jelene Marković Lukić
* Pesma – sve od Pritendersa
* Film – Fazbinderov "Brak Marije Braun"
* Glumica – Bet Dejvis
* Glumac – Džon Gilgud, Kristofer Voken

VESNIN RECEPT

Riba sa povrćem

Ribu posoliti preliti sa malo maslinovog ulja i limunovog soka. Peći u rerni ili na grilu.
Povrće po izboru kuvati na pari, ali paziti da se ne raspadne.
Sos: za 500 g povrća potrebno:
* kašika maslinovog ulja,
* pola kašike soja sosa,
* pola kašičice meda,
* trećina kašičice senfa
* sok od pola limuna
Sastojke dobro izmešati, ostaviti par minuta da se sjedine,i u dobijeni sos staviti još vruće i isceđeno povrće.
Uz pečenu ribu i ovako spremnljeno povrče može da se jede i kuvani pirinač ili pekarski krompir.

Bratislava Laćarak

Broj 199
Poznati za "Bilje i zdravlje":

Vesna Stanojević, glumica
Radim kako srce kaže

Miroslav Ilić, pevač
Gurmana čuvaju geni

Tajna dugog života
7 dana gladovanja mesečno

Mumio
Divovska snaga crne smole

Lečenje biljem
Matičnjak krepi i razgaljuje

Celer
Budi usnulu strast

Magnetoterapija
Uvek proverite jačinu magneta!

Vreme i zdravlje
Magla smeta plućima

Istine i zablude
Da li rakija leči?

-Život na dijalizi
-žedni vode, željni hrane

Apoteka
Uz antibiotik, obavezan probiotik

Anketa
Čije mišljenje najviše cenite?

Nega zuba
Posle jela četkicu u ruke

Posni specijaliteti
Od čorbe do torte

Laktozna intolerancija
Mleko samo ako prija

Ishrana
Dijeta bez mleka

Razvoj dece
Od 3. do 7. godine

Šta sve mogu i šta znam

Uloga oca
Radost i obaveza

Genitalne upale
Rizičan seks vodi u sterilitet

Gljivične infekcije
ne u tuđe cipele

Alergija na hladnoću
Minus opasan po život

Vežbe
Da leđa ne bole

Banja Kanjiža
Lek iz panonskih nedara


Moć ljubavi
Volite i bićete zdraviji

Afrodizijaciji
Sa čokoladom do neba

Erektilna disfunkcija
Psiha koči i podstiče

Test
Koliko ste darežljivi

Ljudski organizam u brojkama
Čudesni zbir života

Specijalni poklon
Doček Nove godine u Banji Kanjiži