Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 199
aktuelno izdanje
Da li rakija leči
U srpskoj tradiciji je duboko ukorenjeno verovanje da "rakija leči"
Vino dobro utiče na organizam

U srpskoj tradiciji je duboko ukorenjeno verovanje da "rakija leči" i da po neka čašica ovog žestokog pića blagotvorno utiče na zdravlje. Zbog toga mnogi, uz uobičajeno "nazdravlje", svakog jutra iskape po čašicu rakije. Koliko je to lekovito, a koliko štetno, pitali smo dr Predraga Mitrovića, kardiologa Urgentnog centra u Beogradu:
- Neka ispitivanja su pokazala da oni koji umereno piju alkohol, u poređenju sa apstinentima ili onima koji preteruju, smanjuju rizik da smrtno stradaju od bolesti srca, šloga ili kancera. U prilog tome podatak da ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, odnosno infarkta srca, srčane slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga. Pri tome bi trebalo da se zna da se pod umerenim pijenjem podrazumevaju jedno do dva alkoholna pića koja sadrže 10 g alkohola - krigla piva (3,5 dl), čaša vina (1,5 dl) ili čašica žestokog pića (0,3 dl).

KORISNO
Dokazano je da umerenost u alkoholu povećava koncentraciju dobrog, snižava nivo lošeg holesterola, ali na vrednosti triglicerida ne utiče. Osim toga "gasi" upale unutrašnjeg zida krvnog suda u kome se nalazi masna naslaga koja može da prouzrokuje pucanje i srčani udar. Jedna čašica može da deluje i na trombocite tako što će da uspori stvaranje tromba ili da ubrza njihovo razlaganje, ako postoje. Na taj način mogu da se osujete neka kardiovaskularna oboljenja. Umereno ispijanje alkohola može da utiče i na širenje krvnih sudova, čime se postiže bolja cirkulacija.
Zbog polnih razlika u građi tela, kao i brzini resorpcije i metabolizma alkohola, optimalna umerena količina pića nije ista za žene i muškarce. S obzirom na to preporuka su dva pića dnevno za muškarce i ne više od jednog za žene. Naravno, ovo se ne odnosi na trudnice.

ŠTETNO
Negativan uticaj alkohola na zdravlje zavisi pre svega od količine, vrste pića, načina i učestalosti ispijanja. Veće doze direktno deluju na neurone, što može da prouzrokuje snižavanje krvnog pritiska, kao i oštećenje srčanog mišića. A, brzo ispijanje žestokih pića smanjuje kontraktilnost srčanog mišića, kao i grčenje perifernih krvnih sudova u nogama, plućima, bubrezima i mozgu, pa i krvnim sudovima srca. U slučaju dugogodišnjeg (deset i više godina) svakodnevnog ispijanja alkohola u većim količinama (80 g ili osam čašica žestokog pića) slabi srčani mišić što prati njegovo zadebljanje i uvećanje čime se manifestuje alkoholna miokardiopatija. Pritom bi trebalo da se ima na umu da je srčani mišić žena osetljiviji tako da su posledice pogubnije. Redovno pijenje, osim toga, utiče da krvni pritisak postane viši i da se javi arterijska hipertenzija. Često dolazi i do poremećaja koncentracije elektrolita u organizmu, kalijuma, natrijuma i kalcijuma, što uzrokuje aritmiju i hronične srčane slabosti, kao i spazam perifernih krvnih sudova – kaže dr Mitrović.

KAD OZEBU SRCE I TELO
Priča o rakiji što greje ozeblo srce i telo je priča o širenju krvnih sudova koju izaziva samo umerena količina alkoholnih pića. Na taj način se pospešuje cirkulacija, pre svega periferna, i osećamo da nam je toplije. Ali, pređe li se granica, sve kreće nizbrdo. Dolazi vrlo brzo do grčenja krvnih sudova i ozeblo srce strada, a telo je još hladnije – naglašava dr Predrag Mitrović.

VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI
Bez obzira na pojedinačne pozitivne efekte umerenog uživanja u čašici, nijedan zdravstveni radnik ne bi trebalo da preporučuje ispijanje alkohola jer su veći negativni od pozitivnih efekata. Pritom pre svega ne sme da se zaboravi štetan uticaj alkohola na jetru i želudac. Oni koji ne mogu da se kontrolišu i skloni su da "zaborave" da broje kada je o alkoholu reč bolje je da piju samo vodu i sokove - preporčuje dr Mitrović.

OD ČAŠICE DO ALKOHOLIZMA
Ako neko svakodnevno ispija po čašicu žestokog pića pre jela ima veliki šansu da stvori naviku. Ukoliko se doze vremenom povećavaju negativni efekti su sve veći. Zbog toga je neophodna samokontrola, što u večini slučajeva nije moguće.

CRVENO VINO I TRAVARICE
Mnogobrojna istraživanja su potvrdila da crveno vino, u odnosu na žestoka pića, blagotvornije utiče na zdravlje. Crveno vino sadrži brojne antioksidanse među kojima i rezveratrol koji čuvaju srce, nervni sistem i štiti od oksidativnog stresa. Naravno, to podrazumeva da se vino pije u umerenim količinama.
Kombinacije alkoholnih pića, najčešće rakije, sa lekovitim biljem mogu da budu korisne samo ako trave sačuvaju lekovite osobine. Često se, međutim, dešava da ih alkohol neutrališe.

Ž. Radulović

Broj 199
Poznati za "Bilje i zdravlje":

Vesna Stanojević, glumica
Radim kako srce kaže

Miroslav Ilić, pevač
Gurmana čuvaju geni

Tajna dugog života
7 dana gladovanja mesečno

Mumio
Divovska snaga crne smole

Lečenje biljem
Matičnjak krepi i razgaljuje

Celer
Budi usnulu strast

Magnetoterapija
Uvek proverite jačinu magneta!

Vreme i zdravlje
Magla smeta plućima

Istine i zablude
Da li rakija leči?

-Život na dijalizi
-žedni vode, željni hrane

Apoteka
Uz antibiotik, obavezan probiotik

Anketa
Čije mišljenje najviše cenite?

Nega zuba
Posle jela četkicu u ruke

Posni specijaliteti
Od čorbe do torte

Laktozna intolerancija
Mleko samo ako prija

Ishrana
Dijeta bez mleka

Razvoj dece
Od 3. do 7. godine

Šta sve mogu i šta znam

Uloga oca
Radost i obaveza

Genitalne upale
Rizičan seks vodi u sterilitet

Gljivične infekcije
ne u tuđe cipele

Alergija na hladnoću
Minus opasan po život

Vežbe
Da leđa ne bole

Banja Kanjiža
Lek iz panonskih nedara


Moć ljubavi
Volite i bićete zdraviji

Afrodizijaciji
Sa čokoladom do neba

Erektilna disfunkcija
Psiha koči i podstiče

Test
Koliko ste darežljivi

Ljudski organizam u brojkama
Čudesni zbir života

Specijalni poklon
Doček Nove godine u Banji Kanjiži