Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 201
aktuelno izdanje
Praznici - lepota okupljanja
Porodična okupljanja za praznike

Kao i svake godine, krajem decembra zavlada posebna praznična atmosfera, na ulicama zatrepere novi svetleći ukrasi i girlande, izlozi se ispune šljokicama, svečanim haljinama i odelima. I dok ulični prodavci nude vruće kestenje, svi nekuda žure, biraju se pokloni, traže povoljni aranžmani za putovanja... Čak i oni koji ne žele da se prepuste magiji predstojećih praznika, priznaju da je atmosfera uoči nastupajuće Nove godine i Božića nabijena emocijama, pozitivnom energijom, osmesima, uzbuđenjem. Hteli mi to ili ne, svode se računi ali se i više troši, a psiholozi kažu da je ovo period kada porodice treba da budu na okupu.
- Praznična atmosfera podiže raspoloženje i mladima i starima, stvara se potpuno drugačiji osećaj kada je kuća ukrašena i jedu se neka drugačija jela. Sve to nas čini srećnijim, zadovoljnijim, to nisu isti dani kao ostali, obični, i tako treba i da ih doživljavamo i obeležavamo – kaže psiholog Ljiljana Filipović, porodični psihoterapeut. - U porodicama u kojima postoje dobri odnosi praznična okupljanja imaju edukativni i terapeutski značaj. Edukativni, jer deca uče kako se gradi porodično zajedništvo i ovaj obrazac će koristiti kada budu imali svoje porodice, a terapeutski pomaže u porodicama koje imaju probleme jer se okupljanjem gradi osećaj pripadnosti i porodičnog zajedništva, obeležava se porodični identitet. Porodična okupljanja jačaju porodično zajedništvo, deca postaju svesna da je porodica sigurna baza, u kojoj se osećaju bezbedno i u kojoj istražuju i rešavaju probleme.

Pokloni
Praznici su dobra prilika da obradujete najmilije poklonima. Njima će se svi obradovati, a najviše najmlađi. Kroz poklone se pokazuje ljubav i podrška, a deci oni predstavljaju dokaz da roditelji razumeju njihove potrebe.
- Važno je da pokloni budu primereni dečjim potrebama, željama i interesovanjima. Da bi se to ispoštovalo roditelji moraju stalno da posmatraju i osluškuju decu, i da im kupe ono što vole, ali i što im zaista treba, da spoje lepo i korisno.

Jelka
Iako iziskuje mnogo vremena, ni u ovim užurbanim vremenima ne bi trebalo da se zapostavi običaj ukrašavanja jelke. U tome treba da učestvuje cela porodica, ali ne tako što će roditelji nametati neka pravila, već bi trebalo da prepuste deci da puste mašti na volju. Roditelji treba samo da ih blago usmeravaju kako bi jelka bila ravnomerno ukrašena, jer bi u protivnom mogla da se sruši na jednu stranu ,što bi bilo opasno. Takođe, mogu da ukažu da je lepše ako se velike kugle stavljaju na donje grane a manje na gornje.
- Deca se jako raduju uvijanju poklona, ukrašavanju prozora, zavesa, slika, lustera, zapravo cele kuće, jer sve treba da izgleda praznično. Mališanima je to izvor ogromnog zadovoljstva i sreće, i strpljivo čekaju da pomažu. I jela koja se prave za praznike su bitna je su to specijaliteti i poslastice koji se inače ne nalaze na trpezi, jer zahtevaju dosta vremena za pripremanje, više truda i posvećenosti. Sve zajedno doprisnosi da se upriliči svečanost za oči i za dušu, za razmenu emocija koja se dešava u okviru porodice u kojoj su odnosi skladni i sve funkcioniše kako treba.

Samci
Praznicima se možda najmanje raduju oni koji nemaju porodicu i nikog svog, ko je blizu, da zajedno podele radosne trenutke. Ovo je još teže samcima koji nemaju dobru socijalnu mrežu, drage prijatelje na koje mogu da računaju u svakom trenutku, pa i za vreme praznika.
- Preporuka je da samci za praznike budu sa prijateljima, ali to zahteva prethodni trud da se izgrade takvi odnosi. Kako živimo ubrzanim tempom, često se dešava da takvi ljudi nemaju prijatelje i nemaju sa kim da podele praznike, pa beže u posao ili odlaze na putovanja sami. Ako je već situacija takva, bolje je da odu na solo putovanje ili da sebi priušte neko drugo zadovoljstvo nego da negiraju i odbacuju praznike. Svakako treba da se potrude da obeleže taj dan, da održavaju porodičnu tradiciju i da naprave praznik u kući bez obzira što će biti sami. Jer čim se napravi praznična atmosfera u kući i ukućani se svečanije osećaju.

Stari
I najstariji članovi familije sa nestrpljenjem očekuju porodična okupljanja i zato ne treba da zaboravite da ih uključite u proslavu. Ako nije moguće da budete zajedno prvog dana praznika, onda obavezno odvojite vreme da sutradan neko vreme provedete zajedno. Na taj način će se makar na kratko ponovo stvoriti onaj njima dobro poznati osećaj porodičnog zajedništva i topline, i to će im puno značiti. A ako decu i roditelje razdvajaju stotine kilometara, mora i planine, postoje danas brojna tehnička dostignuća koja omogućavaju da čestitate praznike, razmenite lepe misli i poželite najmilijima "pahulje na rukavicama, kesten u džepu, pticu na dlanu, pogled niz planinu, zvezde u prozoru, pesmu na usnama, jabuku na jastuku, dobar vetar i dobar početak 2012. godine"!
Srećna Nova godina!

SUMIRANJE REZULTATA
Kada se opraštamo sa starom godinom, svi uglavnom planiramo da se tada oprostimo i sa nekim lošim navikama koje nam smetaju ali nemamo dovoljno snage da im se odupremo. U prvim danima nastupajuće godine uglavnom imamo više vremena za razmišljanje pa pravimo planove šta ćemo sve promeniti i poboljšati kako bi narednih 365 dana bili uspešniji, zadovoljniji, zdraviji. A stručnjaci ne preporučuju da se baš oko nove godine sumiraju rezultati i prave značajne strategije.
- Rezultate i sve ono što smo postigli u životu treba da sumiramo tokom cele godine, a ne da čekamo novu godinu da bismo to radili, jer tada možemo da se nađemo u problemu – ističe Ljiljana Filipović, psiholog-psihoterapeut. - Bolje da se suočavamo sa problemima cele godine jer ćemo tada pravovremeno da ih rešavamo, a ako čekamo novu godinu, u danima kada tgreba da se opsutimo, slavimo i posvetimo bližnjima, sručiće se na nas masa nerešenih problema, i sve pokvariti.

B.Laćarak

Broj 201
Poznati o zdravlju
Svetislav Bule Goncić, glumac
Bisera Veletanlić, pevačica

Hrast

I badnjak i lek

Fitoterapija
Pospešite varenje biljem

Darovi prirode

Beli luk
Lek za sve bolesti

Nar

Pršti od zdravlja
Hrana za sreću
Neka para bude k'o salate

Praznici

Lepota okupljanja
Protiv mamurluka
Čaša vode natašte

Muzikoterapija

Lek u notama

Pravilna ishrana
-Žito-crno
Meso-belo
Povrće-presno

Prva pomoć

Peh za doček

Lekari savetuju
Šta je presudno za
dobro zdravlje

Aerojonizacija

Vazduh kao posle kiše

Reportaža

Pravi trapist,
a iz Banjaluke

Grčka božićna trpeza

Ćurka, uz poslastice

Vreme proslava

Čaša vas odaje

Luksuzne namirnice

Samo zalogajčić

Deda Mraz

Pustite decu da veruju

Alkohol i seks

Šampanjac na putu u raj

Sindrom iritabilnog creva

Cehove stresa plaća stomak

Lepota

Zablistajte u najluđoj noći

Kozmetika iz kuhinje

Gumice za šminku

Visoke potpetice

Šik jesu zdrave nisu

Rekreacija

U zdravom ritmu zdrav duh

Banje/Vrujci

Voda smiruje, blato krepi

Godišnji horoskop za 2012. godinu

Ljubav čeka device i škorpije