Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 201
aktuelno izdanje
Pospešite varenje
Lincura

U danima koji slede retki će da budu oni koji će da se hrane po tablicama nutricionista. Obroci će sigurno da budu "teži" i obilniji nego obično, a to će, možda, da proprati i koja čašica ili cigareta više. Zbog toga su gotovo neminovne stomačne tegobe, a nadutost, gorušicu i mučninu mogu da odagnaju čajevi od kamilice, anisa, nane, kima i majčine dušice.
Podsećamo vas na nekoliko zaboravljenih, a delotvornih, koje je preporučivao i akademik Jovan Tucakov, jedan od naših najboljih poznavalaca lekovitog bilja.


Divlji morač (Meum athamanticum)
Ova lekovita biljka ima visoko stablo, listove slične mirođiji i bele ili ružičaste cvetove skupljene u "štitove". Najčešće njeno stanište su planinski pašnjaci. Lekovite osobine ima cela biljka. Sadrži, između ostalog, etarsko ulje, pektin, manitol i, u korenu, skrob.

Koristi se:
* protiv gasova i nadimanja
* da olakša varenje
* za efikasniji rad želuca i creva

Sprečite nadimanje

- 30 g divljeg morača
- 30 g kima
- 30 g anisa
- 10 g nane
Morač, kim i anis istucajte u avanu, dodajte nanu i tri kašike mešavine, pa prelijte sa pola litra hladne vode. Posle tri sata, u poklopljenom sudu, na tihoj vatri kuvajte pet minuta. Sklonite sa ringle, prohladite i pijte tri-četiri puta dnevno po šoljicu čaja, pola sata pre jela.

Lincura (Gentiana lutea)
Visoka i do metar i po, sa krupnim listovima i prepoznatljivim zlatnožutim cvetovima, lincura raste na nadmorskim visinama od 300 do 2.500 metara. Koren se vadi u jesen i suši na 50-60 stepeni. Sadrži gorke materije, glikozide, pektin.., a fitoterapeuti ističu da je prednost ove bilje što ne sadrži tanine, pa može da se meša sa mnogobrojnim biljkama u raznim kombinacijama.

Koristi se:
* da pospeši lučenje želudačnog soka
* protiv stomačnih tegoba
* da pojača pražnjenje žučne kese i lučenje žuči

Vino
- 30-50 g korena lincure
- litar belog vina
Samleven koren stavite u flašu, dodajte vino i zatvorite. Posle osam do deset dana (za to vreme flašu češće protresite) procedite i pijte po decilitar vina tri puta dnevno, pola sata pre jela.

Srčenjak (Polygonum bistorta)

Lekovite osobine ima rizom ove planinske biljke a, ako se izvadi u jesen i osuši na pravi način, sadrži tanin, skrob, proteine, organske kiseline, vitamine A, B1, B2, B6 i C i minerale (selen, stroncijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, cink). Bogat je i gorkim supstancama.

Koristi se:
* za ubrzavanje varenja
* da podstakne lučenje želudačnog soka
* protiv nadutosti
* da ojača sluzokožu organa za varenje

Ubrzajte varenje
- 50 g korena srčenjaka
- litar vode
Usitnjen koren prelijte litrom mlake vode i poklopite. Posle tri-četiri sata procedite i popijte dve-tri šolje čaja dnevno, pola sata pre jela.

Kičica (Erythraea centaurium)
Reč je o zeljastoj biljci sitnih cvetova koja najčešće uspeva na vlažnim brdskim i planinskim livadama. Lekoviti su stablo, cvetovi i list, a sadrže gorke heterozide i malo alkaloida.

Koristi se:
* da ublaži stomačne tegobe
* protiv gorušice
* da pospeši lučenje želudašnih sokova

Pomozite želucu

- 25 g kičice
- 25 g lincure
- 25 g trave ive
- 25 g blaženog čkalja (Cnicus benedictus)
- litar komovice
Biljnu mešavinu stavite u flašu, prelijte komovicom i zatvorite. Posle 10 dana (flašu češće promućkajte) procedite i tri puta dnevno uzimajte po kašiku, pola sata pre jela.

Iđirot (Acorus calamus)
Ova zeljasta biljka prijatnog mirisa uspeva po močvarama i u blatu pored reka. Lekovite osobine imaju razgranati rizomi. Sadrže etarsko ulje, smolu, tanine, gorku supstancu, skrob i sluz. Stručnjaci ističu da iđirot ne izaziva naviku dugotrajnom svakodnevnom upotrebom, dok je akademik Jovan Tucakov tvrdio da je ova biljka "jedno od najboljih želudačnocrevnih aromatično ljutih biljnih sredstava".

Koristi se:
* za bolje varenje
* da ublaži stomačne grčeve
* protiv gasova
* da smanji kiselosti u želucu

Pospešite varenje

- 20 g iđirota
- 20 g matičnjaka
- 20 g nane
- 20 g kamilice
- 20 g divljeg morača
Kašiku mešavine poparite sa dva decilitra vode i odmah poklopite. Ohlađen čaj procedite i popijte posle jela.


B.Z.

Broj 201
Poznati o zdravlju
Svetislav Bule Goncić, glumac
Bisera Veletanlić, pevačica

Hrast

I badnjak i lek

Fitoterapija
Pospešite varenje biljem

Darovi prirode

Beli luk
Lek za sve bolesti

Nar

Pršti od zdravlja
Hrana za sreću
Neka para bude k'o salate

Praznici

Lepota okupljanja
Protiv mamurluka
Čaša vode natašte

Muzikoterapija

Lek u notama

Pravilna ishrana
-Žito-crno
Meso-belo
Povrće-presno

Prva pomoć

Peh za doček

Lekari savetuju
Šta je presudno za
dobro zdravlje

Aerojonizacija

Vazduh kao posle kiše

Reportaža

Pravi trapist,
a iz Banjaluke

Grčka božićna trpeza

Ćurka, uz poslastice

Vreme proslava

Čaša vas odaje

Luksuzne namirnice

Samo zalogajčić

Deda Mraz

Pustite decu da veruju

Alkohol i seks

Šampanjac na putu u raj

Sindrom iritabilnog creva

Cehove stresa plaća stomak

Lepota

Zablistajte u najluđoj noći

Kozmetika iz kuhinje

Gumice za šminku

Visoke potpetice

Šik jesu zdrave nisu

Rekreacija

U zdravom ritmu zdrav duh

Banje/Vrujci

Voda smiruje, blato krepi

Godišnji horoskop za 2012. godinu

Ljubav čeka device i škorpije