Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 203
aktuelno izdanje
Lečenje steriliteta
Foto Thinkstock

Sterilitet u našoj zemlji pogađa oko 15 odsto parova, a gotovo svaki šesti ili sedmi prolazi kroz dugotrajan proces ispitivanja i otkrivanja uzroka i lečenja neplodnosti. Jedna od inicijalnih metoda koja pomaže lekarima da otkriju gde je prepreka jeste HSG (histerosalpingografija). Reč je o minimalnoinvazivnom snimanju šupljine unutrašnjih genitalnih organa žene, materice i jajovoda, uz pomoć kontrasta.
- Ovom metodom se ispituje kanal grlića materice, oblik i veličina šupljine materice, prohodnost jajovoda, kao i odnos jajovoda i materice sa okolnim organima – objašnjava prof.dr Mladenko Vasiljević, ginekolog-akušer, načelnik Odeljenja steriliteta GAK Narodni front. - Iako se u kliničkoj praksi koristi više od 100 godina, HSG je i danas jedna od značajnijih metoda za utvrđivanje bračne neplodnosti. Godišnje se samo u našoj klinici uradi oko 600 ovih procedura.

Indikacije
Snimanje materice i jajovoda obavezno se radi ženama koje imaju problem sa začećem, a ranije su imale neki operativni zahvat u maloj karlici ili zapaljenje na unutrašnjim genitalnim organima, postoji sumnja na endometriozu ili urođene malformacije materice. Lekari će se osloniti na "moćno oko" HSG-a i ukoliko je nalaz spermograma uredan, žena ima redovne ovulacije, a očekivane trudnoće ipak nema.
- Ova metoda je precizna u oko 70 do 80 odsto slučajeva. Međutim, treba imati vidu da nekada dobijamo i lažno pozitivne i lažno negativne nalaze.

Priprema
Osim anamneze, opšteg i ginekološkog pregleda, pacijentkinje rade i laboratorijske analize, bris grlića materice i vagine na bakterije i bris grlića materice na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu. Uz sve to za prijem u bolnicu su potrebni još i nalazi: kolposkopije i Papanikolau brisa, ultrazvuka, interniste, spermogram i spormokultura partnera i uput za stacionarno lečenje.
- Dan pre zakazane intervencije pacijentkinja može da pojede lagani doručak, za ručak supu i posle toga da popije neko sredstvo za pročišćavanje creva. Do 22 časa može da uzima samo tečnost, a nakon toga do intervencije ne sme ništa više ni da jede ni da pije. Na kliniku se prima na dan intrevencije, a već sutradan odlazi kući.

Snimanje
Intervencija se radi nakon menstruacije, a pre ovulacije, najbolje između 8 i 10 dana od početka ciklusa. Snimanje traje 10-ak minuta, a pacijentkinje dobijaju intravensku kratkotrajnu anesteziju.
- Ako se nakon HSG-a posumnja na neprohodnost jajovoda, ovaj nalaz mora da se proveri laparoskopijom. Ukoliko pak postoji sumnja na patološke promene u šupljini materice, nalaz treba da se proveri histeroskopijom. I jedna i druga metoda omogućavaju nam da istovremeno postavimo dijagnozu i uradimo operativni zahvat.

NOVINA
Osim HSG-a danas se za ispitivanje prohodnosti jajovoda radi i histerosalpingo kontrastna sonografija (Hy-Co-Sy). Ova metoda se izvodi pomoću vaginalnog ultrazvuka. Manje je bolna od HSG-a, radi se bez anestezije, pacijentkinja se ne zrači. Jedini "nedostatak" je što je metoda skuplja od HSG-a.

B.L.

Broj 203
Poznati za "Bilje i Zdravlje"
Maja Noveljić Romčević, glumica
Momir Ilić, rukometaš

Kalendar branja
Počnite od pupoljaka jele

Alternativa
Na Goliji lek za vitiligo

Lečenje biljem
Da dišete punim plućima

Holesterol
Podmazuje i telo i jelo

Suvo oko
Suza kao spas

Hemoroidi
Koja mast donosi spas?
Pozitivan stres

Anketa
Kako rešavate nesporazume?

Klinička ispitivanja lekova
Za probanje - osiguranje

Da li su štetni silikonski implantati?
Lepši bez posledica

Urme
Multivitamin iz pustinje

Endoskopska operacija diskus hernije
Na nogama dan posle

Azbukovački kuvar
Zapisi iz starih svezaka

Topli napici
I mi čaj za zimu imamo

Ishrana i bolesti creva
Zbogom masnom i prženom

Istraživanje
Deca nespretna i debela

Alkoholizam mladih
Porok bez osude

Inkontinencija
Kontrola uz pomoć mrežice

Eksfolijacija
Pilingom do nove kože

Mezoterapija
Tajna blistavog lica

Lišajevi
Sprečite infekciju

Rekreacija/ Skijanje
Ne krećite bez priprema

Banja Koviljača
Samo da kosti manje bole

Sterilitet
Produvavanje jajnika

Godina crnog vodenog Zmaja
Vreme puno iznenađenja

Rok trajanja hrane
Da bacim ili ne?