Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 203
aktuelno izdanje
Lišajevi - sprečite infekciju
Pataloške promene na koži su brojne

Pataloške promene na koži su brojne, ali kada se pojavi izmenjena boja (crvena, braon...), suvoća i perutanje (ljuspanje) i svrab, onda je to gljivična infekcija kože, odnosno lišaj.
- Reč lišaj narod koristi kao izraz za promene na koži koje su podsećale, najbliže, na mahovinu na kori drveta ili kamenu - objašnjava značenje prof.dr sc. med Radoš Zečević, deramtovenerolog na Vojnomedicinskoj akademiji.- Danas, kada neko medicinski neobrazovan kaže da ima lišaj podrazumeva da ima nekakve promene na koži koje ga svrbe, koje dovode do perutanja kože, traju dugo(često mesecima). Bolesnicima sa ovakvim tegobama dermatolog najčešće dijagnostikuje gljivičnu infekciju, hronični lihen simplex (ranije nazivan neurodermatitisom), različite ekcememe (atopijski, kontaktni alergijski i kontaktni iritantni), bolest kože pod imenom lihen planus, psorijazu, pitiryasis lichenoides, pityriasis rubra pilaris, pityriasis rosea, eritemski lupus kože. Stoga, u svakodnevnom radu, lekar ne koristi termin lišaj jer on nije precizan.
Kada imamo sličan problem – promene na koži koje traju, svrbe, koža se peruta, ljuspa, puca neophodno je da se obratimo dermatologu za pomoć, nastavlja profesor Zečević, objašnjavajući da nije dovoljan samo klinički pregled, već i pregled na gljivice, zatim testovi kojima se potvrđuje reakcija kontaktne preosetljivosti, neretko i biopsija kože (hiruško uzimanje manjeg uzorka kože radi histopatološkog pregleda).
Sve ovo je neophodno jer od krajnjeg rezultata (dijagnoze) zavisi koju terapiju će da odredi lekar.
- U najboljem slučaju, ako se dokaže da to jeste lišaj u najužem značenju te reči (dermatomikoza ili tinea), dobija se savet za korišćenje lekova protiv gljivica, najčešće u vidu masti, kremova ili losiona, ali ponekad je potrebno da se uzmu i u vidu pilula. Ovo jeste najbolja varijanta ,jer gljivične infekcije se uspešno leče – naglašava naš sagovornik.
U drugim slučajevima, kada su bolesti hronične, zahtevaju se povremne kontrole i korekcija terapije. Ono što sami možemo da uradimo i bez saveta lekara, a da ne naštetimo sebi, jeste svakodnevno nanošenje na kožu raznih kremova - ulja, losiona za svakodnevnu negu. Ovi preparati vraćaju vlažnost koži i time smanjuju suvoću, perutanje i ono što je često bolesniku najvažnije, umanjuju osećaj svraba. Naravno, o odabiru preparata, najbolje je da se dogovorite sa dermatologom.
Naš sagovornik napominje da nikada nije dobro da se koriste bilo kakvi topijski lekovi (antibiotici, antimikotici i/ili kortikosteroidi) bez prethodno urađene dijagnostike.
- U našoj sredini, česta je pojava da bolesnik dođe na pregled prvi put, a da tegobe ima više meseci unazad, neretko i godinu i da je u međuvremenu koristio rezne kremove, ulja ili losione na preporuku farmaceuta, komšinice ili poveden za nekom od mnogobrojnih reklamnih poruka.
Bolesti kože koje se prikrivaju iza pogrešno upotrebljenog pojma „lišaj“ moraju biti prvo na adekvatan način dijagnostikovane, potom i lečene.
0Hronični lihen simplex (pogrešno neurodermatitis) – ovi bolesnici treba da dobiju topijske kortikosteroide, indiferentna sredstva za negu kože, neretko lekove za smanjenje osećaja svraba, ukoliko postoji mogućnost i fototerapiju (ne solarijum!) i izuzetno i kortikosteroide u vidu injekcija ili pilula.

Ekcemi (atopijski, kontaktni alergijski i kontaktni iritantni) 0lečenje je vrlo slično kao hroničnog lihena.

Lichen planus – pored navedenog, od velike pomoći može biti lek iz grupe retinoida koji se koristi i za lečenje psorijaze.

Psorijaza – neophodan je komplesan pristup, zavisno od vrste psorijaze, dobi, pola bolesnika. Terapija se određuje individualno i podrazumeva dobru saradnju bolesnika sa lekarom. Postoje brojni i vrlo efikasni lekovi za lečenje psorijaze. Psorijaza nije gljivična ili bilo kakva druga infekcija i niko ne može psorijazu da dobije kontaktom!

Eritemski lupus kože – terapiju mora da odredi dermatolog.

Pityriasis rosea – ova bolest kože će (jedina) proći za 6-8 sedmica i ako se ne leči.

DA SE NE KOMPLIKUJE
Ako imate promene na koži koje traju, svrbe, peckaju, što dovodi do perutanja i ljuspanja kože, obavezno se obratite izabranom lekaru, po potrebi i dermatologu. Lečenje mora da se sprovede jer ako zapustimo lišaj rizikujemo u najmanjem slučaju hroničnu infekciju kože (bakterije ulaze kroz kožu koja je oštećena) kada lečenje postaje složenije. Samoinicijativno možemo koristiti jedino indiferentna sredstva za negu kože koja se kupuju u apotekama.

I.Kovačić

Broj 203
Poznati za "Bilje i Zdravlje"
Maja Noveljić Romčević, glumica
Momir Ilić, rukometaš

Kalendar branja
Počnite od pupoljaka jele

Alternativa
Na Goliji lek za vitiligo

Lečenje biljem
Da dišete punim plućima

Holesterol
Podmazuje i telo i jelo

Suvo oko
Suza kao spas

Hemoroidi
Koja mast donosi spas?
Pozitivan stres

Anketa
Kako rešavate nesporazume?

Klinička ispitivanja lekova
Za probanje - osiguranje

Da li su štetni silikonski implantati?
Lepši bez posledica

Urme
Multivitamin iz pustinje

Endoskopska operacija diskus hernije
Na nogama dan posle

Azbukovački kuvar
Zapisi iz starih svezaka

Topli napici
I mi čaj za zimu imamo

Ishrana i bolesti creva
Zbogom masnom i prženom

Istraživanje
Deca nespretna i debela

Alkoholizam mladih
Porok bez osude

Inkontinencija
Kontrola uz pomoć mrežice

Eksfolijacija
Pilingom do nove kože

Mezoterapija
Tajna blistavog lica

Lišajevi
Sprečite infekciju

Rekreacija/ Skijanje
Ne krećite bez priprema

Banja Koviljača
Samo da kosti manje bole

Sterilitet
Produvavanje jajnika

Godina crnog vodenog Zmaja
Vreme puno iznenađenja

Rok trajanja hrane
Da bacim ili ne?