Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 204
aktuelno izdanje
Nevena Ristić: Izviđač na putu do slave
FOTO: Vojislav Danilov

Piše: Jelena Matijević
Da će krenuti stopama najboljih srpskih glumaca, poniklih u glumačkoj školi grada na Lepenici, Nevena Ristić je nagovestila ulogom u seriji "Cvat lipe na Balkanu". Ali, samo što je gledaoce osvojila tumačeći nežnu Veru Indu Korać, mlada Kragujevčanka će ovih dana presvući ruho i u mnogobrojne domove umarširaće strojevim korakom u liku borbene, hrabre, svojeglave kadetkinje u seriji "Vojna akademija".
Osim toga, u beogradskom Narodnom pozorištu sa kolegama koji studiraju Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesorke Gordane Marić, od kraja januara igra u predstavi "Život je san", kaže i da je "u najavi još nekoliko uloga" što potvrđuje da su joj vrata scene širom otvorena.
Za naš list nevena otkriva i kada je napravila prve glumačke korake i koja je tajna veza između Saveza izviđača i glume:
- Od desete godine član sam Saveza izviđača Srbije i običaj je da se, posle orijentacionih takmičenja, za vreme okupljanja oko vatre i večernjih druženja priprema kulturno-zabavni program u kojem je bilo i obilje skečeva. E, tu sam "kolo vodila" i mislim da mi se kao desetogodišnjakinji prvi put pojavila želja za glumom. Glumila sam, potom, povremeno u dramskoj sekciji u osnovnoj, a mnogo ozbiljnije u srednjoj školi. U Drugoj kragujevačkoj gimnaziji pripremali smo dramske komade i nadmetali se na Dramskim susretima srednjih škola Srbije. Na tim takmičenjima dobila sam prve nagrade, dve godine uzastopno, za najbolju epizodnu i glavnu žensku ulogu. Na prijemni za FDU otišla sam posle treće godine i upisala se.

* Kako se desetogodišnja Nevena obrela među izviđačima?
- Tata Dragan je izviđač već 40 godina, a od desete godine i ja sam postala član. Najpre sam odlazila s ocem, ali sam ga se vrlo brzo oslobodila (smeh), pa smo putovali on na jednu, ja na drugu stranu. Brzo sam se osamostalila i okupila društvo sa kojim sam pravila ekspedicije po planinama širom Srbije i Crne Gore. Uvek su mi najzanimljivija bila orijentaciona takmičenja koja su direktno povezana sa snalaženjem u prirodi. Ali je mnogo važnije što su sve izviđačke ekspedicije moje detinjstvo učinile drugačijim od detinjstva mojih vršnjaka. Očeličile su me. Sve raspuste provodila sam s njima i mogu slobodno da kažem da su mi najveće bogatstvo prijatelji širom Srbije i Crne Gore.

* Boravili ste i u krajevima netaknute prirode. Koji su najimpresivniji?
- Često se vraćam Kablaru i Ovčaru, jer imaju nešto posebno. Nekako su "zavučeni", sa bezbroj bisera poput vodopada, izvora i potoka. Okićeni su i neprocenjivo vrednim manastirima u kojima su monasi neiscrpan izvor poučnih i zanimljivih priča. Zato uvek kad imam vremena, sa dragim ljudima napravim po jednu ovčarsko-kablarsku turu.

* A u inostranstvu?
- Nisam putovala, ali ono što želim da vidim nije vezano za zemlje nego za prirodne znamenitosti poput Amazona, Alpa, vodopada Nijagare...

* Da li ste se bavili nekim sportom?
- Do upisa na Akademiju redovno sam plivala i bavila se plesom, hiphopom i brejkdensom, i to paralelno - plivanje ujutru, ples uveče. Bila sam veoma fizički aktivna, a sada paničim što već četiri godine ništa ne treniram. Srećom, nisam sklona gojenju iako sam sve više na "brzoj hrani". Doduše, trudim se kad god mogu da pojedem nešto kuvano u menzi Studentskog grada, ali...

* Imate li uzora među našim glumcima?
- Veoma poštujem naše glumce. Uvek sam osećala posebnu energiju koju nose i mislim da ih izdvaja to što likove mnogo izučavaju iznutra. Zato lako mogu da nađem uzore. Divim se Vesni Trivalić, Miri Banjac, Miri Furlan, Nataši Ninković, Vesni Stanojević... S nekima sam već radila, a stečeno iskustvo biće mi odlična nadgradnja za dalji rad.

* A među stranim?
- Kejt Vinslet, Meril Strip, Odri Tatu, Hali Beri, Kejt Blanšet i Natali Portman. Cenim ih zbog neverovatnih transformacija i spektra likova koje su odigrale.

* Nađete li vremena za ljubav?
- Prvi me to pitate (smeh). Naravno, uvek imam vremena za ljubav i postoji neko mnogo važan u mom životu. Ljubav mi je bitna, ali ne samo kao vrsta bega od obaveza ili kao rasterećenje. Ne, nego se osećam ispunjeno kad znam da se borim za nečiju ljubav i kada se neko bori za moju, kad volim i kad sam voljena. Tada najbolje funkcionišem.

* Kako vidite sebe za 10 godina? Razmišljate li o tome?
- Razmišljam, ali u glavi mi nastane haos. Jer, i sada imam problem s obzirom na to da sebe doživljavam mnogo mlađom nego što jesam. I kad pomislim šta će se dešavati za 10 godina znam samo da želim da više stvaram. Imam mnogo ideja i jedva čekam da se ostvare, želim i da budem deo tuđih ideja i, nekako, osećam da imam snage za sve što dolazi. A gde će to odvesti - videćemo!

* Ima li tu mesta za porodicu i decu?
- Naravno! Porodica i deca mogu da budu samo podstrek i dodatna snaga ovom poslu koji je i lep i surov. Evo i sada u Beogradu, najviše mi nedostaje dom, utočište kom mogu da se vratim, mesto u kome znam gde šta stoji i koliko je staro i vredno. Kao podstanar često osetim samoću i zato znam da bi mi mnogo značilo da za 10 godina imam svoju porodicu i decu.

UKRATKO
* Omiljena knjiga?

- "Godina prođe dan nikad" Žarka Lauševića
* Pesma?
- "Čarobna pesma" Mike Antića
* Predstava?
- "Otac na službenom putu" u Ateljeu 212.
* Domaći film?
- "Neprijatelj" Dejana Zečevića.
* Cvet.
- Margareta
* Čaj
- Od hibiskusa.
* Jelo?
- Sva koja mama Gorica pripremi.
* Slatkiš?
- Ne volim slatkiše.

VERA U BILJE
* Verujete li u moć lekovitog bilja?

- Da, a prve lekcije naučila sam sa izviđačima. S obzirom na to da smo tokom ekspedicija uvek daleko od apoteka, naučili smo da "kupujemo" u prirodi, na licu mesta. Kad god nekom nije bilo dobro, za prvu pomoć, tragali smo za lekovitim biljem. Brali smo nanu, kamilicu, hajdučku travu, bokvicu, gavez...

Broj 204
Poznati za "Bilje i Zdravlje"

Nevena Ristić, glumica

Kristina Kovač, kantautorka

Lečenje biljem
Pupoljci riznice zdravlja

Najčešće bolesti u Srbiji
Srce najviše strada

Holesterol
Dobar produžava život

Melemi iz Bosanja
Smola i zova za najteže rane

Devijacija nosa
Zastoj na krivini

Klempave uši
Na popravni - zimi

Homeopatija
Lečenje respiratornih alergija

Elastografija
Sonda tumor otkriva

Kvalitet meda u Srbiji
Svuda na dobrom glasu

Darovi prirode/ Ananas
Pun slasti topi masti

Hrana/ Obroci za (pre)zaposlene
I brzo i zdravo

Šum na srcu
Zdravlje u vrtlogu

Kako razvod utiče na najmlađe
Deca gladna ljubavi

-Životna priča/ Zvonko Marković, modni kreator
Smršao sam 60 kilograma

Retke bolesti/ Akromegalija
Upomoć, ponovo rastem!

Nega
Tip kože bira sapun

Rekreacija/ Joga
Ubrzajte metabolizam

Velnes centri/ Ribarska Banja
Pod sjajem pet zvezdica

Alternativa/Momir Vučić, ostareli pirotski travar nesebično podučava sledbenike
Stara planina čuva mladost

Dispareunija
Kad bol sprečava uživanje

Prva pomoć promrzlima
Plikovi znak za uzbunu

Retke bolesti/ Akromegalija

Upomoć, ponovo rastem!