Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 101
aktuelno izdanje
Osluškujem organizam
Aktuelno: zdravstveni bilten poznatih - Milica Zarić
Milica Zarić

Piše: Biljana Soldatović

Milica Zarić je, u poslednjih godinu dana, jedna veoma zaposlena glumica. Što joj, iako možda ne može da stigne sve što bi volela, ipak prija. Nedavno je u matičnom, Beogradskom dramskom pozorištu, imala premijeru Plinske svetlosti. Možda se sećate filmskog klasika sa Ingrid Bergman i Šarlom Boajeom. U našoj verziji glavne uloge, gospodina i gospođe Meningem, poverene su Milanu Čučiloviću i našoj sagovornici.
- Ovakvu ulogu u pozorištu nisam ni mogla ni htela da odbijem, to je i izazov i lepota za svakog glumca - kaže Milica koja je mislila da će ove sezone igrati stare predstave i snimati nove epizode serije Ljubav i mržnja koja se emituje na TV Pink.

- Snimanje serije je užasno naporan posao. Od kraja prošle pozorišne sezone nikako nisam imala pauzu, sve vreme snimamo.
A prošlog leta, 25 noći nije spavala snimajući film Zajedno, kamernu priču o bračnom trouglu koju, kao scenarista i režiser, potpisuje Mladen Matičević. Milica se nalazi u trouglu između supruga, koga igra Aleksandar Srećković Kubura i ljubavnika u tumačenju Branimira Popovića.
- Mladen je napisao izvanredan scenario. Ne znam kad će premijera, poznato je da je teško danas snimiti film u Srbiji. Ono što je dobro u toj produkcijskoj priči je da je RTS medijski sponzor i pokrovitelj filma. Tačno je da smo snimali tokom 25 noći, ali to je nešto čemu se čovek posveti, što vas istroši isto koliko vas i napuni, ispuni, oplemeni. Nikad mi nije žao tih neprospavanih noći.

Milica bi, inače, sebe pre opisala kao noćnu pticu, iako kaže da je poslednjih dvadesetak dana, verovatno zbog umora, ranije odlazila na spavanje.
- Glumački posao je takav, dok odigrate predstavu, dok se posle predstave "spustite", treba vremena. Ja sam najbudnija od 8 do 10, pola 11 uveče, to je moje "top vreme". Pozorišni glumci tako funkcionišu. A opet, kad se snima, proradi vam adrenalin, pa sam poprilično budna i prisutna, navikla sam da budem "budna kad je potrebno".
A kad god da joj počinju prve jutarnje obaveze, Milica voli da ustane sat i po ranije, da polako uđe u dan.

- Imam nizak pritisak, tako da mi stvarno treba vremena da se probudim. Ne mogu da se probudim, obučem i izletim iz kuće. Ne funkcionišem tako. Jutro mi je jedini deo dana kada sam sama sa sobom. To je vreme kada se "pribiram". Ujutro prvo popijem čašu vode, to je kažu dobro za metabolizam. Posle toga napravim nes kafu (pola mleko, pola voda, sa šećerom). Priznajem, pušač sam, ali umereni (ne pušim više od 10 cigareta dnevno), to mi je najveći porok što se tiče nezdravih navika.

Tokom studiranja u Novom Sadu (klasa prof. Radeta Markovića) i nakon povratka u rodni grad, Milica se selila između 11 i 13 puta. Trenutno je na Konjarniku, za koji je lokalpatriotski vezana, a planira da uskoro okonča svoje selidbe i konačno reši stambeno pitanje.
Konjarnik je, inače, mesto na kome je provela predivno detinjstvo u igri sa bratom (Ivan Zarić, takođe glumac) i drugarima.

- I danas imam tamo dobre komšije i divnu ekipu iz kraja sa kojom se super slažem. Konjarnik ima zanimljivu strukturu stanovništva, od radnika do visokih intelektualca. Kad sam bila mala, to je bilo novo naselje, između zgrada su bili božanstveni parkovi, tako da smo se mi po ceo dan igrali napolju.Šalim se sa društvom iz centra da sam odrasla na selu. Išli smo napolje kad god smo hteli, i brat i ja, niko nije morao da nas vodi, da pazi na nas. Bilo nas je 30-40 dece u zgradi, što starijih, što mlađih, svi smo išli jedni kod drugih na rođendane, svakodnevno smo se posećivali, viđali. Ali, grad se u međuvremenu mnogo promenio. Meni je bilo nezamislivo da me tata i mama (glumac Dragan Zarić i arhitekta Mirjana) vode u školu. Odveli su me prvog dana i - to je bilo to, dalje sam išla sama, sa društvom. Sada decu odvode i dovode, roditelji se plaše, drugo je vreme, drugi su ljudi.

Doduše i Milicu je mama vodila u baletsku školu "Lujo Davičo" koja se nalazi na Dorćolu, a koju je pohađala godinu i po dana. Kasnije je išla na moderan i džez balet. A stiže li danas da se bavi baletom ili nekim vidom rekreacije?
- Nažalost, poslednjih godinu dana ne idem na vežbe, jednostavno ne stižem, iako osećam da mi telo to traži. A baš sam išla na razna mesta, kod Bise u Dadov, kod dr Filguda... Meni ne odgovara aerobik, više mi odgovaraju istezanje i vežbe snage.

Iako priznaje da nema naviku da šeta po Adi Ciganliji, Košutnjaku ili Topčideru, a i da se, čim spoji nekoliko slobodnih dana, trudi da otputuje iz grada, Milica kaže da zato voli da šeta pored mora, po peščanim plažama na Adi Bojani, koja je za nju - magično mesto.
- Priroda je tu netaknuta, svi koji dolaze su opušteni. Meni Ada Bojana pruža osećaj potpune slobode i divljine. Odmor je aktivan, postoje prilike za bavljenje brojnim sportovima, ali ništa nije fensi i uglađeno. Ne volim tu vrstu "urbanizovanog" letovanja. Na Adi Bojani možete da pojedete ribu koja je tog dana izvađena iz mora. A tu radi i najbolji maser na svetu, moj drug Srđan Kuzman. On i supruga su fizioterapeuti. Inače, obožavam masaže, to je jedna od stvari koje baš volim i koje mi prijaju.

Kad je o hrani reč, Milica priznaje da jede sve, ali umereno.
- Ne jedem mesne prerađevine. Takođe, primetila sam da sve manje jedem meso, ne zato što nešto pazim, nego što mi sve manje prija. Zato volim sve vrste sireva, od mladog sa pijace, do francuskih i onih težih. Trudim se da uvek jedem povrće. Volim salate. Al?!?!, volim i kolače. Obožavam kokice. I svakog dana pojedem supu ili čorbu. Ono što je najgore, to je što jedem posle predstave, jednostavno, ne mogu da jedem pre predstave. Posle predstave sam obično najgladnija.

Za sebe, Milica kaže da je "blagi hipohondar" i da dosta osluškuje svoj organizam.
- Mislim da živimo u doba u kome ljudi ne obraćaju pažnju na to da li im nešto fali ili ne, ne osluškuju svoj organizam, valjda zato što nemaju vremena, tako da se lekaru obično obrate kad je već uveliko prošlo 12.

A kako se bori protiv stresa koji je nerazdvojni pratilac savremenog načina života?
- Borim se razmišljanjem. Kada mogu da predvidim neku stresnu situaciju, pripremim se za nju. Naravno, nemoguće je pripremiti se za sve stresne situacije. Razmišljam o svakom danu. I o životu, pa se trudim da ga ispunim, što više mogu, stvarima koje mi prijaju i koje me oplemenjuju. To su gluma, druženje sa porodicom i prijateljima (trudim se da što više vremena provodim sa njima), putovanja?!?!
Jedna od najzanimljivijih destinacija koje je posetila je - Korzika.
- To je ostrvo sa crvenom zemljom, dosta je divlje, ali i uređeno. Imaju predivno primorje koje je, u neku ruku, netaknuto, kao i jedan od najupečatljivih podvodnih svetova koji mogu da vide čak i oni koji ne znaju da rone. Tu su i divni stari gradovi, prelepe vile. Na Korzici sam probala prerađevine od divlje svinje, na prirodan način napravljene, bez ikakve hemije, kao i med od kestena. To su dva zaštitna znaka ovog ostrva.


Predstava Plinska svetlost, iako davno napisana, bavi se, između ostalog, i danas aktuelnom temom, psihičikim zlostavljanjem žene u braku.
- Termin "plinska svetlost" - objašnjava Milica - se koristi u psihologiji da opiše situaciju u kojoj neko nekog izluđuje ili pokušava da ga napravi ludim.
A šta ili ko izluđuje Milicu Zarić?
- Niko konkretno. Izluđuju me primitivizam, osobe koje ne razmišljaju, lenjost...


Pakovanje za kosu
- To je recept koji mi je dala baka moje najbolje drugarice. Pomešajte kašiku maslinovog ulja, kašiku orahovog ulja (može a ne mora), domaću rakiju, najbolje onu sa travama, u količini čepa od rakije (to otvara krvne sudove), kašičicu meda, 2 žumanca. Ta smesa se nanese na glavu. Trebalo bi je držati preko noći, odnosno prespavati s tim pakovanjem na glavi, ali ja nikad nisam uspela da izdržim toliko.




Miličini musli
U poslednje vreme, priznaje Milica, ne stiže da kuva (ne računam pečenje mesa, kuvanje zamrznutog povrća, ili testenine, kaže), mada smatra da je kuvanje, kada imate vremena, pravo uživanje.
- Ali, zato mogu da dam čitaocima recept za odličan musli. Volim da napravim kombinaciju različitih vrsti muslija koji mogu da se kupe u bio šopu, u to volim da dodam ispasiranu bananu, sve moguće koštunjavo voće, pa onda kokos, semenke od bundeve i suncokreta, sušene brusnice koje kupujem na Kalenić pijaci. Onda dodam jedan voćni jogurt, ali crveni (npr. od šumskog voća) i pustim da odstoji desetak minuta. To je i zdravo i ukusno, prava energetska bomba koja me "drži" do večeri.

Broj 101

Avokado jači od raka

List breze čuva bubrege

Azuki melem za pankreas

Ovas za blistav ten

Samomasaža
Dodir vraća kosu

Metereopatija
Dijagnoza kao vremenska prognoza

Pred 8. mart
Cvetom da ti kažem...

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:

Georgij Nazarov, naturolog
Žitarice su rudnik energije

Dr Dejan Jonev, pedijatar
Vitaminima protiv alergije