Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 101
aktuelno izdanje
Zravlje - Opekotine
Deca na meti
Opekotine

Piše: D. Milutinović

Gotovo da nema onih koji se kao dete, ali i kasnije, nisu opekli na vrelu ringlu šporeta, prosuli po sebi vrelo mleko ili kafu... I zadobili opekotine, to jest koža im se zacrvenela, pojavili su se plikovi, a u težim slučajevima došlo je i do povreda mekog potkožnog tkiva, kostiju, nerava, pa čak i krvnih sudova.
Najopasnije su opekotine vatrom, vrućom peglom, ledom ili vrućom parom i tečnošću, zatim nastale kao posledica strujnog udara, kontakta sa hemijskim supstancama (kiseline, korozivna i kaustična sredstva), radijacijom (od sunca ili infracrvenih zraka).

Opasne su i respiratorne opekotine koje nastaju ako popijete nešto previše toplo ili udahnete vreli vazduh, dim ili toksične pare. U tom slučaju može da dođe čak i do gušenja, gubljenja glasa, a iz nosa procuri taman sekret.
Opekotine prvog stepena se odnose na oštećenja površinskog sloja kože, crvenilo i zapaljenje. To su najblaže opekotine koje zaceljuje za manje od nedelju dana, a oštećena koža otpada dva dana posle povrede.
Kad se, pored površinskih, oštete i donji slojevi kože i pojave se i bolni plikovi koji ostavljaju fleke bele i jarko crvene boje došlo je opekotina drugog stepena. One zahtevaju poseban tretman, a vreme lečenja je individualno.
Opekotine trećeg stepena su vrlo ozbiljne i zahvataju sve slojeve kože, tkiva, mišiće, kosti, kao i nerve i krvne sudove. Opekotine su žuto-narandžaste boje, nema plikova, a u početnoj fazi pacijent često ne oseća bol jer su nervi oštećeni. Najčešće se saniraju hirurškim zahvatima.
Kod opekotina prvog stepena najpre bi trebalo da se skloni odeća sa povređenog dela tela, da se opekotina opere hladnom vodom (NE ledenom), ne stavljaju "kućni lekovi" (ulje, puter, pastu za zube...), blago prekrije sterilnom gazom i ne steže zavojem. Da umine bol preporučuje se ibuprofen u standardnoj dozi, a ukoliko se radi o opekotinama lica, dlanova ili genitalne zone, neophodno je da se pacijent obrati lekaru. Teže, opekotine drugog i trećeg stepena zahtevaju urgentnu lekarsku pomoć ali pre toga ne bi trebalo da se skida odeća (jer se zalepi za opekotinu) i, ako je moguće, da se povređenom skinu nakit, kaiš, sat... jer može da dođe do oticanja. Zonu opekotine pokušajte da zaštitite sterilnom gazom a ako su povređeni prsti onda svaki ponaosob.
Opekotine kao posledica strujnog udara spadaju u specifične slučajeve. One takođe zahtevaju lekarsku pomoć, čak iako nema spoljašnjih povreda, jer često dolazi do ozbiljnih unutrašnjih oštećenja.
U slučaju hemijskih opekotina obavezno uklonite natopljenu odeću, isperite zonu hladnom vodom i ne mažite kreme, ulja, masti i slično. Jer, mogu da otežaju lekaru da primeni odgovarajuću terapiju. A, ako je moguće ponesite lekaru uzorak supstance koja je dovela do opekotine.
Ako dođe do oštećenja disajnih puteva, zapaljenja tkiva, pa i do gušenja ne stavljajte jastuk pod glavu povređenog da dodatno ne otežate disanje.
Teške opekotine kod dece mogu da uspore razvoj mišića i da izazovu sklonost ka prelomima. Kad je o mališanima reč od svih povreda u kući više od 95% nastaje kad se deca poliju ključalim mlekom, vodom ili uljem.



Obavezno kod lekara

Što hitnije idite kod lekara:
1. Ako je reč o opekotinama drugog i trećeg stepena, ali i prvog ako je zahvaćen veći deo tela (više od 15%), lice, dlanovi, stopala ili genitalna zona.
2. Posle požara, kada je povređeni udisao dim, bez obzira da li je plamen naneo povrede.
3. Kada se jave simptomi infekcije, ako povređeni doživi šok, počne da povraća ili ima glavobolju.
4. Kada se radi o rizičnim pacijentima, deci ili starima, dijabetičarima, srčanim i bubrežnim bolesnicima...

Što dalje od pare

Da izbegnete opekotine:
* dobro pazite dok kuvate, koristite zaštitne rukavice kada dodirujete vruće šerpe, tiganje ili rernu
* odmaknite se kada podižete poklopac i čuvajte se vruće pare.
* pazite da deca ne dođu u kontakt sa hemijskim supstancama i zaštitite sve utikače
* ne sipajte vodu u vruć tiganj i ne palite sveće u blizini zapaljivih predmeta
* ako imate bebu obavezno proverite da mleko nije vrelo i da kupka nije previše vruća.

Broj 101

Avokado jači od raka

List breze čuva bubrege

Azuki melem za pankreas

Ovas za blistav ten

Samomasaža
Dodir vraća kosu

Metereopatija
Dijagnoza kao vremenska prognoza

Pred 8. mart
Cvetom da ti kažem...

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:

Georgij Nazarov, naturolog
Žitarice su rudnik energije

Dr Dejan Jonev, pedijatar
Vitaminima protiv alergije