Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 206
aktuelno izdanje
Parabeni ne izazivaju rak dojke
Foto Thinkstock

Gotovo da nema žene koja koristi dezodoranse, a da nije čula, pročitala, pa čak i elektronskom poštom dobila upozoravajuća pisma, da ih ne koristi jer "sadrže konzervanse parabene koji dokazano mogu da izazovu rak dojke".
- Nijedno kliničko ispitivanje i ozbiljno naučno istraživanje nije potvrdilo vezu parabena iz dezodoransa i karcinoma dojke ili nekog drugog organa! Ove supstance nisu opasne za zdravlje, osim što onima koji su skloni alergijskim reakcijama kože možda mogu da izazovu crvenilo ili svrab. Ukoliko se takve reakcije dogode kožu bi trebalo isprati mlakom vodom, a ako su tegobe izraženije neophodno je da pacijenta pregleda dermatolog - kaže za "Bilje&Zdravlje" dr Gordana Vuleta, redovni profesor Katedre za farmaceutsku tehnologiju i kozmetologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.
- Ne mogu za svaku alergijsku reakciju kože da se optuže parabeni. Ovakav "odgovor" kože najčešće izazivaju parfemi iz kozmetičkog proizvoda, pa konzervansi, među kojima parabeni nisu na prvom mestu - kaže naša sagovornica i objašnjava zašto su ovi konzervansi dospeli na loš glas:
- Pre nekoliko godina obelodanjeni su rezultati ili bolje rečeno zaključci naučnog rada englesko-američke grupe autora koji su istraživali da li se parabeni iz dezodoransa, s obzirom na to da se koriste ispod pazuha i da je to možda najbliži put da dospeju u tkivo dojke, mogu povezati sa karcinomom dojke. Oni su ispitivali isečke karcinoma uzete od obolelih žena i, kada su u nekim uzorcima pronašli parabene, objavili su da se "može naći veza između parabena iz dezodoransa i raka dojke". Zbog toga su ovi konzervansi prokaženi, iako se znalo da samo povremeno, najčešće pacijentima koji imaju suvu kožu ili su imali alergijski dermatitis, mogu da izazovu alergijske promene na koži kao što su iritacije ili pojačanu osetljivost - objašnjava naša sagovornica i podseća da su, s obzirom na to da su rezultati objavljeni kao senzacija, parabeni ubrzo "proterani" iz gotovo svih kozmetičkih preparata. U međuvremenu, američkim i britanskim Naučnim komitetima za kozmetičke proizvode naloženo je da kao nezavisne laboratorije urade klinička ispitivanja i utvrde da li postoji veza između najčešće upotrebljavanih parabena i karcinoma dojke.
- Posle ovih dodatnih ispitivanja utvrđeno je da ne može da se nađe veza između parabena i karcinoma dojke i da su proterani zbog prebrzo objavljenih zaključaka. Pokazalo se, naime, da britansko-američki naučni rad ima mnogo propusta - da istraživanja nisu obavljena na dovoljnom broju uzoraka, da nije poštovan protokol jer je utvrđeno da tehničari, koji su radili na uzorcima, nisu imali rukavice i da su pre ispitivanja ruke mazali kremovima u kojima je bilo parabena!
Profesorka Vuleta podseća da se parabeni u različitim proizvodima, uključujući i kozmetičke, koriste od 1920. godine i da je gotovo vekovno iskustvo upotrebe ove kozmetičke sirovine omogućilo da se pravilno proceni koliko je bezbedna, da li prouzrokuju toksične efekte ili ne i, pre svega, da li izaziva alergijske reakcije.
- Parabeni su sintetičke kozmetičke sirovine koje se najčešće koriste kao konzervansi u velikom broju kozmetičkih proizvoda, u mnogobrojnim lekovima za kožna oboljenja, tečnim lekovima, pa i hrani. Važno je da se zna da od parabena ne bi trebalo da se strepi. Oni se u svetu koriste kao i svi dozvoljeni konzervansi, sprečavaju razvoj mikroorganizama i mikrobiološko kvarenje različitih, pa i kozmetičkih proizvoda.
- Kada je reč o upotrebi, parabeni su najčešće nezaobilazan konzervans lekova koji se koriste za lečenje kožnih oboljenja kao što su kremovi, gelovi i, ponekad, losioni. Sadrže ih i kozmetički proizvodi za dnevnu i noćnu negu kože poput kremova, mleka i gelova. Ima ih i u pastama za zube, šamponima i kupkama. Može da ih bude i u dezodoransima ali poslednjih godina manje jer se koriste neki drugi dozvoljeni konzervansi - kaže naša sagovornica.

PRIRODNI I "PRIRODNI"
- Danas se, nažalost, mnogi proizvodi prodaju sa oznakom "prirodni" iako sadrže sirovine koje nisu prirodne, pa i parabene. "Kosmos standard" Evropske unije, međutim, propisuje minimalne uslove koje neki proizvod mora da zadovolji da bi mogao da se svrsta među prirodne. Da bi bili sigurni da uzimaju ovakav proizvod, kupci u apotekama i parfimerijama mogu da ih prepoznaju po pakovanju sa obavezno utisnutim žigom nacionalne institucije zemlje u kojoj su proizvedeni i koja proverava da li mogu da "ponesu" ime prirodnog kozmetičkog proizvoda - poručuje profesorka Vuleta.

KONZERVANSI
Zakonom je propisano koja je koncentracija parabena dozvoljena i u kojim vrstama kozmetičkih proizvoda - kaže profesorka vuleta i pojašnjava da je naziv parabeni zajedničko, skraćeno, ime za veći broj konzervansa. Od brojnih parabena najčešće se koriste metil, etil, propil, butil i izo-butil paraben.

J. Matijević

Broj 206

Poznati za "Bilje i Zdravlje"

Danijela Pantić


Merima Njegomir


Fitoterapija
Čajevi za njega

Vesnici proleća
Čiste krv i jačaju srce

Sočivo
Čuva srce i nerve

Sinuzitis
Glava puca od sinusa

Vitamin D3
Štiti i od raka

Čir
Sezonska boljka


Upala bartolinijeve žlezde
Ne sintetičkom vešu!

Nizak pritisak
Ne ugrožava ali otežava

Začinsko bilje
Posej žalfiju u saksiju

Upala kapaka
Higijena oko čuva

Vitamin D3
Štiti i od raka

Da li su parabeni štetni?
Ne izazivaju rak dojke

Opasna glavobolja
Kad ni lek ne pomaže


Doba dana i tegobe
Infarkt bira jutro

Palačinke
Specijalitet iz tiganja

Gojaznost
Koja hrana obuzdava hormone gladi

Pričanje u snu
Kaži mi, kaži...

Krvarenje iz nosa
Samo bez panike

Psihologija
Da strah bude manji

Batenova bolest
Jedina nada novi gen

Dermalni roleri
Valjak ispravlja greške

Piling
Dajte koži kiseonik!

Prošireni kapilari
Radiotalasi čiste lice

Guščija koža
Pomažu urea i vitamin A

Fitnes ekspres
Brzo do dobre forme

Hotel "Villa Breg" - Vršac
Uživanje u lepoti ravnice

Razgovori o seksu
Recite u pravom trenutku