Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 208
aktuelno izdanje
Od straha do opsesije
Piše: I.Kovačić

Nedostatak apetita za romantičnim seksualnim vezama, odnosno strah od bliskosti i seksa, definiše se kao seksualna anoreksija.
- Psiholozi- seksolozi, kao tvorci ovog termina, najčešće utvrde da su oni koji pate od ove vrste poremećaja seksualno zlostavljani, eksploatisani ili su doživeli neki oblik izrazito traumatskog seksulanog odbacivanja, ili spoj nekih od ovih događaja-kaže za naš časopis dr sc.med. Dušica Marković Žigić, psihijatar, seksolog iz KBC"Dr Dragiša Mišović". Kao druga strana medalje ovog poremećaja može se javljati i tzv. seksualna zavisnost kada postoji gotovo prislina potreba za čestim seksualnim odnosima u beznačajnim relacijama, što bi značilo da je ovde reč o odbojnosti prema bliskosti, a ne prema seksu.
Kao znake ovog problema seksolozi navode:
- neprekidni strah od bliskosti, polnog kontakta, polnog zadovoljstva, polnih bolesti
- preokupiranost, do nivoa opsesije, svime što se vezuje za polnost: samom seksualnošću, seksualnim namerama, seksualnim ponašanjima drugih, sumnjama u sopstvenu seksualnu ispravnost
- odrečni, kruti, osuđujući stavovi o polnosti, telesnom izgledu, seksualnoj aktivnosti
- sram i odvratnost prema sebi zbog sopstvenih polnih iskustava
- autodestruktivna ponašanja ne bi li se izbegao, ograničio ili zaustavio seks
Termin seksualna anoreksija se ne sreće u medicinskoj literaturi ni kao dijagnoza ni kao naziv za simptom. Uveli su ga seksolozi psiholozi kao formu tzv. dinamičke dijagnoze koja problem definiše po dinamici unutrašnjih emotivnih događanja a ne po grupama tegoba i znakova. U medicinskoj literaturi se pomenuti znaci seksualne anoreksije mogu naći u nekoliko seksualnih disfunkcija - poremećaju želje i zadovoljstva, odbojnosti prema seksu, kao i, paradoksalno, u pojačanom polnom nagonu.
Lečenje sekusualne anoreksije sprovodi se psihoterapijskim pristupima. Postupci su usmereni na otkrivanje pravih izvora strahova, kao i na ublažavanje crno-bele slike sveta. Pacijent se ohrabruje da preduzima sračunate rizike u društvenim aktivnostima i da iskrivljene stavove suočava sa činjenicama i stvarnošću. Cilj je da nauče da ulaze u zdrave seksualne odnose sa postavljanjem zdravih granica i da svoje osećajne potrebe zadovolje na direktan način. Ovo je dug, postepen i planiran proces ali sa neizvesnim ishodom jer je krajnji zadatak postizanje autonomije, nezavisnosti i poboljšanja socijalnih odnosa. Sve ovo zavisi kako od motivacije klijenta, tako i od njegovih kapaciteta za uvid i promenu.
Iako ima nekih podataka o tome da od seksualne zavisnosti pati 3 do 6 odsto svetske populacije, za seksualnu anoreksiju nema podataka verovatno zato što je na neki način „veštačka dijagnoza“ neprepoznata od strane medicinskih stručnjaka.


Istorija

Seksualno anoreksiju prvi je definisao psiholog Nathan Hare 1975. u doktorskoj disertaciji o muško-ženskim odnosima crnaca koja je u delovima predata Fakultetu za stručnu psihologiju u San Francisku.
Dalju popularizaciju termin je postigao zahvaljujući opet psihologu Patriku Karnesu koji je 1997. godine štampao knjigu pod nazivom „Seksulana anoreksija“.

Broj 208
Poznati za "Bilje i zdravlje"

Gordana Kuić
Ivan Bauer

Lečenje biljem

Bršljan topi celulit

Rotkvica čuvar srca

Recepti iz Herceg Novog

Prevencija
Ojačajte imunitet

Lekovito bilje
Ko sadi, zaradi

Opraštanje
Srcem, a ne rečima

Upala vena
Kvari zdravlje i lepotu

Alergijski rinitis
Pomažu med i kopriva

Urgentna kontracepcija
I pet dana posle

Davanje krvi
Produži život

Šlog
Hitna pomoć presudna

Maligne bolesti
Rak daje znak

Hola velnes
Magija kamena i vode

Parodontopatija
Tihi ubica zuba

Vaskršnji ručak
Trpeza ljubavi

Presna hrana
Najbolje kuvano na pari

Dijeta
Očistite jetru zelenim povrćem

Šarlah
Crveni vetar rumeni lice

Zauške
Vakcina jedini štit
Povrede glave
Pregled obavezan

Adolescenti
Kako je teško biti sam

-Životna priča
Rez za 55 kilograma manje

Lepota
Iz kuhinje
kao iz salona

Tretman
Budite nano - perfektni

Mleko magarica
Leči i ulepšava

Nega
Hemija briše stije

Džoging
Troši masti, čuva šećer

Banja Kulaši u Republici Srpskoj
Psorijaza pod kontrolom

Vreme rođenja i zdravlje
Svetlost diktira raspoloženje

Seksualna anoreksija
Od straha do opsesije

Test
Da li živite u oblacima?

Ekologija
Povratak biciklu