Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 208
aktuelno izdanje
Kvari zdravlje i lepotu
Piše: B.Laćarak

Trećina žena u Evropi ima probleme sa venama i to najčešće na nogama. Mada bi se po učestalosti moglo zaključiti da je to ženska bolest, ni muškarci nisu u potpunosti pošteđeni. Osim estetetskog, proširene vene predstavljaju i veliki zdravstveni problem, jer svaki korak može da bude izuzetno neprijatan i bolan.
Loša funkcija venskog zida, nedovoljan rad venskih zalistaka ili i jedno i drugo dovode do zastoja krvi u venama. Otežan protok krvi iz donjih ekstremiteta do srca prouzorkuje oticanje nogu, osećaj nemirnih nogu, trnjenje i noćne grčeve, svrab. Vremenom zbog oticanja koža donjih delova potkolenica se oštećuje, postaje tamna, suva, tanka da bi se na kraju i otvorila i napravila ranu koja sporo i teško zarasta (venski ulkus).
- Za razliku od oboljenja koja se postepeno i sporo razvijaju, u venama se dešavaju i nagla, akutna oboljenja koja imaju kratkoročne, ali i dugoročne posledice - kaže dr Igor Končar, vaskularni hirurg Kliničkog centra Srbije. - Najčešće je reč o, narodski rečeno, akutnoj upali vena, odnosno tromboflebitisu koji zahvata površinske vene i flebotrombozi koja se odnosi na duboke vene.

Klinička slika
Upala površinskih vena, tromboflebitis, kombinacija je dva procesa – tromboze i upale. Sufiks "itis" u nazivu ukazuje na upalu, zapaljenje, koje se manifestuje crvenilom, otokom i bolom. Sve tri osobine lokalizovane su isključivo u površinskoj veni.
- Za razliku od nekih drugih "itis"-a, ova upala nije posledica infekcije, niti nekih mikroorganizama, već tromboze. Zato je ta površna vena tvrda, zadebljana i lako mogu da se napipaju trombne mase u njoj, a antibiotici najčešće ne utiču na tok bolesti. Preduslov za nastanak oboljenja su već prisutna venska proširenja (varikoziteti), ali i dodatni provocirajući factori, na primer:
* urođena ili stečena sklonost ka trombozi,
* gojaznost,
* povreda,
* preterano mirovanje (najčešće osobe koje moraju da leže),
* gipsana imobilizacija,
* opterećenje dugim stajanjem ili sedenjem (putovanje),
* hirurška intervencija na bilo kom delu tela,
* hormonska terapija,
* radio i hemioterapija,
* prisustvo malignog oboljenja,
* oboljenja i stanja koja direktno pritiskaju venski sistem (materica kod trudnica, tumorske promene u blizini vena ili ciste u karlici, natkolenici, zatkolenoj jami, aneurizme).
Kada se pojavi ovo oboljenje najčešće brzo napreduje ukoliko se ne leči. Tromboza i upala se šire duž zahvaćene vene, a ne tako retko proces može da zahvati i duboki venski sistem. Tada je rizik od pokretanja tromba veći, a posledica može da bude plućna embolija, oboljenje koje može da izazove oštećenja pluća ali i da završi fatalno.

Prevencija
- Osnovna mera prevencije upale vena osoba koje već imaju obolele i proširene vene jeste fizička aktivacija i elastična kompresija. Aktiviranjem mišićne pumpe potkolenice pojačava se aktivni pritisak na vene i njihov slab zid, i potpomaže se protok krvi kroz njih. Sa druge strane, dugim sedenjem i stajanjem izostaje pomoć mišićne pumpe što remeti venski protok. Kada je u pitanju funkcija vena nema nikave razlike između dugog stajanja i dugog sedenja, oba su podjednako loša.

Lečenje
Druga mogućnost pomaganja venske funkcije je elastična kompresija. Pritiskom elastičnog zavoja ili specijalno pravljenih "čarapa za vene" pomaže se protok u venama i sprečava nastanak komplikacija. U obzir dolaze i medikamenti koji mogu da utiču na sprečavanje tromboze (Aspirin) ili na bolju funkciju venskog zida (lekovi iz grupe flavonoida), i lokalni heparinski preparati. Hirurško odstranjivanje obolelih površnih vena može da se radi između ostalog i u cilju sprečavanja njihove upale.
- Ukoliko dođe do upale površinskih vena, važno je da se što pre započne adekvatno lečenje, ali i da se odredi uzrok nastanka. Lečenje se razlikuje u odnosu na udaljenost tromboze od dubokih vena i nekad se razmatra i hirurško lečenje kako bi se sprečilo napredovanje ovog procesa u duboki venski sistem. To je i jedini razlog za hiruršku intervenciju u akutnoj fazi bolesti. Ukoliko se proceni da je proces dovoljno udaljen od dubokih vena koriste se lekovi, koji ne "razbijaju tromb", kako se najčešće misli. Cilj ove terapije je da se zaustavi dalje napredovanje tromboze ka dubokom venskom sistemu. Savetuju se lekovi koji sprečavaju proces tromboze (Aspirin, Heparin), ali se daje i terapija za lokalnu primenu koja treba da spreči upalu kože i smanji bol koji je u većini slučajeva prisutan.

Savet
Najčešće se savetuju različite obloge (razblaženi alkohol, Burove obloge, hladne obloge) i heparinske masti. U ovoj fazi bolesti je obavezna elastična bandaža tokom stajanja, sedenja i hodanja, a tokom mirovanja korisno je podići nogu na jedan jastuk i stavljati navedene lokalne lekove. Kretanje se preporučuje, ali samo u cilju lečenja, a ne obavljanja svakodnevnih aktivnosti, što podrazumeva povremeno kretanje tokom dana na kraćim relacijama.
Oprez: Pacijent i ukućani moraju da prate tok bolesti. Širenje crvenila i bolne osetljivosti su očigledan znak napredovanja.



Otkrivanje uzroka

Kada se sanira akutna upala, potrebno je odrediti njen uzrok. U periodu nakon upale preporučuje se ili lečenje uzroka nastale upale, ili hirurško odstranjivanje proširene vene ukoliko je to potrebno. Odluku o tome donose hirurg i pacijent.
- Odluka o operaciji vena zavisi od životnog doba, pratećih oboljenja, konstitucije (kod gojaznih ne dolazi obzir), intenziteta tegoba, životnih i radnih navika bolesnika - ističe dr Igor Končar.


Mehanizam

Venska oboljenja uglavnom nastaju kao posledica karakteristika venskog sistema, u kome se krv kreće od periferije ka srcu, i to pod niskim pritiskom. Venski sudovi, za razliku od arterijskih, imaju mekši zid, pa je samim tim protok u njima sporiji. Ali, venski sistem je razgranatiji što na donjim ili gornjim ekstremitetima podrazumeva prisustvo površinskih i dubokih vena koje su međusobno povezane. U venama postoje zalisci, specijalne pregrade koje sprečavaju vraćanje krvi i pomažu da krv u njima teče suprotno sili zemljine teže.

Broj 208
Poznati za "Bilje i zdravlje"

Gordana Kuić
Ivan Bauer

Lečenje biljem

Bršljan topi celulit

Rotkvica čuvar srca

Recepti iz Herceg Novog

Prevencija
Ojačajte imunitet

Lekovito bilje
Ko sadi, zaradi

Opraštanje
Srcem, a ne rečima

Upala vena
Kvari zdravlje i lepotu

Alergijski rinitis
Pomažu med i kopriva

Urgentna kontracepcija
I pet dana posle

Davanje krvi
Produži život

Šlog
Hitna pomoć presudna

Maligne bolesti
Rak daje znak

Hola velnes
Magija kamena i vode

Parodontopatija
Tihi ubica zuba

Vaskršnji ručak
Trpeza ljubavi

Presna hrana
Najbolje kuvano na pari

Dijeta
Očistite jetru zelenim povrćem

Šarlah
Crveni vetar rumeni lice

Zauške
Vakcina jedini štit
Povrede glave
Pregled obavezan

Adolescenti
Kako je teško biti sam

-Životna priča
Rez za 55 kilograma manje

Lepota
Iz kuhinje
kao iz salona

Tretman
Budite nano - perfektni

Mleko magarica
Leči i ulepšava

Nega
Hemija briše stije

Džoging
Troši masti, čuva šećer

Banja Kulaši u Republici Srpskoj
Psorijaza pod kontrolom

Vreme rođenja i zdravlje
Svetlost diktira raspoloženje

Seksualna anoreksija
Od straha do opsesije

Test
Da li živite u oblacima?

Ekologija
Povratak biciklu