Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 210
aktuelno izdanje
Uloga roditelja pred prijemni za srednju školu
Uloga roditelja pred prijemni za srednju školu
Trema je najčešće podsticaj

Mala matura i upis u srednju školu jedan su od najvažnijih trenutaka u životu mladih. Zato i ne čudi što su i osmaci i njihovi roditelji mesecima pre upisa pod svojevrsnim stresom. Da li će deca položiti prijemni i upisati željenu školu velika je briga i često "više od ispita", ali za konačan uspeh od samog prijemnog mnogo su važnije pripreme prethodnih meseci, pa i godina. Ipak, mesta za paniku ne bi smelo da bude, jer gotovo da nema deteta koje, ako želi, nije upisalo neku srednju školu.
Ovako o prijemnom ispitu koji predstoji osmacima za "Bilje&Zdravlje" govori Višnja Helajzen, psiholog iz Beograda.
U ovom periodu uloga roditelja je velika i vrlo odgovorna, jer bi trebalo da se postave tako da ne pritiskaju decu, a da istovremeno deca budu svesna da ih roditelji podržavaju.
- Najpre, kada učenici odlučuju koju srednju školu žele da upišu, veoma je važno da se roditelji ponašaju dovoljno "demokratski", da čuju šta dete želi i da, potom, zajedno razmotre razloge koji ga prevashodno opredeljuju za takvu odluku. Roditeljska obazrivost tada je neophodna, jer ima dece koja su zrela da odlučuju, ali većina nije dorasla ovako ozbiljnoj odluci. Zato postoji niz postupaka kojima mogu da pomognu deci - kaže naša sagovornica i podseća da mladi imaju različita interesovanja, ali da su za pravilan izbor srednje škole, ipak, najvažniji potencijali i uspeh deteta.

ŽELJE I MOĆI
- Veoma je bitno da roditelji shvate da je osim profesionalnih interesovanja potrebno da znaju i potencijale deteta i da li bi bilo uspešno u profesiji ili u školi koju bira. Ne sme da se zaboravi da obrazovanje nije samo za sebe cilj nego je cilj koji dete vodi ka radu. Jer, da bi neko bio uspešan u radu i u životu neophodno je da izabere zanimanje koje mu "leži" po potencijalima i po sposobnostima, a ne samo po interesovanjima i željama - kaže naša sagovornica i naglašava da je ovo najvažnije pitanje na koje roditelji sa decom moraju da nađu odgovor.
- Da bi upisali ono što žele, osim bodova stečenih polaganjem kvalifikacionih ispita, važni su i oni koje donosi uspeh, što znači da bi učenik na vreme trebalo da počne da popravlja ocene i opšti uspeh, ako ne pre ono bar od sedmog razreda. Nisu stari Latini uzalud govorili: "Požuri, ali polako". Tako i u ovom slučaju roditelji mogu mnogo da pomognu, da sami "uče" sa detetom ili da, ako je baš neophodno, plate dodatne časove. Za konačan uspeh neophodno je i da učenik ima radne navke, jer su važne i nisu zanemarljive, ali našoj deci često nedostaju. Zato ih ne bi trebalo prepustiti sebi, budući da zbog nezrelosti odgovornost za učenje ponekad izostaje, a radne navike se stiču u porodici kao vaspitna mera koja se stvara vrlo rano - kaže Višnja Helajzen i roditeljima preporučuje da nauče decu da:
* ustaju u određeno vreme
* svakodnevno odvoje vreme za učenje
* naprave pauze posle 45-60 minuta učenja
* pomognu deci oko tehnika učenja da bi znali da pamte i odvoje važno od nevažnog.
Svakodnevno ponavljajući: "Uči, uči" ili "Ništa ne učiš pašćeš na prijemnom", po rečima naše sagovornice, roditelji nekoliko meseci pre prijemnog ponekad i preteraju.

DOBRA PROCENA
- Da bi znali da li zaista ima potrebe da intervenišu, roditelji moraju da poznaju dete. Ako znaju da je vredno, radno i da se uvek izbori, trebalo bi da ga ostave na miru. Ali, ukoliko znaju da stalno moraju da ga opominju, da su detetu potrebna kontrola i stalni podsticaj onda moraju da budu u toku da dete ne bi zapostavilo učenje ne samo tokom školske godine već i nekoliko meseci pre prijemnog.
Kada je reč o utvrđivanju gradiva dan uoči polaganja kvalifikacionih ispita, Višnja Helajzen poručuje:
- Da li će da uče dan pre ispita ili će samo da prelistaju gradivo ili će da odmaraju, zavisi od deteta i njegove sigurnosti. Potreba za ponavljanjem gradiva uoči prijemnog je, dakle, potpuno individualna - objašnjava naša sagovornica i poručuje budućim srednjoškolcima da odagnaju strah zbog prijemnog i da rešavajući zadatke na ispitu ne budu brzopleti, već konsentrisani i smireni.

TREMA
- Trema je najčešće podsticaj, a razlog za blokadu može da bude samo ako je posledica velikog straha. Pozitivna trema mobiliše sve snage koje tada dete ima: znanje, energiju i koncentraciju. Zato bi roditelji trebalo da rasterete dete straha i da mu objasne da prijemni ispit za srednju školu nije situacija koje se ne može prevazići, pa čak i ako je ishod negativan. Ukoliko se dogodi neuspeh postoji dodatni rok za upis i apsolutno ništa nije toliko važno da bi izazvalo blokadu - poručuje Višnja Helajzen.

DAN ISPITA
Na pitanje kako bi roditelji trebalo da se ponašaju ujutro, pre nego što budući srednjoškolac pođe na polaganje kvalifikacionog ispita, naša sagovornica odgovara:
* da dete pozdravi osmehom
* poželi mu sreću
* da mu kaže: "Šta god da bude uz tebe smo"

Jelena Matijević

Broj 210
Za "Bilje i zdravlje" govore:
Gordan Kičić, glumac
Dr Spasenija Karaman, biolog

Vreme za promene:
Bilje za brži metabolizam
Da dijeta ne omane
Rešite se kiseline

Ekologija
Uberite prečicu sa Mučnja

Manastirski recepti
Da zglobovi ne krckaju

Upotreba lekova
Poštujte pravila!

Herpesi
Jak imunitet najbolji štit

Merenje pritiska
Poželjno na obe ruke

Zdrave navike
Šta ometa spavanje

Melanomi
Rak kože iz detinjstva

Jagode
Zdrave i neodoljive...

Preparati za cirklulaciju
Oprezno sa ginkom

Prolećna jela
Mlado povrće u tanjiru

Špargla
Leči i budi želju

Alternativa
Prirodom do zdravlja

Dijeta
Pomoć za lenj stomak

Deca
Ružne navike

Roditelji na prijemnom

Spontani pobačaj
Priroda bira

Lepota
*Vitamini za lep ten
*Bio maske

Kosa
Kako da ubrzate rast

Rekreacija
Zategnite zadnjicu

Hotel Bali Paradizo
Duh Indonezije kod Zemuna

Morska voda
Čisti i otvara nos

Prostata
Uvek traži toplo

Zaštita životne sredine
Ekolozi iz vrtića