Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 212
aktuelno izdanje
Moja barka može kroz oluju
Na čaju sa.. Suzanom Mančić
Suzana Mančić

Uvek nasmejana, lepa i doterana Suzana Mančić kao da je jedinstvena u ženskom delu šou biznisa. Lepotu u zrelosti lepšeg pola kao da više niko neće ili se same nekako povlače pred najezdom mladih, lepih, dugonogih devojaka. Pitali smo kraljicu srpskih igara na sreću zašto je usamljena u tome i u čemu je tajna njenog opstanka, a karijera joj traje već više od tri decenije:
- Prognana je žena iz šou biznisa posle 30-te, a da i ne pominjem kasnije godine. Meni je samopouzdanje sve jače sa godinama, a i zdravlje mi je dobro. Gajim dve veoma lepe devojke, moje ćerke Nataliju (17) i Teodoru (19) i svesna sam da ne mogu da se merim sa mladim generacijama po izgledu. Po onome čime zračim i šta nosim mogu i to je moj adut. Neću se povući sve dok ne osetim da to više nema smisla.

* Deluje kao teška borba?
- Nikako ne mogu da shvatim da ću u novembru da napunim 56 godina. Uopšte ih ne osećam, ni fizički, ni psihički, ni duhovno. Imam razloga da se veselim, družim, planiram i to me ispunjava srećom i osmehom.

* Za ljubav ne morate da se borite?
- Simeon i ja smo već 12 godina zajedno. Ni sa kim nisam imala tako dugu vezu. Čak ni brak nisam uspela da održim duže od osam godina. Imala sam sreće da sretnem čoveka sa kojim mogu da se sporazumem, savetujem, putujem, da se smejem, razmenjujem nežnosti, delim probleme.

* U čemu je lepota zrele žene?
- Ne nerviraju me gluposti, nakupljeno iskustvo daje mi neke odgovore unapred, više ne lutam, ne pravim uzaludne pokušaje, bolje procenjujem situacije i ljude. Više vrednujem sebe. S godinama sve više sebe volim.

* A razlika u poimanju ljubavi sa 30 i sa 50 godina?
- U dvadesete i tridesete ne bih volela da se vratim, a sa 40 sam bila žena sa velikim Ž. Bila sam udata, iskusila bogatstvo materinstva koje mi je dalo dodatno samopouzdanje i snagu. Moja barka sada sa tim olovom može da prođe kroz velike oluje. Ranije nije mogla.

* Da li je Simeon u barci?
- Sada jeste. Ako se ne pokvari, biće i kapetan.

* Planirate li brak?
- U početku jesam. Čim se zaljubim, odmah bih se udala, kao u bajkama. Međutim, oboje smo ostvareni u svakom pogledu i lepo nam je zajedno i bez tog papira. Sada mislimo kako ćemo udavati naše četiri ćerke.

* Kako opstaje ljubav na daljinu?
- Dovoljno se viđamo da ne dosadimo jedno drugom i dovoljno smo odvojeni da imamo vremena da završimo sve naše obaveze. Još nismo ušli u kolotečinu "Ženo, gde su mi čarape ili šta ćemo za ručak". Živimo jedan lagodan, miran i dovoljno bogat život da možemo sebi i deci da priuštimo putovanja. Iskrenost i poverenje su garant opstanka ljubavi na daljinu.

* Jeste li kad bili u situaciji da morate da birate između ljubavi i karijere?
- Svi moji bivši su mi to naturali. Zato sam se dosta kasno i udala, i to za kolegu koji je mogao da razume da je posao moj život, ego koji se puni i tera da idem napred. Imam veliku potrebu da me ljudi vole. Kroz ovaj posao tu potrebu moram da hranim redovno. Imala sam lepih, velikih ljubavi u životu, ali svima je smetala moja karijera, jer retko koji muškarac može sebi da priušti ženu kojoj se konobar prvoj obraća u kafani.

* Šta sada radite?
- Trenutno je moja karijera u zatišju, zbog operacije kuka. Ostala sam u dogovoru sa Državom lutrijom Srbije, radim male priloge koji idu uz izvlačenje Binga. To nije posao koji odgovara mom statusu i iskustvu, ali čovek mora da bude fleksibilan u životu. Završiću u međuvremenu priče iz života koje pišem.

* Da li ste se oporavili posle operacije?
- Kad sam pala povredila sam kuk i rame. Na kuk nisam dugo obraćala pažnju, dok bolovi nisu postali nepodnošljivi. Počela sam da menjam hod, da živim invalidno. Mislila sam da se to dešava samo bakama i dekama, međutim, i mlađe generacije imaju ozbiljne probleme sa kukovima. Meni je zamenjen kuk.

* Da li je bila teža operacija ili rehabilitacija?
- Ovo drugo, jer sam morala ponovo da učim da hodam. Upornim i užasno napornim vežbanjem nogu sam uspela da ojačam, mada neću više nikada moći da trčim, a još ne mogu da vežem pertle.

* Posvećujete li sada više pažnju zdravlju?
- Uvek sam pazila. Nisam pušač, ne uzimam narkotike, vodim računa šta jedem, trudim se da što više vremena provodim u prirodi, da se što više krećem. Dovoljno spavam i ne bančim noću, jer sa godinama i snaga napušta.

* Radite li i dalje sto trbušnjaka dnevno?
- Bilo je to posle operacije kada sam vežbala sa fizioterapeutom. Sada sam se malo ulenjila.

* Kako se negujete?
- Mnogo ulažem u negu. Lice mažem ruskim kremama, telo raznim preparatima, dva puta nedeljno idem na masažu, kod kozmetičara jednom u tri nedelje. Volim da sam uvek lepa i doterana.

UBI ME SLATKO
* Omiljeno jelo?

- Volim da pravim i jedem supe sa mesom, tikvice, grašak, boraniju, pasulj i sve to bez zaprške, sa finim mirisnim travama. Petkom uvek jedemo ribu uz blitvu ili spanać.

* Volite li slatkiše?
- Ubija me slatko. Traži mi organizam i ne mogu da se izborim sa tom željom.


VOLELA BIH DA ŽIVIM STO GODINA

* Imali smo prilike da vidimo i vašu ranjivu stranu ličnosti?

- Ne očekujem da mi uvek cvetaju ruže. Kad dođe teško, zatvorim se, isplačem, verujući da će novi dan da donese nešto bolje. Niko nam nije obećao raj na zemlji, ni život bez uspona i padova, niko nam nije obećao da ćemo biti savršeni, da će nas svi obožavati.

* Plašite li se starosti?
- Svako doba krije svoju lepotu. Starosti se ne bojim i ne razmišljam o njoj. Jedino brinem da li ću da budem zdrava i zdrave pameti. Volela bih da živim 100 godina da vidim kako će izgledati svet tada.

* Da li detinjstvo određuje budućnost čoveka?
- Srećno detinjstvo nosimo kao dijamant u srcu. Roditelji su me naučili da primam i dajem ljubav, naučili su me disciplini i radu, a kad pogrešim bila sam kažnjavana. Od malih nogu čovek mora da shvati da za sve postoji nagrada i kazna.


Željka Radulović

Broj 212
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Suzana Mančić, TV voditeljka

Dragan Jaćimović, alpinista

Nadimanje
Balon od hrane

Lečenje biljem
Junske lekovite trave

Hit u svetu
Pčelinji otrov leči sve

Indeks UV zračenja
U hlad od sad!

Alergije na sunce
Ospe za uzbunu

Kontaktna sočiva
Higijena čuva oči

Lekovi za pamet
Jačaju mozak, slabe srce

Prirodni sapuni
Mafini za umivanje

Prerada bilja
-Život od čaja

Komarci
Dosadni, ali i opasni

Mladi crni i beli luk
I hrana i lek

Lipa
Za laku noć

Šta nam može promaja?
Upala nerva od vazduha

Recepti
Sve od krompirića

Jelovnik za dijabetičare
I torta na stolu

Lekovitost vina
Čisti krv

Hodanje na prstima
Uzbrdica isteže tetive

Pisanje dnevnika
Pomoć u odrastanju

Štitasta žlezda
Zdravlje čuva - jod

Trajna šminka
Uvek tip top

Lepota
Vlaga čuva mladost

Nega
Pobedite strije

Tejping terapija
I traka može da leči

Rekreacija
Izvajajte telo za leto

Koitalna cefalgija
Boli glava od seksa

Ekologija
Šume čuvaju život