Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 212
aktuelno izdanje
Da li je strujanje vazduha opasno?
Ordinacija - Promaja loša za nerve
Foto: Thinkstock

Do četrdesete-ništa nam ne smeta, a onda počinju problemi. Dogodi se da ne možemo da ustanemo iz kreveta ili da okrenemo glavu. Jao, ukočila sam se! Od čega? Od neprimetne klime, od kratkotrajne promaje, od samo malo otvorenog prozora u kolima...Tek onda počinjemo da se prisećamo onog starca koji je tvrdio da "niko nije umro od zagušljivosti, ali od promaje, jeste" i shvatamo da je možda bio u pravu.
- Najčešće se bolesnici žale da su pri direktnom izlaganju klima uređaju, strujanju vazduha, hladnom vetru ili ventilatoru, osetili trnce u polovini lica, ukočenost polovine vrata, začepljenje nosa - kaže dr Dragana Veljančić, neourolog na VMA.- Pri nagloj promeni mikroklimatskih uslova dolazi do promene u tonusu i dijametru krvnih sudova što pored uobičajenih smetnji poput prehlade, upale uha i sinusa, može dovesti i do neuroloških problema: pri prelasku iz zagrejane sredine gde postoji sklonost ka širenju krvnih sudova (vazodilatacija) u hladnu sredinu gde se provocira njihovo suženje (vazokonstrikcija), može doći do smanjene cirkulacije i poremećenog metabolizma u sluznicama, mišićima, zglobovima i nervnim omotačima.
Udari hladnog vazduha i promaje mogu da poremete respiratornu sluznicu i da izazovu infekcije, u muskuloskeletnom sistemu da izazovu razne bolove, a u slučaju kranijalnih nerava do njihove paralize ili iritacije. Takođe, podseća dr Veljančić, promene klimatskih faktora mogu izazvati i atak migrene. Hladnoća i promaja mogu da izazovu vanzglobni reumatizam, odnosno smetnje tipa fibrozitisa, posebno bolesnicima koji od ranije imaju reumatološka oboljenja.
Bol u lokalizovan u lumbalnom ili vratnom delu kičme dovodi do refleksnog spazma koji, opet, sam po sebi izaziva bol i dovodi do skolioze kičme ka bolesnoj strani.
Ali, to nije najgore! Noćna mora nastaje kada dođe do paralize facijalnog nerva ili do neuralgije trigeminus!
- Najčešća neurološka komplikacija je takozvana Belova paraliza facijalnog nerva - navodi dr Veljančić.- Smatra se da je ovaj nerv posebno osetljiv, jer je anatomski smešten u uskom koštanom kanalu temporalne kosti, pa pri izlaganju nepovoljnim spoljašnjim uslovima dolazi do njegovog oticanja i oštećenja njegovih vlakana zbog kompresije o koštane zidova kanala. Paraliza facijalnog nerva se manifestuje slabošću mišića polovine lica: bolesniku se iskrive usta, ne može da nabere čelo, niti da zatvori oko, može imati i poremećaj ukusa ili sluha na zahvaćenoj strani. Najčešće se javlja između treće i pete decenije života.
Kod skoro dve trećine bolesnika nerv se oporavlja spontano, bez ikakve terapije, tokom prvih nekoliko nedelja. Starije osobe oporavljaju se duže.
Od terapijskih mera preporučuje se kratka kura visokim dozama kortikosteroida. Zbog smanjenja otoka i mehaničke inflamacije nerva, potrebno je noću zatvarati i vlažiti oko da ne bi došlo do sušenja rožnjače, a od izuzetne važnosti je sprovođenje fizikalne terapije već od prvog dana paralize.
- Neuralgija trigeminusa, petog kranijalnog živca, manifestuje se bolovima polovine lica, najčešće gornje ili donje vilice, a napade bolova može provocirati govor, žvakanje, umivanje, dodir triger tačaka na licu - ističe dr Veljančić.- Smatra se da pri izlaganju hladnoći može doći do izazivanja ili potenciranja smetnji. Naravno, neurolog mora isključiti takozvanu simptomatsku neuralgiju usled raznih drugih oboljenja (tumori, multipla skleroza, vaskularna kompresija, stomatološki poremećaji). Neuralgični bolovi su jedni od najjačih bolova koje čovek može da iskusi, bolesnici ih opisuju kao udar struje, groma ili presecanje nožem, ako su hronični mogu dovesti do potpune iscrpljenosti, depresije, pa čak i samoubilačkih namera.
Nakon lečenja trigeminalne neuralgije treba se čuvati da se ne povrati.
Dr Veljančić preporučuje uzimanje magnezijuma, najjednostavnije u obliku šumećih tableta, s obzirom na to da je, kako kaže, dokazano da magnezijum reguliše tonus krvnih sudova i može prevenirati vazospazme.
Najbolje bi, ipak, bilo da bolove izazavane promajom i klimom nikada ne okusimo. Šta nam valja činiti? Dr Veljančić daje jednostavan odgovor:
- Bolesnici koji završe kod neurologa navode da su sedeli u blizini klima uređaja ili pored otvorenog prozora tokom vožnje, kao i da su s mokrom kosom izašli na promaju ili zaspali...Njihova iskustva treba zapamtiti i takve situacije izbegavati. I pridržavati se poznatih saveta da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature vazduha u prostoriji ne treba da bude veća od sedam do deset stepeni.

LEČENJE
- Za otklanjanje bolova prilikom ukočenja standardno se koriste preparati različitih tableta analgoantireumatika ili u obliku gela ili supozitorija za osobe sa želudačnim smetnjama. Od velike pomoći su i preparati miorelaksanata odnosno spazmolitika koji će smanjiti tonus mišića, a time i bol. Neki od njih imaju i sedativno dejstvo što. U težim slučajevima mogu da se daju lokalne blokade . Od velike važnosti je fizikalna terapija- kaže dr Dragana Veljančić, neurolog na VMA.

D. Dimitrovska






Broj 212
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Suzana Mančić, TV voditeljka

Dragan Jaćimović, alpinista

Nadimanje
Balon od hrane

Lečenje biljem
Junske lekovite trave

Hit u svetu
Pčelinji otrov leči sve

Indeks UV zračenja
U hlad od sad!

Alergije na sunce
Ospe za uzbunu

Kontaktna sočiva
Higijena čuva oči

Lekovi za pamet
Jačaju mozak, slabe srce

Prirodni sapuni
Mafini za umivanje

Prerada bilja
-Život od čaja

Komarci
Dosadni, ali i opasni

Mladi crni i beli luk
I hrana i lek

Lipa
Za laku noć

Šta nam može promaja?
Upala nerva od vazduha

Recepti
Sve od krompirića

Jelovnik za dijabetičare
I torta na stolu

Lekovitost vina
Čisti krv

Hodanje na prstima
Uzbrdica isteže tetive

Pisanje dnevnika
Pomoć u odrastanju

Štitasta žlezda
Zdravlje čuva - jod

Trajna šminka
Uvek tip top

Lepota
Vlaga čuva mladost

Nega
Pobedite strije

Tejping terapija
I traka može da leči

Rekreacija
Izvajajte telo za leto

Koitalna cefalgija
Boli glava od seksa

Ekologija
Šume čuvaju život